Wi-Fi-радар: як нас вистежують, щоб замучити рекламою

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чи помічали ви, що, одного разу пройшовши повз нічим непримітну кав’ярню або торговий центр, ви починаєте часто бачити її рекламу на сайтах і в соціальних мережах? Думаєте, це збіг? Ні, саме так працює Wi-Fi-радар – чергова задумка маркетологів, покликана привернути вашу увагу з мінімумом витрат для бізнесу.

Що таке Wi-Fi-радар

Якщо коротко, Wi-Fi-радар – це звичайний роутер із не зовсім звичайною прошивкою. Річ у тім, що за увімкненого Wi-Fi ваш смартфон, планшет або ноутбук постійно шукає нові або вже відомі точки доступу для підключення до них. А Wi-Fi-радар виконує роль такої точки доступу, вловлює запит мобільного пристрою і визначає його MAC-адресу.

Звичайні роутери не зберігають усі MAC-адреси пристроїв, що до них звертаються, але Wi-Fi-радар діє інакше. Він їх зберігає і передає на сервер для подальшої обробки. На цьому етапі відсіюються маки смарт-годинників, навігаторів та іншої техніки, свідомо марної для маркетингу. Тут же може йти фільтрація за кількістю звернень до роутера з однієї MAC-адреси (іншими словами, визначається те, скільки разів конкретна людина проходила повз заклад). При цьому збір даних відбувається в зоні дії роутера і зазвичай обмежується 50-60 метрами.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Навіщо це потрібно

Таким чином, Wi-Fi-радар збирає цільову аудиторію користувачів, яка може використовуватися для різних цілей. Найпростіша і нешкідлива з них – банальний аналіз трафіку поруч із закладом або аналіз конверсії онлайн-реклами у візити до кафе, ресторану або торгового центру.

Однак найчастіше такі бази використовуються для показу таргетингової реклами. Адже погодьтеся, показ реклами кафе людям, які живуть або працюють поруч із ним, набагато ефективніший, ніж надсилання реклами користувачам із протилежного району міста. Для цього бази MAC-адрес можуть вивантажуватися в рекламні мережі “Яндекса”, “Вконтакте”, MyTarget або “Однокласників”, і надалі рекламу показуватимуть тільки на тих пристроях, які встигли засвітитися поруч із закладом. Ну а ефективність такої реклами, відповідно, багаторазово зросте.

Деякі рекламодавці йдуть ще далі і пов’язують Wi-Fi-радар з картами лояльності або відвідуванням якихось заходів. Уявіть, наприклад, що ви сходили на виставку заміських будинків, а вже ввечері отримали “вигідні пропозиції”.

Чи можна уникнути стеження?

Так, можна. Достатньо лише зайти в налаштування смартфона і вимкнути Wi-Fi або використовувати сценарії автоматизації, які дають змогу активувати його тільки тоді, коли телефон перебуває в певному місці. Подібна функція, наприклад, є у Samsung, і ви можете почитати про неї в нашій статті.

Ба більше, в теорії і Apple, і Google вже давно подбали про те, щоб мобільні пристрої не видавали свої реальні MAC-адреси всім підряд. Проблема в тому, що це обмеження вже давно встигли обійти. Якщо телефон підключиться до відомої Wi-Fi мережі, він однаково починає надсилати свою реальну MAC-адресу всім пристроям навколо, включно з горезвісними Wi-Fi-радарами. Та й самі Wi-Fi-радари можуть бути налаштовані так, щоб представлятися MT Free, FreeWiFi або іншою популярною публічною мережею. А в цьому разі телефон сам із радістю поділиться з ним усією потрібною інформацією.

Чи законно це?

MAC-адреси не належать до персональних даних, і їхнє збирання, опрацювання та використання ніяк не порушують чинних законів. Тому використання Wi-Fi-радарів легальне і не потребує жодних додаткових дозволів. Та й саму послугу Wi-Fi-радарів надають багато великих інтернет-провайдерів, а її вартість зовсім невелика і зазвичай обмежується вартістю роутера і щомісячною абонентською платою в межах 2-3 тисяч рублів.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.