Статті

Звички, які шкідливі для вашого Android смартфона

Share

Кажуть, що досвід приходить тільки до людей вдумливих і спостережливих. Готовий погодиться з цим припущенням, і не в останню чергу як користувач девайсів і гаджетів, а також частий учасник всіляких “рятувальних робіт”. Це коли друг чи колега по роботі раптом згадує, що в мене є канал на Дзені з певною тематикою, і негайно телефонує чи пише з проханням про допомогу, бо “ну нічого не виходить!”.

Безумовно, мене важко назвати фахівцем з ремонту гаджетів. Я можу лише впорається з проблемою, з якою зіткнувся сам. Інша річ, що стаж “спілкування” з найрізноманітнішими девайсами у мене вже значний, та й друзів, які підкидають свої загадки із серії “вмикаєш – не працює”, у мене багато. І тому я вирішив скласти цей список проблем, які часто призводять до ще більш значних неприємностей, якщо продовжувати їх не помічати. Йтиметься про практику “спілкування” з Android смартфоном.

Отже, яких кроків варто уникнути, щоб не перетворити справний і швидкий пристрій на повільну “цеглину”, яка постійно підвисає або взагалі відмовляється функціонувати?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ігнорування оновлень компонентів Android OS і стороннього софту

Упевнений, у кожного з нас є такий друг.

“Та навіщо мені всі ці оновлення! Як то кажуть, якщо все добре працює, то нічого не потрібно чіпати!” – приблизно під таким ось соусом подібні “консервативні” хлопці відмовляють своєму девайсу в будь-яких апдейтах.

Які проблеми обіцяє таке ставлення до пристрою на Android? Насамперед це означає, що накопичуються помилки, які обов’язково має кожен пристрій та (або) його софт. Виробники та розробники, які слідкують за станом своїх продуктів, надсилають фікси та заплатки для розв’язання проблем і виправлення недоліків, однак вони не доходять до гаджетів, яким юзери свідомо відмовили в можливості оновлюватися, намагаючись їх “законсервувати”. Результатом такого ставлення до оновлень може стати ситуація “нічого не працює” або ще більш сумна історія під назвою “вмикаєш – не вмикається!”. Фахівці ж у майстерні, куди через деякий час потрапляє на “лікування” примхливий девайс, розповідають спантеличеному власнику, що його смартфон перетворився на “цеглину” через дефект прошивки, який було виправлено виробником ще кілька років тому через планове оновлення.

Що більше віджетів, то краще?

Кастомізація на Android пристроях завжди вважалася їхньою перевагою перед девайсами на інших операційних системах. І це правда, вольності, які можливі для користувачів Android OS, багато в чому унікальні. Але є і зворотний бік усієї цієї історії, який часто пов’язаний, звісно, ще й з наявністю або відсутністю здорового глузду.

Практично кожен додаток на Android смарті має свій віджет. Це така маленька підпрограма, яка служить для скорочення часу доступу до софта і швидкого отримання необхідних даних, потрібних користувачеві в цей конкретний момент. Різноманітні інформери буквально захлеснули Android, і деякі користувачі буквально втрачають голову, забиваючи віджетами по три-п’ять робочих столів. Що можна сказати з цього приводу?

Існує дивний міф, що через віджет користувач швидше відкриває додаток, ніж через звичайний ярлик, розміщений на робочому столі. У реальності ж віджет не допомагає збільшити швидкість роботи програми. Ба більше, що більше віджетів живе своїм життям на робочих столах користувача, то більше навантаження на CPU і батарею смартфона. Відповідно, робочі столи, перетворені на колекції віджетів, значно скорочують автономність роботи гаджета.

Віджет хороший, коли він допомагає швидко, буквально за один погляд на нього, дістатися до основної та потрібної інформації. Ви подивилися на свій смартфон і отримали відомості про погоду, баланс на рахунку стільникового оператора, час, свіжі листи тощо. За такого розкладу віджетів навряд чи може бути багато на робочому столі користувача.

Неуважність під час встановлення нових додатків

Якщо раніше Google як якусь мантру раз по раз повторював нехитру думку про те, що софт з Google Play на 100% безпечний, і тому за іграшками та додатками потрібно приходити саме за цією адресою, то сьогодні чергові новини про те, що на прилавках магазину знову виявили хитрі шкідливі додатки, вже нікого не дивують. Можливість завантажувати з інших майданчиків, крім офіційно рекомендованого, насправді не так вже й часто використовується користувачами в реальності. Багато хто, особливо не замислюючись, просто тапає по іконці Google Play. Але головна проблема полягає в тому, що так само без особливих роздумів під час установлення нового софту юзери погоджуються на всі запити, з якими до них звертаються додатки, для того, щоб якнайшвидше завершити процес.

Експерти зазначають, що в 60% випадків заражень вірусами і хитрими шкідливими додатками можна уникнути, якщо читати і вникати в те, що просить зробити новий, щойно завантажений софт. Скажімо, запит на доступ до вашої телефонної книги контактів від погодного інформера вже є насторожуючим фактом. Не потрібно бути фахівцем, щоб зрозуміти – такий функціонал навряд чи допоможе визначати точну температуру і напрямок вітру у вашому регіоні.

Перезавантаження

Часто можна почути хвалебні оди користувачів, які дуже задоволені поведінкою свого смартфона.

Мені ще жодного разу не довелося перезавантажувати його! Здається, що девайс працює вже без перерви місяці три, якщо не більше!”

Насправді в цій заяві є як хороші, так і погані новини. Зрозуміло, що стабільна робота девайса не може не радувати. Мій попередній гаджет мимовільно перезавантажувався по кілька разів на день, і це стало причиною його технічної перевірки та подальшої заміни. Але фахівці запевняють, що будь-який пристрій, який довго працює, потребує ініціативного перезавантаження. Таким чином користувач може допомогти девайсу очистити тимчасову пам’ять і закрити фонові процеси

Так, вам потрібен бекап

Часто з незрозумілих для мене причин до такого простого процесу як бекап користувачі ставляться м’яко кажучи байдуже. Тим часом перетворитися на “цеглину” будь-який девайс може без перебільшення в будь-яку хвилину. Відмова такого важливого вузла як пам’ять або ще більш крихкого елемента на кшталт зовнішньої пам’яті (карта пам’яті) може трапитися з будь-якого класу гаджетом. Кажу це зі знанням справи як користувач, який двічі відчув наслідки подібної відмови. І тільки наявність бекапа, першого разу на комп’ютері, а другого разу в хмарі дала змогу вийти із ситуації з мінімальними втратами.

Я ще можу зрозуміти, коли користувачі скаржилися на громіздкі, незручні, забезпечені неймовірною кількістю непотрібних функцій софтові комбайни-студії, якими вимагали користуватися для бекапа виробники смартів ще років 5-7 тому. Але сьогодні ніхто і ніяк не обмежує користувача у створенні бекапа на зручному майданчику, який завжди під рукою. Особливо завбачливі можуть зробити навіть два: один на локальний комп’ютер, а другий у хмару. І це буде в будь-якому разі краще, ніж сподіватися на “авось” і після невдалого падіння смарта у воду або з великої висоти на асфальт намагатися врятувати важливі документи або медіафайли, що зберігаються в ньому.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Android
  • Останні записи

    Представлені навушники Beats Solo Buds та Solo 4

    Бренд Beats, що належить Apple, анонсував нові накладні бездротові навушники Solo 4. Модель за ціною…

    30.04.2024

    Збитки від шахраїв значно зросли: найпопулярніші схеми з платіжними картками

    Кількість незаконних дій з платіжними картками, за якими були понесені збитки, протягом 2023 року в…

    30.04.2024

    Чому WhatsApp досі зручніше та безпечніше Telegram

    Якщо попросити пошуковик порівняти WhatsApp і Telegram, то він видасть кілька сотень матеріалів, у кожному…

    30.04.2024

    Дешевше та якісніше: DJI представила крихітний дрон Mini 4K

    Міні-дрон важить всього 249 грамів і має складний дизайн, завдяки чому його можна з легкістю…

    30.04.2024

    Що робити, якщо вам постійно бракує пам’яті у смартфоні

    Навряд чи сьогодні знайдеться хоча б один користувач Android, який ніколи не стикався з нестачею…

    30.04.2024

    Xiaomi Redmi Note 13 Pro: Все ще топ за свої гроші

    Доброго часу, дорогі читачі. Сьогодні ми поговоримо про смартфон Xiaomi Redmi Note 13 Pro –…

    30.04.2024