Навіщо знімати відео в 60 fps, якщо навіть у кіно зазвичай 24 fps

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Розбираємося, чому багато творців контенту і деякі режисери вважають за краще знімати за 60 кадрів на секунду, а також які переваги цей формат надає.

Реклама

З плином часу технології відеозапису в смартфонах і камерах продовжують удосконалюватися, пропонуючи користувачам дедалі якісніші та реалістичніші зображення.

Одне з найпомітніших досягнень у цій галузі – збільшення частоти до 60 і більше кадрів на секунду (Frames Per Second). Проте в більшості фільмів продовжують використовувати більш звичну частоту в 24 fps.

Зйомка відео з використанням високої кількості кадрів за секунду має кілька переваг. Серед основних причин зйомки відео в 60 fps можна виділити такі:

  • Плавність руху. Що вища частота кадрів, то плавніший і природніший вигляд мають рухи на екрані. Це особливо важливо для роликів, де є швидкі або динамічні дії, наприклад, спортивні змагання, активні сцени у фільмах або ігри.
  • Збереження деталей у русі. Під час зйомки відео з низькою частотою кадрів, об’єкти, що швидко рухаються, мають розмитий вигляд, а багато деталей губляться. Підвищення частоти кадрів дає змогу зберегти більше інформації про рух і надає більш чітку та деталізовану картинку.

  • Підвищення реалістичності. Висока частота кадрів створює відчуття присутності та підвищує реалістичність зображення. Це особливо корисно для зйомки геймплея у відеоіграх, віртуальній реальності або інших сцен, де створення більш імерсивного досвіду є пріоритетом.
  • Уповільнення роликів на монтажі. Зйомка відео з високою частотою кадрів дає змогу сповільнити ролик на монтажі без втрати якості зображення. Це широко використовується в кіноіндустрії для створення ефектів уповільненого руху або драматичних сцен.

“Золотий стандарт” кінематографії – 24 кадри на секунду – створює певну естетику, але зйомка з вищою частотою кадрів стає дедалі популярнішою з розвитком технологій і можливостей запису.

Цілком імовірно, що вже в недалекому майбутньому 60 fps стане новим золотим стандартом, оскільки останнім часом великі технологічні компанії зайнялися активним розвитком AR/VR-індустрії. Як ми вже зазначили, в контенті для доповненої або віртуальної реальності потрібна більш висока частота кадрів для створення більшого ефекту занурення.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ