Статті

Стосується всіх українців: чим небезпечна зміна номера телефону

Share

Ще кілька років тому ми змінювали номер телефону частіше, ніж рукавички. Колишній хлопець занадто часто телефонує? Міняємо номер. Набридають колектори? Міняємо номер. Зараз так чинити небезпечно з кількох причин.

Новий номер зі старими дірками

Зараз обзавестися дійсно новим номером практично неможливо. Найімовірніше, стільниковий оператор видасть вам номер, який раніше використовувався іншим абонентом.

Так, номер побував протягом шести місяців у так званому “карантині”. Тобто півроку номер ніким не використовувався.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Але це не означає, що номер стерто з баз даних магазинів, колекторів і банків. Тому, купуючи новий номер телефону, будьте готові відповідати на дзвінки та отримувати повідомлення від найрізноманітніших організацій: від банків і колекторів до магазинів і сервісів.

Що робити?

Якщо вам довелося завести номер телефону і тепер вас долають організації, з якими ви ніяк не пов’язані, експерти радить чинити так:

  • Якщо надходять дзвінки, заявіть, що номер телефону тепер належить вам, а ви не давали згоду на обробку персональних даних. Тому організація має видалити номер зі своєї бази даних. Зазвичай цього достатньо, щоб компанія перестала турбувати абонента, оскільки це порушення закону “Про обробку персональних даних”, за яке загрожує штраф. Якщо організація продовжує дзвонити, поскаржтеся в поліцію, приклавши роздруківку дзвінків і копію договору про придбання номера телефону.
  • Якщо надходять повідомлення, то робіть так само. При цьому, якщо повідомлення надходять із чотиризначного номера, то достатньо надіслати відповідне повідомлення зі словом “Стоп”. Розсилку буде припинено.

Без доступу до “Держпослуг” і соцмереж

Змінивши номер телефону, не забудьте прив’язати його до “Держпослуг” і соціальних мереж. Але частенько новоспечені власники номера стикаються з такою проблемою. Електронні сервіси відмовляються прив’язувати новий номер телефону, оскільки його вже використовувала інша людина.

Що робити?

Щоб вирішити цю проблему, фахівці рекомендує зв’язатися з технічною підтримкою сайту, сервісу. Пояснити фахівцям, що номер було переоформлено. Буде потрібно підтвердити інформацію, показавши копію договору про придбання номера телефону.

Відв’яжіть номер телефону від карт

Ще одна помилка, якої припускаються люди під час зміни номера, – забувають відв’язати старий номер телефону від банківських карт. Це велика помилка, яка “коштує” не тільки нервів, а й грошей.

Якщо не відв’язати старий номер від банківських карт, то новий власник номера навіть після “карантину” зможе отримати доступ до вашого банківського гаманця. За номером телефону можна зайти в будь-який застосунок банку, навіть не знаючи ні номера картки, ні прізвища та імені власника. Причому не тільки зайти в застосунок, а й витратити всі гроші, які є на рахунках.

Тому під час зміни номера телефону не забувайте відв’язувати номер від банківських карт, платіжних сервісів, соцмереж і всього іншого, до чого прив’язаний ваш номер телефону. А ще краще, щоб уникнути перерахованих вище проблем, не міняйте номер телефону. Чорний список зараз є в будь-якому смартфоні, а з боргами краще розрахуватися, ніж усе життя ховатися від колекторів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    Новий iPhone SE представлять у 2025 році

    Журналіст The Information Уейн Ма розкрив терміни випуску нового бюджетного iPhone. За словами інсайдера, Apple…

    19.05.2024

    Небезпечний вірус заражає Windows XP і Windows 2000 відразу після увімкнення

    Недавній експеримент продемонстрував, наскільки вразлива стара класична операційна система Windows при підключенні до Інтернету. Буквально…

    19.05.2024

    Ще дві людини готові протестувати чіп від Neuralink 

    Як повідомляє ABC News, У найближчі місяці Neural Link готується пересадити свій інтерфейс мозок-комп'ютер (BCI)…

    19.05.2024

    Android-смартфони в ціновій категорії 500 доларів зростуть у ціні

    У мережі знову з'явилася інформація про те, що Android-смартфони подорожчають. Причиною цього є перехід на…

    19.05.2024

    Власники нових iPad Pro скаржаться на дисплеї

    Сервіс мікроблогів X і Reddit отримали безліч повідомлень від перших користувачів нового iPad Pro M4,…

    19.05.2024

    Нова версія Mac Studio для Mac Pro буде доступна не раніше середини 2025 року

    За словами Марка Гурмана з Bloomberg, Apple не буде оновлювати Mac Studio і Mac Pro…

    19.05.2024