Статті

Що можуть знати про вас в інтернеті

Share

Найчастіше, виною цьому буваємо самі ми, залишаючи дані про себе на сайтах, у соцмережах та інших місцях, але також сприяють цьому різні браузери, плагіни, додатки, які можуть збирати про Вас відомості і залишати десь.

Також не варто забувати, щоб у багатьох сайтів зберігається історія Вашого перебування на сайті, існують і спеціальні сервіси, які допомагають знайти будь-яку інформацію.

А далі Ваші дані використовують різні компанії та шахраї.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Нижче розглянемо, які дані можна виявити про себе.

Персональні дані

До таких даних відносять Ваше ПІБ, дату народження, місце проживання та інше.

Видалити подібні дані в принципі нереально.

А згадати, де Ви залишили дані неможливо, та й немає ніякого сенсу, якщо інформація потрапила в мережу, видалити її звідти повністю не вийде. Але й турбуватися при цьому не варто, здебільшого це неактуальна інформація, яка з часом може просто застаріти і не становити для Вас жодної загрози.

Але якщо закриваєте десь свій профіль, вимагайте видалення Ваших особистих даних.

Контакти

Це може бути номером телефону, адресою електронної пошти, нік в якомусь месенджері. Зазвичай такі дані Ви самі залишаєте в мережі або їх хтось зливає за гроші. Намагайтеся свої дані обмежувати, в налаштуваннях можна скоротити тих, хто може побачити всі Ваші дані, наприклад як у “ВКонтакте”, що дозволяє відсікти непотрібну для всіх інформацію.

Хобі та захоплення

На багатьох сайтах є трекери, які фіксують всі Ваші основні захоплення і заняття:

вподобання в музиці та фільмах, які теми питань для Вас актуальні, які бренди Вам подобаються найбільше тощо, на основі такої інформації складається Ваш особистий портрет, це цінна інформація, яка зазвичай орієнтована на маркетинг і рекламу, тобто сайт бачить, що Ви маєте якісь смаки, і починають пропонувати Вам ті чи інші послуги на основі реклами та пропозицій.

Цивільний стан

Різні пошуковики на основі активності в мережі можуть визначити навіть Ваш статус: у шлюбі, самотні або перебуваєте в пошуках.

Маючи таку інформацію, Вам починають робити пропозиції, наприклад відвідати сайт знайомств та інше.

Наявність житла

На основі Ваших же запитів через пошуковики визначається і наявність у Вас власного житла: маєте своє або орендуєте.

Наприклад, у мережі зберігаються Ваші оголошення про купівлю квартири або про зняття житла.

Щоправда, поки що не надходили пропозиції від різних ріелторів і агентств з нерухомості, але такою інформацією займаються приватні розшуки або органи.

Останнім необхідно визначити Ваше місце проживання, але з огляду на їхні можливості, вони без зусиль можуть виявити точне місце, де проживаєте, та хоча б за увімкненим телефоном.

Але це в тому випадку, якщо Ваша персона зацікавила Вас з якихось причин.

Різні коментарі та пости

Усі люблять писати свої коментарі, робити різні пости, а якщо їх видалити, то вони нікуди не зникають, а все зберігається в архіві сайту.

Є така практика, коли людина написала комент, потім його видалила, але її притягнули до відповідальності. Бо хтось зробив скрін коментаря і залишив скаргу.

А якщо пишете, то думайте, що коментуєте або пишіть так, щоб не виникало для Вас жодної загрози. В ідеалі взагалі нічого не писати, але людина така істота, що не може пройти повз і обов’язково залишить свій слід де-небудь.

Архів запитів

Усі пошуковики без винятків зберігають різні запити, які Ви робили в мережі, а в деяких є й опції зі збереження такої інформації.

Запити необхідні продажникам і мережевикам, вони бачать, що Ви шукайте або чим цікавитеся, на основі такої інформації з’являється якась персональна для Вас реклама. До речі, вже помітив, якщо зробити запит за інформацією, з’являється реклама прямо за темою Вашого зробленого запиту. Ну ось така ненав’язлива реклама для Вас.

Робота з контентом

Різні трекери в браузері або на веб-сайті дають змогу зберігати всі Ваші посилання і сайти. Збирається інформація, які сайти Ви відвідували, що найчастіше клікали, яке відео дивилися, яку музику слухали.

Відомості про Ваш пристрій

Коли Ви відвідуєте будь-який сайт, то так звані “cookies” збирають інформацію про Ваш пристрій, з якого зайшли на сайт (визначення аж до конкретної моделі), роздільну здатність екрана, яка у Вас встановлена операційна система.

А якщо не передавати таку інформацію, то сайти починають висіти, зазвичай, веб-сайти пропонують прийняти умови використання куків, інакше навіть можуть обмежити доступ до сайту.

Кошики онлайн майданчиків

Ви купили якийсь товар в інтернет-магазині, а товар при цьому зберігається на сайті, це все знову куки (cookies), за замовчуванням, ми згодні на їх використання.

А якщо завітати до магазину знову, Вам запропонують придбати саме цей товар.

Ба більше, навіть номер картки може зберегтися і можете оплатити покупку без введення Ваших даних.

Наприклад, таке можливо на OZON, звісно, якщо маєте тут свій особистий кабінет, що, з одного боку, зручно, але з іншого, тема безпеки куди важливіша за таку мобільність і доступність.

Ваше місцезнаходження

Практично всі веб-сайти визначають за замовчуванням, де Ви перебуваєте, аж до конкретного міста і вулиці. Також зберігається додатково інформація про мову та обрану валюту. Всю інформацію сайти беруть через Ваш інтернет-браузер.

IP-адреса

Також усі без винятку сайти визначають і фіксують Вашу реальну IP-адресу.

З урахуванням вищевказаного, якщо мати всі дані під рукою, можна скласти такий собі Ваш цифровий портрет і вже мати базову про Вас інформацію.

А якщо хочете приховати своє місцезнаходження та адресу, користуйтеся VPN або анонімними браузерами, які не надсилають нікуди звіти і дані.

Можу сказати, з огляду на свій особистий досвід у роботі в мережі, видалити з інтернету Ваші дані не представляється можливим. Навіть при видаленні особистого кабінету, не факт, що сайт видалив усі Ваші дані. Ба більше, вся інформація зберігається в окремих онлайн-сховищах і за можливості, можна отримати будь-яку інформацію. Це дивлячись, як Ви будете шукати необхідну інформацію.

Інформація зараз на “вагу золота”, вона потрібна як шахраям, продажникам, так і владі, якщо Ви десь “засвітилися”, та факт зливу даних ніхто не гарантував.

Хоч би як Ви обмежували доступ до своєї інформації, повністю унеможливити її появу в мережі неможливо, але можна мінімізувати потрапляння в мережу.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Через штучний інтелект люди залишаються без роботи

    Кнесет (парламент Ізраїлю - ред.).Дані представлені у зв'язку зі все більш активним використанням комп'ютеризації та…

    19.05.2024

    Samsung Galaxy A53 отримав урізану версію One UI 6.1

    Компанія Samsung почала поширювати оновлення фірмової оболонки One UI 6.1 для смартфонів Galaxy A53. Прошивка…

    19.05.2024

    Названо 10 найлегших для злому чотиризначних паролів

    Існує 10 000 можливих комбінацій для 4-значного пароля, але люди зазвичай використовують найпопулярніші PIN-коди, а…

    19.05.2024

    Як поліпшити Wi-Fi сигнал домашнього роутера за п’ять хвилин

    Щоб забезпечити надійне та стабільне підключення Wi-Fi у вашому домі, необхідно враховувати кілька важливих факторів.…

    19.05.2024

    Компанія Ayaneo представила міні-ПК у стилі Macintosh

    Компанія Ayano представила на ринку новий міні-ПК. Ayaneo AM01S оснащений процесором AMD Ryzen7 8845hs або…

    19.05.2024

    Спецслужби назвали соціальні мережі, які становлять загрозу національній безпеці України

    Противник активно проводить психологічні операції проти України за допомогою tiktok. Розвідка також бачить загрози національній…

    19.05.2024