Статті

Як вибрати смарт-браслет і смарт-годинник. Які особливості мають ці годинники

Share
Час читання: 8 хв.

Смарт-годинник чи смарт-браслет? З такою дилемою, напевно, стикається кожна людина, яка намагається придбати гаджет на заміну традиційному годиннику. Ви фанат сучасних технологій? Захоплюєтеся спортом і хочете завжди бути в курсі новин з роботи чи світу? Тоді ви неодмінно оціните так звані wearables. Іншими словами, це мобільні пристрої, які ви носите як прикраси або годинник. Дізнайтеся про два дуже корисних типи гаджетів: смарт-браслет і смарт-годинник. Хоча вони використовуються по-різному, вони мають багато спільного. Прочитайте цей посібник, знайдіть відмінності між розумним браслетом і розумним годинником та оберіть найкращий для себе.

Смарт-браслет – що це таке і як він використовується

Цікаво: “розумний браслет – що це таке”? Також відомий як смарт-браслет і фітнес-браслет. Він виглядає як електронний годинник з тонким, витягнутим конвертом. Виробники пропонують дійсно велику кількість стилів, залежно від конкретної моделі. Наприклад, дизайн смарт-браслетів Huawei нагадує пульсометри, а смарт-браслетів Samsung або Mi Band від Xiaomi – витончені міські годинники. Але не судіть книгу за обкладинкою – найважливіше те, що у цього обладнання всередині і як воно працює.

Його функціональність вас точно не розчарує. Смарт-браслет дійсно вміє багато чого. Вбудовані датчики і модулі відстежують вашу активність протягом дня (і під час сну), а потім відправляють дані прямо на ваш смартфон. Потім ви можете проаналізувати всі параметри в додатку, вивчити ефективність ваших вправ і відстежити поліпшення ваших результатів. Якщо ви завзятий спортсмен, це ідеальне рішення для вас. Ви прихильник здорового способу життя або хочете змінити свою фігуру? Смарт-браслет допоможе вам у цьому і навіть мотивуватиме.

На якому смарт-браслеті зупинити свій вибір? Про це ми поговоримо далі в тексті. Проте вже зараз варто зазначити, що такі функції, як підрахунок кроків, спалених калорій та вимірювання пройденої відстані – це базові функції, які є практично в кожній моделі, що пропонується на ринку. Більш просунуті продукти розраховують час активності (включаючи темп ходьби) і надають можливість контролювати час і якість сну. Якщо ви обираєте модель з GPS (наприклад, Huawei smartband) – це дозволить вам відстежувати пройдений маршрут. Якщо ж ви хочете вимірювати пульс під час бігу, обирайте браслет з пульсометром, наприклад, смарт-браслет Samsung.

Для чого потрібен розумний годинник і які функції він має?

Смарт-годинник – це просто розумний годинник. Його поява на ринку стала справжнім проривом в категорії мобільних пристроїв. Він має не класичний циферблат зі стрілками, а дисплей, на якому, окрім поточного часу, відображається безліч іншої інформації. Загалом, вимірювання часу – це його єдина “годинникова” функція. Смарт-годинник – це фактично “секретаріат” вашого смартфона. Дивлячись на його крихітний екран, ви побачите повідомлення з телефону – про смс, електронні листи та дзвінки. Одним натисканням на наручний годинник ви можете відповісти на дзвінок або відхилити його, і він миттєво перетвориться на звичайний годинник. Ви обираєте тип циферблату, і замість цифрової панелі ви бачите традиційний цифровий циферблат.

Хороший смарт-годинник використовує Bluetooth версії 4.0 як мінімум, хоча більшість сучасних моделей підтримують версії 4.2 або 5.0, включаючи, наприклад, смарт-годинник Samsung Galaxy Watch 4, який є справжнім бестселером. Старіші версії можуть використовувати більше енергії для зв’язку, через що вам доведеться частіше заряджати акумулятор. Запам’ятайте цю пораду – перед покупкою пристрою обов’язково перевірте, чи сумісний він з вашим телефоном. В іншому випадку пристрої не будуть з’єднуватися один з одним, і ви будете носити на зап’ясті лише сучасний цифровий годинник замість високотехнологічного міні-смарт-годинника.

Обробка дзвінків – не єдина функція смарт-годинника. Ви також можете використовувати його для отримання повідомлень та сповіщень – ви можете прочитати свою електронну пошту (всю або заголовок) та інформацію з соціальних мереж. Крім того, ви можете легко відповідати на текстові повідомлення за допомогою екранної клавіатури або безпосередньо продиктувавши зміст повідомлення, яке пристрій напише сам (така можливість є, наприклад, у смарт-годинника Samsung). Деякі смарт-годинники з функцією дзвінків також оснащені NFC, тому ви можете оплачувати покупки, навіть якщо не виносите картку або телефон з дому. Практично кожна модель також пропонує вбудований календар, який нагадує про заплановані події та полегшує організацію дня.

У чому різниця між смарт-годинником і смарт-браслетом?

Тут ми детально розглянемо всі основні паралелі, які існують між смарт-браслетами та смарт-годинниками. Частково відмінності вже помітні з наведених вище описів самих пристроїв. Тим не менш, важливо підкреслити, що смарт-браслет і смарт-годинник не є взаємозамінними термінами.

Перша відмінність, яка помітна з першого погляду, – це зовнішній вигляд. Як уже згадувалося, смарт-годинники, як правило, мають циферблати з дисплеєм, які повинні нагадувати класичні годинники, в той час як браслети – це просто гумові браслети з екраном більш витягнутої форми. Більше того, ми можемо очікувати набагато більшої різноманітності в смарт-годинниках: наприклад, циферблати можуть бути круглими або прямокутними, ремінці можуть бути типово спортивними або елегантними, і навіть іноді шпалери на дисплеї можуть бути персоналізовані відповідно до одягу. Безсумнівно, тема приверне більше уваги на великому екрані, ніж на смарт-браслеті з невеликою роздільною здатністю.

Коли справа доходить до часу автономної роботи, у змаганні смарт-браслетів та смарт-годинників, як правило, перемагають смарт-браслети. В середньому вони можуть працювати до двох тижнів на одному заряді, чого не скажеш про більшість смарт-годинників – вони іноді навіть потребують щоденної підзарядки. Багато в чому це пов’язано з іншою відмінністю: кількістю доступних функцій.

Вже на питання “в чому різниця між смарт-годинником і смарт-браслетом?” більшість людей вказують на те, що смарт-годинник має набагато більше додаткових функцій. Сюди можна віднести, наприклад, можливість приймати і здійснювати дзвінки. Крім того, смарт-годинники часто постачаються з власною операційною системою, що дозволяє встановлювати додатки. Для порівняння, смарт-годинники асоціюються скоріше з базовими функціями, такими як крокомір, вимірювання пульсу тощо, з яких вони дуже часто вимагають сполучення зі смартфоном.

Остання розбіжність між смарт-браслетом і смарт-годинником випливає з вищезазначених проблем. Йдеться про суму за покупку. Різниця в ціні між цими гаджетами дуже велика, оскільки найпопулярніші смарт-браслети коштують близько 1000-2000 гривень, тоді як ціни на кращі смарт-годинники починаються від 8000 гривень.

Переваги та недоліки смарт-браслетів і смарт-годинників

Ви вже знаєте різницю між смарт-годинником і смарт-браслетом. Однак, щоб полегшити прийняття рішення – “розумний годинник чи розумний браслет?” – все ж варто детально висвітлити переваги та недоліки, які мають обидва типи пристроїв, що носяться. Адже для когось ключовим буде час автономної роботи або комфорт при носінні, а для когось – безліч функцій та естетика. Ми почнемо порівняння смарт-браслетів зі смарт-годинниками з так званого розумного браслета.

Smartband – переваги та недоліки

Смарт-браслет – це дійсно невеликий пристрій. За зовнішнім виглядом він нагадує спортивний годинник, за винятком того, що на місці конверта розміщений електронний модуль у вигляді довгастої “ромбики”. На корпусі, в переважній більшості випадків, розміщений невеликий дисплей діагоналлю не більше 0,90” (хоча не бракує і таких, що перевищують 1”). Браслет настільки легкий і зручний, що ви майже не відчуваєте його, коли носите. У багатьох випадках це водонепроникне обладнання, тому з ним можна плавати і приймати душ. Те, що він має низьке енергоспоживання, також є плюсом.

Яку функціональність має цей тип годинників? Спортивний браслет не має такого складного програмного забезпечення, як смарт-годинник, тому вам не потрібно дуже часто підключати його до мережі. Xiaomi Mi Band, наприклад, може працювати безперервно до двох тижнів на одному заряді. Компактний дизайн пристрою є одночасно і плюсом, і мінусом. Хоча деякі моделі оснащені опцією відображення повідомлень зі смартфона (SMS, електронна пошта), на крихітному екрані (особливо на старих моделях) не відобразиться багато інформації.

Хоча смарт-браслет призначений для моніторингу вашої фізичної активності, більшість продуктів на ринку до недавнього часу не мали розширених функцій для тренувань. Вони забезпечували вимірювання темпу або кількості кроків. Сьогодні найновіші та найкращі смарт-браслети мають сотні режимів тренувань і безліч варіантів вимірювання, подібних до тих, що пропонує розумний годинник – смарт-годинник.

Смарт-годинник – переваги та недоліки

Через обширне програмне забезпечення смарт-годинники вимагають частого підзаряджання. Більшість моделей працюють на одному циклі заряджання максимум 4-5 днів, але ті, що мають найбільше функцій, можуть потребувати щоденного під’єднання до мережі. На цьому тлі виділяються смарт-годинники Huawei, які можуть працювати до двох тижнів. Недоліком смарт-годинників є їхній розмір – незалежно від стилю чи гендерного призначення.

Адже смарт-годинник для жінки часто такий же великий, як і типово чоловіча модель, тому носити його цілий день і спати з ним на зап’ясті не завжди комфортно. Як і у випадку зі смарт-годинниками, поверхня дисплея є як недоліком, так і перевагою смарт-годинників. Оскільки він зазвичай круглий або квадратний – розміром близько 1-1,5” – на ньому легко відображається час та інші сповіщення. Ви побачите на екрані зміст усього повідомлення або електронного листа, а не лише його назву.

Якщо ми шукаємо розумний годинник для нашої дитини – смарт-годинник може не пройти перевірку. Смарт-браслет для дитини – а також жіночий смарт-браслет для жінок, яких просто турбує розмір смарт-годинника – може виявитися відмінним рішенням. Якщо ваша дитина хоче зробити ставку на фізичну активність – варто подумати, який спортивний годинник їй підійде.

Який смарт-браслет чи розумний годинник обрати?
У цьому випадку, незалежно від того, чи це смарт-годинник, чи браслет, почніть свій вибір з однакових параметрів: якість збірки, функціональність і ціна. Будь-який пристрій, на якому ви зупините свій вибір, обов’язково виконає свою роль на повну, питання лише у вашому задоволенні. Модель з неякісного матеріалу швидко зіпсується і втратить свої властивості, тому, безумовно, краще придбати гідно зроблену річ.

Як правило, смарт-годинники виготовляються з приємної для шкіри, гнучкої гуми, яка не розтягується, не вицвітає і не виділяє неприємного запаху при намоканні. З іншого боку, смарт-годинники, оскільки вони зовні нагадують класичні годинники, можна знайти в найрізноманітніших стилях. Виробники пропонують як класичні моделі на шкіряному ремінці, так і спортивні моделі на каучуковому браслеті. Хочете знайти найкращий для себе? Ознайомтеся з рекомендованими статтями “рейтинг розумних годинників” або “рейтинг розумних браслетів” і обирайте з неймовірної кількості чудових моделей.

Що вибрати? Смарт-браслет чи розумний годинник?

Як ми вже згадували, смарт-годинник і смарт-браслет відрізняються не тільки призначенням або опціями, але, перш за все, ціною. У той час як за багатофункціональний смарт-годинник Xiaomi ви заплатите кілька сотень злотих, смарт-браслет Mi Band тієї ж компанії можна знайти в магазині приблизно за 150 злотих. Звичайно, це пов’язано з тим, що в смарт-годинниках використовуються більш дорогі рішення і технології, в порівнянні з менш технічно складними браслетами.

І смарт-годинник, і смарт-браслет є надзвичайно корисними гаджетами, які можна носити. Вони дозволяють миттєво прочитати зміст щойно отриманого текстового повідомлення (не з екрану смартфона) і перевірити, скільки калорій ви спалили під час ранкової пробіжки або скільки кроків від дому до пекарні – 270 чи 300. Перше має більше бізнес-піар, ніж спортивний, друге – більше спортивний. Залежно від того, який спосіб життя вам ближчий, один з цих двох продуктів є ідеальним аксесуаром для вас.

Все ще не знаєте, який варіант вам підходить? Що обрати – смарт-годинник чи смарт-браслет? Якщо ви надаєте велике значення естетиці аксесуарів для одягу і активно використовуєте передові технології, щоб полегшити свою повсякденну діяльність, то розумний годинник – це саме те, що вам потрібно. Зі смарт-годинником вам більше не доведеться так часто хапатися за телефон, щоб залишатися в курсі подій. Більше того, це цікава альтернатива для людей, які завжди любили носити годинники.

З іншого боку, смарт-браслет краще підійде фізично активним людям, які в першу чергу зацікавлені в моніторингу свого способу життя. Кількість кроків на день, час і результат сну або рівень пульсу – це параметри, які сильно мотивують до змін у своєму житті. Довговічна батарея та низька ціна також будуть додатковими перевагами для більшості людей. Ми сподіваємося, що цей короткий огляд допоміг вам зробити вибір між смарт-браслетом і смарт-годинником. Пам’ятайте, що жоден з варіантів не є кращим чи гіршим – все залежить від індивідуальних уподобань користувача.

А як ви вважаєте, що краще – смарт-браслет чи смарт-годинник? Який варіант більше відповідає вашому стилю життя? Або ви віддаєте перевагу спортивним годинникам? Обов’язково поділіться своєю думкою в коментарях!

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Експерт заявив, що постійне використання гаджетів знижує концентрацію уваги

    Смартфони, планшети та ноутбуки стали невід'ємною частиною нашого життя, але надмірне проведення часу за екранами…

    13.10.2024

    Apple заявила, що ШІ-моделі насправді не думають, а лише створюють ілюзію мислення

    Дослідники Apple виявили, що великі мовні моделі, такі як ChatGPT, не здатні до логічного мислення…

    13.10.2024

    WhatsApp додає підтримку віджетів на iPhone

    У WhatsApp з'явиться підтримка віджетів для iPhone. Вони працюватимуть на всіх смартфонах Apple із встановленою…

    13.10.2024

    Samsung Galaxy S25 FE може стати найтоншим смартфоном у серії

    Лише нещодавно бренд випустив народний флагман Galaxy S24 FE, а у мережі вже обговорюють його…

    13.10.2024

    Компанія OpenAI заявила про понад 20 випадків використання ChatGPT у кібератаках

    OpenAI повідомила про більш ніж двадцять кібератак, створених за допомогою їхньої генеративної моделі штучного інтелекту…

    13.10.2024

    Які моделі навушників AirPods існують і в чому різниця

    Перші бездротові навушники AirPods були випущені у 2016 році. З того часу Apple випустила ще…

    13.10.2024