Чому гальмує смартфон – причини та як виправити

Докладний гід із прискорення смартфона з Android. Позбавляємося "гальм" і прискорюємо девайс.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Повільна робота телефону дратує. Завдає клопоту, коли користувач намагається швидко завершити важливе завдання. У цій статті розглянемо причини повільної роботи телефону. Зробимо так, щоб продуктивність девайса знову радувала.

Телефон старіє

Мобільні девайси старіють. У них накопичуються електродні плівки, які підвищують внутрішній опір. У підсумку телефон сильніше гріється. Процесори чутливі до температури. Тому контролер управління живленням знижує швидкість процесора. Адже стара батарея не здатна забезпечити ні стабільної напруги, ні потрібного струму. У міру зниження продуктивності зростає і ризик помилок.

Нестабільне джерело живлення (акумулятор) заважає процесору підтримувати високу швидкість. Можуть також виникати проблеми з оперативною пам’яттю і вбудованим накопичувачем. Рішенням може стати заміна батареї, якщо вона знімна. Але сучасні пристрої часто поставляються з незнімними акумуляторами. Доведеться нести в сервіс, а ремонт може виявитися дорогим. Найчастіше оптимальний вихід – купівля нового девайса. Адже за роки використання телефон застарів морально.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Несправність пам’яті – ОЗП або ПЗП

Згодом оперативна і флеш-пам’ять телефону можуть почати давати збої або вийти з ладу. Руйнується оксидний шар, тому робота девайса сповільнюється. Термін експлуатації смартфона багато в чому залежить від того, як багато даних ви збережете, як часто перезаписуєте файли в пам’ять. Вихід – ремонт (заміна несправних компонентів) або придбання нового девайса. Але в багатьох випадках нічого лагодити і міняти не доведеться – достатньо кількох тапів по екрану, щоб помітно прискорити пристрій.

Перезавантажте смартфон

Ведучому “Блогу системного адміністратора” часто допомогти, якщо гальмує телефон. Пропоную перезавантажити девайс. У більшості випадків пристрій починає працювати швидше. Зазвичай на кілька хвилин вимикаю телефон, а потім вмикаю:

  • Натискаємо кнопку живлення.
  • Вибираємо вимкнути.
  • Залишаємо телефон на деякий час у спокої.
  • Натискаємо кнопку живлення повторно, щоб увімкнути девайс.

Смартфон є кишеньковим комп’ютером. Подібно до стаціонарного ПК чи ноутбука, накопичуємо “хвости” помилок. Після перезапуску працює швидше і стабільніше.

Вимкнення визначення місця розташування

Вимкніть дозвіл визначати місцеположення у додатків. Робіть так тільки з програмами, в яких ця опція не впливає на їхню корисність для вас. Спочатку зайдіть у “Налаштування”. Потім перейдіть у розділ “Додатки”. Тапніть “Показати всі додатки”. Виберіть у списку програму, якій хочете заборонити геопозиціонування. Виберіть “Дозволи”, а потім “Місцезнаходження”. Активуйте опцію “Заборонити”. Компромісний варіант – “Дозволити тільки під час використання програми”, якщо функція позиціонування періодично вам потрібна.

Встановлення оновлень

Зазвичай, коли для вашої моделі доступні оновлення, телефон запропонує їх встановити. Уточніть версію операційної системи, яка встановлена на вашому смартфоні. Перейдіть у налаштування, потім у пункт “Про телефон”. Відкрийте розділ “Версія Android”, який містить інформацію про поточну ОС і останні оновлення безпеки. Важливо використовувати девайс з актуальним Андроїдом. Навіть бюджетний девайс зі свіжою ОС працює стабільно і плавно – перевірено.

Перевірте, чи не пропустили ви оновлення. Для цього зайдіть у налаштування і відкрийте розділ “Система”. Там виберіть пункт “Оновлення системи”. Натисніть “Перевірити оновлення”. Якщо запропонує оновлення – встановіть.

Видаліть непотрібні додатки

З часом на телефоні накопичується безліч “забутих” додатків. Часом продовжують працювати у фоні та споживати ресурси ЦП і ОЗП. Даремно займають місце на вбудованому накопичувачі. Оновлюються разом з потрібним вам ПЗ, що вимагає часу, створюють навантаження на апаратні ресурси і підвищує споживання трафіку. Відкрийте налаштування девайса. Перейдіть у розділ “Додатки”. Відкрийте повний список ПЗ вашого телефона (“Показати всі додатки”). Тапніть по “Видалити”. У такий самий спосіб видаліть усі програми, які не використовуєте.

Мало місця на накопичувачі

Коли вбудована пам’ять телефону заповнена, швидкість роботи девайса падає. Причиною можуть стати додатки, що не використовуються, невидалені фотографії, неочищений кеш. Періодично видаляйте непотрібні файли. Регулярно очищайте кеш додатків.

Ви задоволені продуктивністю свого телефону або хотілося б прискорити? Напишіть у коментарях.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.