Статті

У чому відмінності дешевих від дорогих “батарейок” і чи варто переплачувати

Share
Час читання: 2 хв.

Батарейками ми називаємо елементи живлення, які використовуються для роботи різної портативної електроніки та девайсів, наприклад ліхтариків, FM-приймачів, електронних ваг, іграшок, пультів від техніки та інших гаджетів.

У цій статті ми поговоримо здебільшого про найпоширеніші види елементів живлення, а саме формату “АА” (пальчикова) і “ААА” (мізинчикова). Так, у них є “народні” назви через їхню схожість за розміром із пальцями рук.

Чому ж “батарейки” мають таку різну вартість і чи варто за них переплачувати?

Ціноутворення

Звісно, ціни на елементи живлення беруть не зі стелі (але це не точно), вони формуються з кількох параметрів:

  1. використовувані матеріали
  2. бренд-виробник
  3. націнка виробника і магазину

Кожен з цих моментів дуже сильно впливає на підсумкову вартість “батарейки”, за яку покупець візьме її в магазині.

Види елементів живлення за матеріалами

Сольові (позначення на елементі R). Електроди елементів виконані з оксиду марганцю і цинку, кожен з них перебуває в електроліті з хлориду амонію, тому вони і називаються “сольовими”.

Це найдешевші “батарейки”, але їхнім недоліком є дуже різке падіння напруги наприкінці ресурсу використання. Через це прилад може перестати працювати відносно несподівано. Фото сольових елементів:

Лужні (позначення на елементі LR). Цей вид батарейок ще називається “алкаліновий”, у ньому роль електроліту виконує гідроксид калію, а електроди з цинку і двоокису марганцю.

Ці “батарейки” мають триваліший термін служби і час роботи, менш примхливі до перепадів температур, але й вартість значно вища. На відміну від сольових елементів живлення вони мають безпечнішу конструкцію і не протікають. Фото алкалінових елементів:

Ртутні. Катод у ртутних елементів живлення з оксиду ртуті, а анод із цинку. Електролітом служить лужний розчин.

Цікаво, що ртутні елементи мають властивості акумулятора, їх можна перезаряджати. Їхня ємність ще вища, а напруга стабільніша, ніж в алкалінових.

Срібні (позначення на елементі SR). У них анодом є цинк, а катодом – оксид срібла, електролітом – гідроксид натрію.

Такі елементи живлення мають високу ємність і час роботи, а також стабільну напругу, відносно безпечні під час розгерметизації, на відміну від ртутних, але є більш дорогими.

Літієві (позначення на елементі CR). В елементі живлення катод виконаний з літію, а анод – може бути виготовлений з різних матеріалів.

Цей вид “батарейок” мають великий термін зберігання, понад 10 років, а також витримують великі навантаження за струмом і відповідно довше працюють, на відміну від аналогів. Фото літієвого елемента:

Чи варто переплачувати?

Переплачувати однозначно не варто, якщо вибір стоїть між сертифікованими елементами живлення з однаковою конструкцією і матеріалами, наприклад “алкалінові”. Тут переплата, в основному, буде за бренд.

Однак, якщо обирати між сольовими та алкаліновими, однозначно варто не економити і купити другі. Прослужать вони значно більше, а також не протечуть і не зіпсують вам техніку.

Інші види елементів живлення слід підбирати індивідуально, залежно від виду електронного пристрою та його специфікацій.

Важливо: будь ласка, не забувайте про те, що будь-які елементи живлення потрібно утилізувати правильно, здаючи до спеціальних пунктів утилізації або ящиків для прийому “батарейок”.

Одна викинута на вулицю або в просту урну чи бак “батарейка” забруднює величезну площу ґрунту. Потім, через ґрунт і ґрунтові води, ці отрути потрапляють нам же в їжу і воду, є про що задуматися.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Експерт заявив, що постійне використання гаджетів знижує концентрацію уваги

    Смартфони, планшети та ноутбуки стали невід'ємною частиною нашого життя, але надмірне проведення часу за екранами…

    13.10.2024

    Apple заявила, що ШІ-моделі насправді не думають, а лише створюють ілюзію мислення

    Дослідники Apple виявили, що великі мовні моделі, такі як ChatGPT, не здатні до логічного мислення…

    13.10.2024

    WhatsApp додає підтримку віджетів на iPhone

    У WhatsApp з'явиться підтримка віджетів для iPhone. Вони працюватимуть на всіх смартфонах Apple із встановленою…

    13.10.2024

    Samsung Galaxy S25 FE може стати найтоншим смартфоном у серії

    Лише нещодавно бренд випустив народний флагман Galaxy S24 FE, а у мережі вже обговорюють його…

    13.10.2024

    Компанія OpenAI заявила про понад 20 випадків використання ChatGPT у кібератаках

    OpenAI повідомила про більш ніж двадцять кібератак, створених за допомогою їхньої генеративної моделі штучного інтелекту…

    13.10.2024

    Які моделі навушників AirPods існують і в чому різниця

    Перші бездротові навушники AirPods були випущені у 2016 році. З того часу Apple випустила ще…

    13.10.2024