Шахраї знають адресу і телефон – що робити

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Шахраї можуть використовувати особисті дані про людину у своїх схемах різними способами. У статті розповімо, що робити, якщо зловмисники дізналися адресу та номер телефону, а також чи варто турбуватися.

Шахрайські схеми вдосконалюються з кожним днем, а вразливості в безпеці банків та інших організацій, які періодично з’являються, призводять до того, що витік навіть нешкідливої на перший погляд інформації стає небезпечним. Багато людей турбуються про те, що такі дані, як номер телефону та адреса проживання, можуть використовуватися аферистами в корисливих цілях. А це саме та інформація, яку шахраї можуть отримати відносно легко.

Як шахраї дізнаються адресу і номер телефону?
Адресу та мобільний номер складно віднести до “закритих” відомостей, оскільки часто людина сама ділиться нею без особливої обережності або випадково. Дізнатися цю інформацію можна:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Зі злитих баз даних будь-якої служби доставки.
  • З оголошень на спеціалізованих платформах (OLX тощо) – іноді шахраї спеціально відгукуються на оголошення про купівлю або продаж, дізнаються адресу, а потім припиняють відповідати на повідомлення.
  • З викинутих квитанцій про оплату рахунків.
  • Деякими іншими способами.

Мобільний номер людини знайти ще простіше, адже його залишають практично скрізь: під час реєстрації на сайтах, оформленні карток у магазинах, під час укладання договорів із різними компаніями тощо. Будь-який витік бази даних призводить до того, що номери телефонів потрапляють до рук шахраїв.

Що шахраї можуть зробити, знаючи адресу і номер телефону?

Оскільки телефон і домашня адреса – інформація, яку легко отримати навіть стороннім людям, то зробити з нею багато чого в шахраїв не вийде. Найчастіше номери використовують для двох поширених цілей:

  • Розсилки спаму, реклами послуг і товарів.
  • Обдзвону шахраями для того, щоб обдурити жертву за допомогою різних схем (дзвінки від імені банку, поліції, “родичів у біді” тощо).

Адресу проживання найчастіше використовують як “бонус” до номера телефону під час продажу цієї інформації іншим організаціям. Наприклад, співробітник компанії навмисно “зливає” дані клієнтів третім особам. Якщо в базі є не тільки ПІБ і номер, а й адреса проживання, то таку інформацію найчастіше куплять для використання в рекламних цілях: наприклад, щоб пропонувати послуги або заробіток саме в тому районі, де проживає власник номера.

Серйозніші схеми, як-от оформлення кредиту або мікропозики на жертву, шахраї провести не зможуть – адреси та номера телефону для цього недостатньо. З цієї причини побоюватися за свої гроші не варто, оскільки витік цих даних найчастіше загрожує тільки спамом і надокучливими дзвінками.

Важливо пам’ятати, що шахраї все ще застосовують психологічний тиск і методи соціальної інженерії: знаючи номер і адресу, аферисти можуть залякати жертву (наприклад, погрозами) і домогтися того, що вона сама переведе їм гроші. За будь-яких дзвінків із подібним змістом потрібно відразу завершувати розмову.

Що робити, якщо шахраї знають адресу і телефон?

Як зазначалося вище, побоюватися варто лише нав’язливих дзвінків від спамерів і шахраїв. Запобігти їм навряд чи вдасться, оскільки номер, який одного разу потрапив у “злиту” базу, буде використовуватися і перепродаватися іншим організаціям. Однак можна дізнатися заздалегідь, хто телефонує і яка у номера репутація. Зробити це вийде двома способами:

  • Перевірити номер вручну, вбивши його в будь-який пошуковик – інформація про нього може знайтися на сайтах, які збирають скарги на спамерів і шахраїв.
  • Встановити на телефон будь-який зручний визначник – такі програми автоматично визначають номери, що дзвонили, і видають інформацію про них під час виклику.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.