Categories: Статті

Навіщо в смартфонах використовують камери на 48/64/108 Мп, якщо вони все одно знімають у 12 Мп

Share
Час читання: 3 хв.

Останнім часом камери з високою роздільною здатністю в смартфонах стали нормою, навіть незважаючи на те, що знімки зазвичай стискаються до 12 Мп. Проте виробники пропонують модулі на 48/64/108 Мп і навіть більше. Розглянемо основні причини використання таких камер та їхні переваги в цьому матеріалі.

Ми вже розповідали, що камера на 50 Мп може знімати краще, ніж сенсор на 108 Мп. Тепер відповідаємо на більш важливе питання – навіщо в смартфонах камери з великою кількістю мегапікселів, якщо вони знімають у роздільній здатності 12 Мп.

Отже, камери з роздільною здатністю 48, 64, 108 або 200 Мп пропонують низку переваг, навіть незважаючи на те, що знімки часто стискаються до 12 Мп. Зібрали кілька основних причин, через які виробники використовують модулі з високою роздільною здатністю:

  • Краща деталізація. Камери з вищою роздільною здатністю пропонують більшу кількість пікселів. Це може бути корисно для користувачів, які часто вдаються до кадрування оригінальних фото – так вони зможуть збільшити фрагмент зображення без значної втрати якості. Більша кількість пікселів також забезпечує кращу деталізацію та різкість зображення.

  • Покращені можливості при слабкому освітленні. Камери з більш високою роздільною здатністю можуть знімати з великою кількістю світлочутливих пікселів. Це допомагає поліпшити якість зображень при слабкому освітленні, оскільки більше пікселів збирають більше світла. У результаті знімки при слабкому освітленні можуть бути яскравішими і містити менше шуму, ніж стандартний сенсор на 12 Мп.
  • Технологія злиття пікселів. Як правило, камери з високою роздільною здатністю використовують різні технології біннінгу для об’єднання даних з декількох пікселів з метою створення одного більш якісного суперпікселя. Це допомагає поліпшити яскравість, передачу кольору і динамічний діапазон зображення.

  • Цифровий зум. Більш висока роздільна здатність модуля також корисна при використанні цифрового наближення без втрати якості.

Це ключові причини використання сенсорів з великою роздільною здатністю. Незважаючи на це, за замовчуванням усі смартфони знімають з роздільною здатністю 12 Мп, оскільки такі світлини швидше завантажуються після натискання на кнопку затвора та вони займають суттєво менше місця в пам’яті смартфона. За необхідності можна активувати режим 64/108/200 Мп прямо в застосунку камери.

Вкотре хочемо нагадати, що роздільна здатність камери – всього лише один аспект її якості. Вона не є визначальним фактором під час оцінювання камери в смартфоні, оскільки інші речі, як-от розмір пікселів, оптика, обробка зображень і програмне забезпечення також впливають на загальну якість одержуваних знімків.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Samsung Galaxy S25 FE може стати найтоншим смартфоном у серії

    Лише нещодавно бренд випустив народний флагман Galaxy S24 FE, а у мережі вже обговорюють його…

    13.10.2024

    Компанія OpenAI заявила про понад 20 випадків використання ChatGPT у кібератаках

    OpenAI повідомила про більш ніж двадцять кібератак, створених за допомогою їхньої генеративної моделі штучного інтелекту…

    13.10.2024

    Які моделі навушників AirPods існують і в чому різниця

    Перші бездротові навушники AirPods були випущені у 2016 році. З того часу Apple випустила ще…

    13.10.2024

    Oppo представила смартфон середнього класу із потужним процесором

    Oppo представила в Китаї новий смартфон K12 Plus, орієнтований на тривалу автономну роботу. Пристрій оснащений…

    13.10.2024

    Розумні окуляри Apple та AirPods з камерами можуть з’явитися у 2027 році

    Легендарні розумні окуляри Apple, про які давно ходять чутки, все ще можуть побачити світло, і…

    13.10.2024

    Xiaomi готує до випуску Smart Band 9 Pro

    Xiaomi вже працює над Smart Band 9 Pro, новою версією свого популярного фітнес-трекера. Неофіційні рендери,…

    13.10.2024