Підводні камені мережевих фільтрів і трійників

Чому використовувати мережеві фільтри і трійники може бути небезпечно? Про які підводні камені важливо пам'ятати?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Неправильна експлуатація будь-яких електроприладів тягне за собою ризик загоряння, короткого замикання і псування техніки. Мережеві фільтри і трійники – не виняток. Якщо у квартирі не вистачає розеток, люди використовують спеціальні пристосування: подовжувачі, розгалужувачі та мережеві фільтри. Але не всі при цьому знають, яку небезпеку вони можуть становити.

Ризик перевантаження

Під час під’єднання пристроїв до трійників і мережевих фільтрів потрібно розуміти, чи зможе основна розетка витримати їхнє сукупне навантаження. Якщо йдеться про прилади порівняно невеликої потужності, наприклад, зарядні пристрої, комп’ютери та додаткове обладнання до них (колонки, принтер, маршрутизатор тощо), телевізори, то використання подовжувача цілком виправдане.

А ось потужну побутову техніку, таку як мікрохвильова піч, обігрівач, кондиціонер і подібні прилади необхідно підключати до окремих розеток. Якщо підключити їх до мережі одночасно через трійник, подовжувач або мережевий фільтр, їхня сумарна потужність перевищить допустиме навантаження на розетку. У результаті це може призвести як до псування самої техніки, так і до перегріву проводки (потенційно і до загоряння).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Відсутність захисту від пошкоджень

Стаціонарна проводка захищена від різного роду зовнішніх пошкоджень, а ось подовжувачі та мережеві фільтри – ні. Ізоляцію можна легко пошкодити, якщо розмістити обладнання там, де воно може виявитися залитим водою (наприклад, у ванній), пошкодженим домашніми улюбленцями або внаслідок падіння на дріт чогось важкого.

Під час розміщення подовжувачів і мережевих фільтрів необхідно переконатися, що вони перебувають на рівній і сухій поверхні в потрібному приміщенні, до них не мають доступу маленькі діти і тварини.

Важливо і положення дроту. Наприклад, у зимовий період під час під’єднання потужних опалювальних приладів до подовжувачів і мережевих фільтрів вкрай не рекомендується згортати дріт подовжувачів у кільце. Таке положення може спричинити значне нагрівання дротів і подальше пошкодження ізоляції.

У разі перевантаження може не спрацювати автоматичний вимикач

У мережеві фільтри вбудовується багаторазовий автоматичний запобіжник, який забезпечує захист від перепадів напруги. У критичних ситуаціях він може врятувати під’єднану до фільтра техніку від пошкоджень. Але спрацьовує він далеко не завжди з кількох причин:

  • Неякісний мережевий фільтр. Під час купівлі не варто віддавати перевагу підозріло дешевим моделям або пристроям невідомих виробників, оскільки вони найчастіше гірше виконують свої функції, зокрема й функцію захисту.
  • Якщо перевантаження кабелю з подальшим перегріванням занадто короткочасне (наприклад, періодично до фільтра під’єднують додаткові прилади і навантаження перевищує максимально допустиме значення), запобіжник може не спрацювати.

Буває й так, що перевантажений кабель може згоріти швидше, ніж спрацює запобіжник.

Висновки

Трійниками і мережевими фільтрами можна безпечно користуватися, якщо дотримуватися певних правил:

  • Не перевантажувати їх підключенням одразу кількох потужних пристроїв. Для них потрібно використовувати окремі розетки.
  • Вибирати правильні якісні фільтри, які в разі перевантаження захистять і техніку, і квартиру від пожежі.
  • Розміщувати їх у безпечних місцях, де ізоляцію ніщо не зможе пошкодити.
  • Не згортати лінійний дріт подовжувача або мережевого фільтра в зимовий час під час під’єднання опалювальних приладів (обігрівачів, радіаторів тощо), адже це може спричинити підвищене нагрівання проводів.

В інших випадках для під’єднання малопотужних пристроїв трійники, подовжувачі та мережеві кабелі можна використовувати з упевненістю, хоча фахівці й рекомендують за можливості надавати перевагу встановленню додаткових розеток у будинку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.