Українцям розповіли, чому потрібно видаляти невикористовувані акаунти та облікові записи

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

За роки використання інтернету в середньостатистичного користувача накопичуються десятки різних облікових записів, багато з яких виявляються занедбаними і забутими. Такі акаунти, як і раніше, можуть містити особисту інформацію, а також стати легкою здобиччю для шахраїв. Є кілька причин, чому старі та невикористовувані акаунти рекомендується видаляти і чим небезпечно залишати їх без нагляду.

Реклама

Імовірність витоку особистих даних

У старих акаунтах може зберігатися особиста інформація, яка в разі злому буде використана шахраями в їхніх корисливих цілях, наприклад:

  • Копії та скани документів, за допомогою яких зловмисники можуть оформити мікропозику або здійснити низку інших маніпуляцій.
  • Приватна інформація, яка може бути використана для шантажу і вимагання (листування, фотографії, відео).
  • Інші особисті дані: адреси, номери телефонів, інформація про родичів і членів сім’ї.

І хоча зламати можуть будь-який акаунт (старий або новий), невикористовувані облікові записи куди небезпечніші. Найчастіше вони прив’язані до номерів та адрес електронної пошти, якими власник давно не користується, а часто взагалі не має до них доступу. Це означає, що в разі злому або підозрілої активності людина не тільки не дізнається про це, а й не зможе вжити заходів: підтвердити, що до акаунта ввійшли сторонні люди, змінити пароль тощо.

Злом акаунтів з однаковими паролями

Багато користувачів зловживають тим, що використовують один і той самий пароль для різних облікових записів. У цьому разі злом старого і не особливо потрібного акаунта може призвести до злому і облікових записів, якими власник користується і зараз, якщо у них однакові паролі.

Як ішлося вище, зламати старий акаунт простіше, оскільки справжньому власнику важко про це дізнатися і перешкодити зловмисникам. Тому, дізнавшись один пароль, шахраї можуть “пройтися” і по інших акаунтах жертви, особливо, якщо їм вдалося з’ясувати її актуальний номер телефону, що в наші дні зробити неважко.

Акаунти на сумнівних платформах

Видаляти варто і ті акаунти, які створювалися “на один раз” на маловідомих сайтах. Наприклад, реєстрація часто потрібна для скачування будь-якого файлу або програми. Багато з таких платформ виявляються неблагонадійними, а значить і сам власник сайту може продавати дані своїх користувачів або почати надсилати їм спам.

Такі “одноразові” облікові записи рекомендується видаляти відразу, щоб вони не починали накопичуватися і не ставали причиною нав’язливої реклами на пошті або небажаних дзвінків, якщо під час реєстрації використовували номер телефону.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Лужна Софія
Лужна Софія
Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: