Українцям розповіли чому старі смартфони можуть бути небезпечними

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Користувачі перебувають у нескінченній гонитві за технологіями, тому змінюють телефони майже щороку. Що відбувається зі старими пристроями? Іноді їх продають, але зазвичай такі девайси відправляються на вічне зберігання до інших непотрібних речей.

Не всі знають, що вживані девайси становлять серйозну небезпеку. У чому вона полягає? Про це розповімо далі.

Чому необхідна правильна утилізація телефонів

Старі моделі телефонів мають відверто застаріле ПЗ. Крім повільної роботи і неможливості оновити софт, вони несуть загрозу у вигляді потенційних хакерських атак. Зламати такі смартфони дуже просто, що в підсумку може призвести до втрати особистих даних і грошових коштів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

ВАЖЛИВО: Саме з цієї причини компанія Google в недавньому минулому закрила доступ до додатків з OS Android до 2.3.7 включно.

Низька зламостійкість характерна і для відносно старих iPhone. Так, пристрої з уразливими процесорами А5-А11 випускалися з 2011 по 2017 роки. До них легко отримати доступ ззовні, щоб викрасти будь-які дані, що зберігаються в пам’яті.

Ще одна причина відмовитися від застарілих пристроїв – їхня нестабільна робота. Через відсутність свіжих версій програмного забезпечення телефони гальмують, у них виникають баги і мимовільні закриття додатків.

Навіть якщо старий девайс показує стабільну роботу, то його акумулятор неминуче деградує. Батарея може відмовити в будь-який момент, зокрема під час використання пристрою. А якщо вона незнімна (що майже напевно), то для доступу до даних, що зберігаються, доведеться робити дорогу заміну акумулятора.

Якщо попередні причини стосуються зручності використання смартфонів, то наступна пов’язана з безпекою. Головний негативний момент б/в-смартфонів криється в можливості їхнього загоряння. Точніше, спалахнути може батарея, яка нерідко перегрівається. Якщо подібне відбувається в руках, користувачам загрожують опіки рук і обличчя. Коли смартфон загориться де-небудь на полиці або в шухляді столу, то неминуча пожежа.

Загоряння телефонів – це не абстрактні припущення, а приклади з реального життя. Наприклад, у США девайс несподівано спалахнув у руках дівчинки-підлітка, яка лежала на ліжку. Дитина залишилася неушкодженою, але обстановка кімнати зазнала шкоди. Страшніший випадок стався в Індії. Там гаджет вибухнув у руках у 8-річної дитини, внаслідок чого та загинула. В Україні нещодавно також траплялися схожі інциденти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.