Статті

Що робити, якщо комп’ютер став повільно працювати

Share
Час читання: 3 хв.

Буває, що з часом комп’ютер починає гальмувати і не працює так швидко, як раніше. Чому це відбувається? Постараємося дати відповідь на це запитання і розглянемо, що з цим робити.

Оперативна пам’ять

Найочевидніше – це нестача оперативної пам’яті. Якщо після встановлення свіжої Windows операції виконуються повільно і доводиться постійно дивитися на кружечки завантаження, то, ймовірно, справа в ОЗП. Щоб оперативної пам’яті вистачало на будь-яку версію Windows, її має бути не менше 4 Гб.

На додаток до сказаного, зайдіть у “Диспетчері завдань” у підрозділ “Продуктивність” і зверніть увагу, на скільки відсотків використовується ОЗП і віртуальна пам’ять на вінчестері. Коли цифра завантаження близька до 90% і більше, це свідчить про те, що оперативки не вистачає. У такому разі система задіює віртуальну пам’ять із вінчестера як допоміжну. А вона значно повільніша за останню, оскільки розташована на HDD, швидкість якого невелика. І що більше віртуальної пам’яті використовується замість оперативної, то повільніше працює комп’ютер. У цьому разі встановлення додаткового ОЗП допоможе прискорити роботу ПК.

До того ж не зайвим буде розширити обсяг віртуальної пам’яті. Для цього зайдіть у “Параметри”, там виберіть “Система і безпека”, а потім “Система”. Потім натисніть зліва на “Додаткові параметри системи”, відкрийте вкладочку “Додатково” і в графі “Швидкодія” клікніть на “Параметри” і знову “Додатково”. Тут є можливість змінити файл підкачки віртуальної пам’яті, задавши автоматичний вибір розміру або вручну встановивши максимальний обсяг. Щоправда, варто зазначити, що ці дії не надто позначаться на швидкодії комп’ютера і набагато ефективніше, як ми вже писали вище, встановити додаткове ОЗП.

Windows засмічена

Друга причина зависання і гальмування комп’ютера полягає в тому, що система засмічена. І тут ідеться не про те, що на HDD бракує місця, хоча високе завантаження диска C впливає на продуктивність і його краще не завантажувати повністю. Більш важливим є те, що захаращується внутрішня структура системи. Відбувається це тому, що в операційці поступово накопичується інформація в записах і архівах, помилки реєстру та інші дані. Windows же постійно доводиться все це переробляти. Щоб це усунути, потрібно почистити систему. Для цього можете скористатися програмами очищення, яких зараз чимало на просторах інтернету. За допомогою них почистіть комп’ютер від мотлоху та очистіть реєстр. Такі дії відчутно прискорять роботу вашої ОС.

Велика кількість встановленого ПЗ

Третя причина повільної роботи – велика кількість програм. Звичайно, встановлені додатки навряд чи можна назвати мотлохом, оскільки, можливо, у вас була вагома підстава їх встановлювати. Але що більша їхня кількість, то гірше. Особливо коли більшість із них запускається автоматично під час увімкнення комп’ютера. Тож серед них не заважає навести лад.

Зайдіть до “Параметрів” або “Панелі керування” і знайдіть там “Додатки” або “Встановлення та видалення додатків”. Тут перегляньте список ПЗ і видаліть ті програми, якими не користуєтеся.

Також рушайте в “Диспетчер завдань” і натисніть там вкладку “Автозавантаження”. Тут знаходиться список утиліт, які автоматично запускаються під час запуску системи. У ньому вимкніть ті програми, запуск яких вам не потрібен. При цьому не переживайте, що ви зробили це назавжди. Для повернення запуску певної утиліти, знову відкрийте “Автозавантаження” і ввімкніть його.

Несправність жорсткого диска

HDD не вічний, і може настати момент, коли він почне сипатися. Тому нам знову знадобиться увійти в “Диспетчер завдань” і відкрити розділ “Продуктивність”. Там натисніть на вкладочку “Диск”, і якщо ви побачите, що його завантаження постійно тримається на 100%, то є велика ймовірність, що з ним проблеми. У цьому разі варто перевірити вінчестер за допомогою програми Victoria. І в разі виявлення, що з читанням HDD проблеми, краще перенести з нього важливі дані в інше місце і задуматися про придбання нового накопичувача.

Браузер

Деякі браузери, наприклад Firefox, за наявності великої історії переглядів, кешу і вкладок вимагають занадто багато ресурсів. Щоб зрозуміти, що проблема саме в браузері, потрібно його закрити. Якщо гальма зникли, причина повільної роботи ПК однозначно в ньому. Для виправлення ситуації почистіть його історію та розширення.

Віруси

Визначити, що гальма в системі відбуваються через віруси, можна, проаналізувавши, чи робить комп’ютер щось сам по собі, наприклад, чи не відкриває він сторонні сайти. Також подумайте, чи встановлювали ви підозрілі програми останнім часом. Але найкраще встановити надійний антивірус і виконати перевірку ПК.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    Експерт заявив, що постійне використання гаджетів знижує концентрацію уваги

    Смартфони, планшети та ноутбуки стали невід'ємною частиною нашого життя, але надмірне проведення часу за екранами…

    13.10.2024

    Apple заявила, що ШІ-моделі насправді не думають, а лише створюють ілюзію мислення

    Дослідники Apple виявили, що великі мовні моделі, такі як ChatGPT, не здатні до логічного мислення…

    13.10.2024

    WhatsApp додає підтримку віджетів на iPhone

    У WhatsApp з'явиться підтримка віджетів для iPhone. Вони працюватимуть на всіх смартфонах Apple із встановленою…

    13.10.2024

    Samsung Galaxy S25 FE може стати найтоншим смартфоном у серії

    Лише нещодавно бренд випустив народний флагман Galaxy S24 FE, а у мережі вже обговорюють його…

    13.10.2024

    Компанія OpenAI заявила про понад 20 випадків використання ChatGPT у кібератаках

    OpenAI повідомила про більш ніж двадцять кібератак, створених за допомогою їхньої генеративної моделі штучного інтелекту…

    13.10.2024

    Які моделі навушників AirPods існують і в чому різниця

    Перші бездротові навушники AirPods були випущені у 2016 році. З того часу Apple випустила ще…

    13.10.2024