Статті

Важливі запитання та відповіді про купівлю бюджетного ноутбука для дому та роботи

Share
Час читання: 3 хв.

Судячи з кількості різноманітних моделей ноутбуків, можна вважати, що покупці відверто “плавають” під час вибору. Чому? Та все просто – іноді на прилавку в магазині виставлені такі ноутбуки, які навіть за половину вартості не хочеться купувати. Чого вже приховувати – навіть задарма такий пристрій не потрібен. Пройдемося найосновнішими питаннями про ноутбуки.

Чому не варто купувати дешевий ноутбук?

Мінімальна вартість повнорозмірного ноутбука на сьогодні – 10 000 гривень. Але це не означає, що такий пристрій потрібно бігти купувати. Чому я вище написав про те, що особисто мені такий лептоп навіть безкоштовно не потрібен для роботи? Все просто – у таких пристроях дуже слабкий процесор. Як правило, це двоядерний CPU на 1 ГГц. А інші параметри вже не відіграють жодної ролі. Слабкому процесору не допоможе навіть 32 гігабайти оперативної пам’яті.

Ноутбук на “гігагерцовому” процесорі зі встановленою Windows 10 буде споживати 100% ресурсів процесора навіть за пари відкритих вкладок у браузері. Працювати на такому пристрої вкрай складно, запуск програм і відкриття сайтів відбуватимуться з істотною затримкою.

Яку мінімальну конфігурацію вибрати?

Основну увагу потрібно приділити процесору і пам’яті. Бажано, щоб процесор був 4-х ядерним з базовою частотою вище 2 ГГц. Усе, що нижче 2 ГГц, – уже дуже гірше. Важливо і покоління процесора – бажано, щоб CPU був сучасним, останнього або передостаннього покоління. Не менш важлива кількість потоків, з якими працює процесор – чим їх більше, тим краще. Ідеальний варіант – це 4 ядра і 8 потоків, але такий ноутбук не буде недорогим.

У сучасних процесорів також є енергозберігаючі ядра або ж цілком CPU може працювати в такому режимі.

Щоб не заглиблюватися в нетрі, найкраще вибирати пристрої на сучасних процесорах Intel Core i3 від 11-го покоління і вище або AMD Ryzen 3 від 5-го покоління і вище.

Оперативної пам’яті на сьогодні має бути щонайменше 4 гігабайти, краще, звичайно ж, 8 Гб. Накопичувач – обов’язково SSD від 120 гігабайт. Так, цього об’єму дуже мало, але мова у нас йде про бюджетні ноутбуки. При виборі ноутбука краще дізнатися який тип постійної пам’яті всередині, якщо це eMMC (розпайка флеш пам’яті на платі), то такий лептоп краще не купувати.

Чи можна купити простий ноутбук, а потім модернізувати?

Колись такий варіант мав місце. Зараз, на жаль, більшість моделей лептопів не підлягають модернізації. Практично всі ноутбуки мають припаяний до плати процесор, у багатьох оперативна пам’ять може бути також розпаяна на материнській платі. Добре, якщо лептоп підтримує збільшення оперативної пам’яті і для цієї мети не потрібно розбирати пристрій – на задній кришці може бути спеціальний відсік. Накопичувач практично завжди можна замінити на більш ємний, якщо він не є eMMC пам’яттю.

Чи можна купити ноутбук без Windows?

Так, багато виробників продають лептопи без встановленої операційної системи – так дешевше. Може стояти DOS або Linux. Встановити Windows самостійно не буде проблемою, якщо є диск або флешка, які можна створити за допомогою інтернету. У мережі маса інструкцій як це зробити. Так, з ліцензією в нашій країні є проблема, але ніщо не заважає використовувати неактивовану Windows – працювати вона буде так само, хіба що будуть недоступні функції персоналізації.

Яким має бути екран?

Бажано, щоб матриця екрана мала тип IPS або OLED (хоча, в бюджетний ноутбук OLED не поставлять) – такі типи екрану відмінно передають усю палітру кольорів, володіють високою яскравістю і контрастністю. Також екран повинен підтримувати FullHD розширення – 1920×1080 пікселів.

Не варто вибирати лептоп з TN матрицею – це вже минуле століття. Зараз можна знайти навіть бюджетний лептоп із повноцінною IPS’кою.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    У коді бета-версії iOS 18.2 виявлено нові ШІ-функції Apple

    Apple готується до впровадження двох нових функцій Apple Intelligence у майбутній бета-версії iOS 18.2, як…

    13.10.2024

    Xiaomi 15 Pro був помічений у руках віце-президента компанії Ван Сяояня

    Xiaomi ще не зробила публічного оголошення про нові смартфони, проте недавні витоки надали можливість побачити…

    13.10.2024

    Експерти рекомендують ретельно оглянути смартфон перед покупкою

    Купівля вживаної техніки — чудовий спосіб заощадити, але потребує уважності. За порадою експертів, перед покупкою…

    13.10.2024

    Перші фото чохлів для iPhone SE 4 спростовують деякі анонсовані інсайдерами зміни

    Журналіст Сонні Діксон, відомий своїми рідкісними, але точними інсайдами, поділився першою фотографією чохла для майбутнього…

    13.10.2024

    Консультант Microsoft розповів про використання шахраями технологій ШІ

    Сила штучного інтелекту відкриває нові обрії. Від автоматизації процесів до функцій, які раніше вважалися неможливими,…

    13.10.2024

    Експерт із кібербезпеки радить уникати особистих даних у паролях

    Експерт поділився порадами щодо захисту даних від кіберзлочинців. Він наголосив на важливості створення складних паролів,…

    13.10.2024