Чорна смуга на екрані телефону – що робити і як прибрати

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З різних причин на екрані смартфона може з’явитися чорна смуга – це не завжди вказує на поломку, але й не виключає її ймовірність. Розповімо, чому на екрані телефона з’явилися чорні смуги, і що з ними можна зробити.

Програмний збій

Насамперед потрібно перевірити, чи не стався на смартфоні програмний збій. Він може виникнути внаслідок встановлення невдалих оновлень або, навпаки, довгої відсутності оновлень ПЗ. Проблема може з’явитися через неправильну перепрошивку програмного забезпечення, завантаженого з неперевіреного джерела. У разі подібних збоїв допомогти може:

  • Оновлення ПЗ телефону через налаштування.
  • Скидання телефону до заводських налаштувань.
  • Перепрошивка смартфона в сервісному центрі.

Вірусні програми

Впливати на роботу екрана можуть і віруси. Якщо чорна смуга з’явилася після встановлення якогось додатка або скачування будь-якого файлу, його варто видалити, а сам телефон перевірити на віруси за допомогою антивірусної програми.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На багатьох пристроях можна активувати безпечний режим – у ньому на роботу телефона впливають тільки попередньо встановлені програми. Тому якщо в безпечному режимі чорна смуга з екрана зникла, можна сміливо стверджувати, що проблема в якихось викачаних файлах або додатках. У крайньому разі, якщо знайти винуватця не вдалося, смартфон можна скинути до заводських налаштувань – цей процес видалить усі файли з телефона, включно зі шкідливою програмою.

Надмірне навантаження і перегрів

Підвищене навантаження на процесор або графічний чип різними енергоємними додатками може стати причиною перегріву смартфона. У результаті надмірно високі температури можуть призвести до різних неполадок екрана і пошкоджень внутрішніх деталей пристрою. У цій ситуації телефон потрібно вимкнути і тимчасово ним не користуватися, поки пристрій не охолоне. Якщо після цього чорна смуга не зникне, значить проблеми мають більш серйозний характер.

Внутрішні пошкодження

На жаль, однією з найпоширеніших причин появи чорних смуг на екрані є поломка однієї з деталей смартфона. Встановити, в чому саме несправність, і провести ремонт можна в сервісному центрі, оскільки для цього будуть потрібні як досвід фахівців, так і інструменти – проводити ремонт самостійно вкрай не рекомендується, оскільки можна лише погіршити ситуацію, і міняти доведеться вже не одну деталь, а дисплей повністю.

Серед можливих поломок найчастіше фігурують:

  • Поганий контакт шлейфа модуля з конектором материнської плати.
  • Пошкодження екранного модуля.
  • Поломка одного з контактів на шлейфі.
  • Тріщина в матриці екрана і деякі інші.

Подібні пошкодження виникають унаслідок падінь смартфона та ударів ним об тверду поверхню.

Попадання води в корпус смартфона

Значна частина проблем з дисплеєм смартфона відбувається, якщо той впав у воду або на нього пролили рідину. У цьому разі смартфон потрібно просушити і за можливості позбутися залишків рідини самостійно. Однак після цього експерти радять обов’язково віднести смартфон до сервісного центру – оскільки більшість сучасних телефонів нерозбірні, то повністю висушити їх і прибрати воду, що вже встигла потрапити до корпусу, можуть тільки фахівці.

Заводський брак

Якщо чорна смуга на екрані з’явилася через невеликий термін після купівлі смартфона, то причина часто криється у виробничому браку. У цьому разі може допомогти базова гарантія на смартфон, яка зазвичай розрахована хоча б на один рік – якщо продавець підтвердить, що проблема справді в браку, а не в діях власника телефону, то мобільний пристрій можуть замінити або повернути кошти за нього.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.