Wi-Fi без перешкод: вибираємо місце для роутера

Безумовно, швидкість підключення залежить від функціональних характеристик пристрою, але на якість самого сигналу впливає його розташування. Якщо встановити роутер у неправильному місці, будуть відбуватися періодичні збої та перешкоди при доступі до інтернету. У цій статті розглянемо основні моменти оптимального розташування пристрою.

Передача сигналу

Wi-Fi роутер у використанні має обмежену зону покриття. Від потужності переданого ним сигналу залежить швидкість підключення цифрових пристроїв до мережі.

Маршрутизатори, оснащені антеною, здатні покрити 1-2-кімнатну квартиру та забезпечити безпроблемну роботу з Wi-Fi. Але іноді потрібна площа покриття набагато більше і розташувати роутер необхідно максимально оптимально.

Зазначимо, що одиницями вимірювання сигналу є негативні значення dBm. Відповідно чим ближче це число до нуля, тим сильніше з’єднання. Щоб виконати більшість завдань, достатньо сигналу -60 dBm. Якщо це число збільшиться – виникнуть перешкоди при здійсненні голосового дзвінка, перегляді фільмів та інших відео, а також збої в процесі on-line-ігор. При значеннях від -90 і нижче зв’язок постійно обриватиметься.

Якщо бездротові пристрої розташовані поруч із роутером, то з’єднання буде більш стабільним та якісним. На частоті 2,4 ГГц радіус покриття маршрутизатора дорівнює 150 метрів (за ідеальних умов). Якщо в приміщенні є стіни по дорозі передачі сигналу, то ця відстань зменшиться втричі (до 50 метрів). Перешкодами можуть стати не лише товсті стіни, а й великогабаритні меблі. Все це значно зменшує можливу зону покриття. У результаті кількості 150 метрів можуть залишитися лише 10-15.

Щодо частоти 5 ГГц, то тут слід відзначити її вкрай сильну вразливість до перешкод. Якість сигналу відчутно втрачається вже на відстані 5 метрів від маршрутизатора. Це завдає певних незручностей при роботі з мережею, так як для стабільного сигналу необхідно мінімум -65 -70 dBm.

Наявність перешкод у плануванні

Геометрично встановлювати Wi-Fi роутер рекомендується у центрі приміщення. Можна намалювати зразкову схему квартири або офісу та розставити всі бездротові пристрої, що підключаються до мережі (стаціонарний ПК, ноутбук, смартфон, Smart-TV тощо). Потім визначити центральну точку щодо їх місцезнаходження та позначити її місцем розташування маршрутизатора.

Особливо це стосується приміщень, що мають кілька кімнат чи кабінетів. Важливо знайти саме ту локацію, де користувачі є найчастіше. Відповідно, роутер треба встановлювати або в цьому місці, або у безпосередній близькості від нього для отримання чіткого сигналу.

Найчастіше маршрутизатор розташовують у коридорі, оскільки між ним та рештою кімнат немає перешкод у вигляді товстих стін і різних шаф, стелажів та ін. Але в цьому випадку можуть з’явитися деякі проблеми в закріпленні пристрою, тому що в коридорах найчастіше роутер демонтують до стіни . Для цього будуть потрібні додаткові комплектуючі та обладнання.

Зазначимо, що антену маршрутизатора потрібно розташовувати в площині стін і уникати перпендикулярного до них стану. У такому положенні сигнал передаватиметься вздовж стіни, а не в сам простір квартири. Це від особливостей поширення сигналу. Якщо пристрій має дві антени, то одну з них можна поставити вертикально, а іншу горизонтально.

Якщо Wi-Fi роутер використовується в багатоповерхових будинках, слід вибирати модель з 3-4 антенами. Це потрібно для достатнього покриття крайніх поверхів (нижнього або верхнього). Розташувавши антени в різних площинах, сигнал поширюватиметься у вертикальному та горизонтальному напрямку. Але слід врахувати, що одного пристрою може замало для стабільної роботи з мережею. Тому може знадобитися ще один маршрутизатор.

Завади щодо планування приміщення залежить від матеріалу самих перекриттів. Найбільше загасання сигналу відбувається при зіткненні із металевими конструкціями. Дерев’яні двері та меблі аналогічні за своїми перешкоджаючими властивостями. Тому розташовувати Wi-Fi роутер в металевій шафі або будь-якої металевої конструкції вкрай не рекомендується. Якщо ж цього не уникнути, то хоча б зробити отвори для антен пристрою.

Іноді потрібно також перепланувати в приміщенні для оптимальної роботи маршрутизатора. В основному – розставити всі великогабаритні об’єкти по краях квартири чи офісу. За допомогою таких маніпуляцій знизиться наявність “мертвих зон”, що характеризуються поганим або навіть нульовим покриттям. В іншому випадку доведеться змиритися з низькою якістю сигналу та нестабільним з’єднанням.

Фахівці рекомендують користуватися правилом, яке говорить: “не більше двох стін та двох кімнат”. Наявність двох бетонних стін на шляху передачі сигналу здатні призвести до його падіння на 20-30 dBm. Отже, отримати прийнятні для роботи -65 dBm не буде можливим.

Інші пристрої, що створює перешкоди

На роботу роутера можуть впливати інші маршрутизатори. У багатоквартирних будинках Wi-Fi пристрої є практично в кожній квартирі і вони можуть перебивати один одного. У цьому випадку рекомендується:

  • налаштувати максимально вільний підчастотний діапазон;
  • знизити рівень сигналу, обмеживши потужність антени.

Ці два способи допоможуть досягти оптимально можливої ​​якості з’єднання.

Якщо в квартирі або офісі знаходяться інші цифрові пристрої, то Wi-Fi роутер не слід розташовувати поблизу них. Такими приладами вважаються:

  • бездротові клавіатури та комп’ютерні миші, які працюють на частоті 2,4 ГГц;
  • мікрохвильові та НВЧ-печі, здатні створити перешкоди при їх експлуатаційному значенні 2,45 ГГц;
  • радіоняня, що працює за аналогією з бездротовими мишками;
  • коаксіальний кабель та його роз’єми, а також слабо екранована проводка.

Насправді трапляються випадки, де інтерфейс USB 3.0 також негативно впливає на Wi-Fi сигнал. В основному перешкоди можуть виникати на конекторах і трохи менше на кабелі. Тому, якщо втрата сигналу відбувається регулярно, слід усунути від маршрутизатора подалі підключені за допомогою USB 3.0 пристрою (принтер, модем, зовнішній жорсткий диск тощо).

Висновок

Встановлювати Wi-Fi роутер у приміщенні потрібно максимально правильно для повноцінної роботи. На зону покриття маршрутизатора впливає чимало чинників, які були докладно розглянуті у цій статті.

Зазначимо, що з оцінці оптимального місця для роутера також використовують спеціальні додатки. Наприклад, програма NetSpot – безкоштовна версія. Вона доступна для операційних систем Windows, Android, iOS. Для роботи з нею необхідно встановити програму на смартфон, завантажити схему приміщення та пройтися кімнатам чи кабінетам. Програма визначить найкраще місце для розташування маршрутизатора і при встановленні його в цій точці користувачі можуть повноцінно експлуатувати пристрій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.