Статті

Чому виробники смартфонів відмовляються від підтримки карт пам’яті

Share
Час читання: 3 хв.

Виробники смартфонів поступово відмовляються від підтримки карт пам’яті у своїх пристроях. Збільшення внутрішньої пам’яті та відмова від різних “застарілих” функцій стали одними з головних особливостей розвитку смартфонів. На сьогоднішній день середній обсяг накопичувача навіть серед бюджетних моделей становить 64 або 128 ГБ.

За даними опитувань, для понад 50% користувачів цього розміру достатньо, тому на тлі збільшення внутрішньої пам’яті відмова від підтримки SD-карт для багатьох стала непомітною. Більш того, тенденція відсутності роз’єму під карту пам’яті більшою мірою стосується смартфонів середньої цінової категорії і флагманів – на більшості бюджетних моделей карти пам’яті все ще підтримуються.

Проте відсутність підтримки SD-карт для значної частини людей сприймається як недолік: для когось навіть великого об’єму внутрішньої пам’яті недостатньо, дехто звик зберігати на карті пам’яті великі файли (відео, серіали), іншим подобається можливість перенести всі файли разом з одного телефону на інший або зберегти їх цілими, якщо мобільний пристрій зламається.

Єдиної причини відмови від підтримки карт пам’яті немає – виробники аргументують це рішення по-різному. Ми розглянемо кілька варіантів, чому в смартфонах дедалі рідше починає зустрічатися слот під microSD.

Низька швидкість карти пам’яті

Одним із головних аргументів виробників є небажання уповільнювати їхні потужні смартфони повільною SD-картою. Причина в тому, що швидкість пам’яті навіть найбюджетнішого смартфона буде вищою, ніж швидкість карт пам’яті microSD. З цієї причини будь-які додатки, завантажені на неї, працюватимуть у рази повільніше. Те саме стосується й інших файлів – вони будуть повільно записуватися, переноситися і читатися.

Крім того, виробники згадують не тільки більш повільну роботу, з якою доведеться зіткнутися користувачеві, а й більш швидке розрядження телефону, а також ризик перегріву, оскільки карта пам’яті використовує більше заряду акумулятора.

Економія простору телефону

Практично всі виробники підтверджують, що внутрішній простір корпусу телефону вкрай важливий – позбувшись однієї деталі, можна сфокусуватися на іншій, важливішій. Так, відмова від роз’єму для карт пам’яті виправдовується можливістю зробити корпус телефону тоншим або зробити акцент на інших частинах телефону: збільшити акумулятор, поліпшити динаміки або камеру, модернізувати датчики тощо.

Додатковий прибуток

Виробники не можуть стягувати додаткову плату за підтримку карт пам’яті, але можуть робити це за додаткові гігабайти внутрішньої пам’яті. Тому їм набагато вигідніше випустити модель з великим об’ємом сховища дорожче на кілька тисяч і змусити користувача вибирати. У багатьох випадках, коли покупець побачить, що в нього не буде можливості розширити пам’ять за потреби, він вирішить заздалегідь придбати модель, де внутрішньої пам’яті більше.

При цьому навіть якщо покупець вибере модель з невеликим об’ємом пам’яті без підтримки microSD-карт, виробник залишиться у виграші – коли на смартфоні закінчиться місце, клієнту просто не залишиться нічого, окрім як придбати новий телефон раніше, ніж він зробив би це з підтримкою карти пам’яті.

Просування хмарних сховищ

Одна з можливих причин відмови від додаткового місця полягає в бажанні змусити користувачів оформляти платні підписки в хмарних сховищах. Так, компанія Google дедалі сильніше обмежує функціональність карт пам’яті на смартфонах Android. Через це запис файлів на неї стає настільки незручним, що люди все частіше починають користуватися їхнім сервісом Google Диск.

Проблеми з картою пам’яті, в яких звинувачують смартфон

Деякі виробники відмовляються від підтримки карт пам’яті через самих користувачів. Багато хто купує неякісні microSD, які негативно впливають на роботу смартфона, а потім звинувачують у цьому сам телефон. Так, віце-президент Xiaomi Хьюго Барра вважає, що карти пам’яті не повинні бути доступні у флагманах саме з цієї причини – користувачі купують підроблені microSD, які сповільнюють роботу пристрою та навіть призводять до його зависань, але при цьому не здогадуються, що причина нестабільної роботи в карті пам’яті, а не в телефоні.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: поради
  • Останні записи

    Експерт заявив, що постійне використання гаджетів знижує концентрацію уваги

    Смартфони, планшети та ноутбуки стали невід'ємною частиною нашого життя, але надмірне проведення часу за екранами…

    13.10.2024

    Apple заявила, що ШІ-моделі насправді не думають, а лише створюють ілюзію мислення

    Дослідники Apple виявили, що великі мовні моделі, такі як ChatGPT, не здатні до логічного мислення…

    13.10.2024

    WhatsApp додає підтримку віджетів на iPhone

    У WhatsApp з'явиться підтримка віджетів для iPhone. Вони працюватимуть на всіх смартфонах Apple із встановленою…

    13.10.2024

    Samsung Galaxy S25 FE може стати найтоншим смартфоном у серії

    Лише нещодавно бренд випустив народний флагман Galaxy S24 FE, а у мережі вже обговорюють його…

    13.10.2024

    Компанія OpenAI заявила про понад 20 випадків використання ChatGPT у кібератаках

    OpenAI повідомила про більш ніж двадцять кібератак, створених за допомогою їхньої генеративної моделі штучного інтелекту…

    13.10.2024

    Які моделі навушників AirPods існують і в чому різниця

    Перші бездротові навушники AirPods були випущені у 2016 році. З того часу Apple випустила ще…

    13.10.2024