Як перевірити iPhone на оригінальність

iPhone – це один із найпопулярніших і найдорожчих смартфонів на ринку. Він характеризується високою якістю, функціональністю і першокласним дизайном. Але саме через високу ціну і настільки ж високий попит, багато шахраїв намагаються продати недосвідченим покупцям підробку під виглядом оригіналу. Репліка може бути дуже схожа на справжній айфон як зовні, так і в плані інтерфейсу системи, але від цього вона не стане справжнім айфоном: доведеться змиритися з функціоналом, який дуже далекий від можливостей оригінального смартфона Apple, відсутністю гарантії та ризиками потенційних небезпек для ваших персональних даних і навіть для вашого здоров’я.

Тому, перш ніж купити айфон, зовсім не буде зайвим перевірити його на оригінальність. Це можна зробити за кількома ознаками, і в цій статті ми детально розповімо про кожен із цих способів. Так ви зможете переконатися в тому, що не викидаєте свої гроші на вітер.

Навіщо перевіряти айфон на оригінальність

Ви можете запитати: навіщо взагалі перевіряти айфон на оригінальність, якщо ви впевнені, що купуєте його в надійному місці або у знайомої людини? Насправді, навіть якщо ви довіряєте продавцю або другу, це не гарантує, що ви отримаєте справжній айфон. Адже шахраї можуть обдурити не лише вас, а й того, у кого ви купуєте смартфон. Або ж продавець чи друг можуть самі не знати, що в них у руках підробка.

Перевірка айфона на оригінальність має кілька переваг. По-перше, ви економите свої гроші. Підробка може коштувати дешевше за оригінал, але навіть якщо це найвисококласніша репліка, вона однаково не коштуватиме витрачених коштів. Крім того, контрафактний пристрій може швидко зламатися або вийти з ладу, і вам доведеться розщедритися на ремонт або витратитися на купівлю нового смартфона.

По-друге, ви отримуєте якість і максимальну функціональність. Оригінальний айфон пропонує відмінні характеристики, працює на iOS і сумісний з іншою продукцією Apple. Навіть найкраща репліка матиме гірші параметри, працюватиме на Android (або якійсь іншій операційній системі), а про підтримку офіційних додатків і сервісів варто забути.

Зрештою, ви захистите власне здоров’я та подбаєте про безпеку. Контрафакт може бути виготовлений з матеріалів низької якості, які можуть викликати алергію або подразнення шкіри. Також підробка може бути небезпечною для зору або слуху через поганий екран або динаміки, не кажучи вже про потенційні збої обладнання або, не дай боже, загоряння пристрою. До того ж, репліка не пропонує найсучаснішого захисту персональних даних Apple і може бути зламана або заражена вірусами. Погодьтеся, не до такого ми прагнемо, коли плануємо купити дорогий девайс з надкушеним яблуком на кришці.

Як перевірити iPhone на оригінальність

Отже, щоб переконатися, що айфон є оригінальним, потрібно звернути увагу на кілька речей: упаковку, зовнішній вигляд, серійний номер, IMEI-код і програмне забезпечення. Давайте по порядку.

1. Упаковка. Оригінальний айфон має якісну та акуратну упаковку, на якій нанесені логотип Apple, назва моделі, серійний номер та IMEI-код. Репліка ж може мати неякісну упаковку, матеріали можуть віддавати жовтизною, між шарами картону можна знайти щілини і розшарування, а елементи всередині можуть розташовуватися нещільно один до одного. До абсолютно явних ознак того, що ви зіткнулися з контрафактним айфоном, можна віднести відсутність логотипу Apple або помилки в написанні. А ще підроблений пристрій часто може продаватися без упаковки або з упаковкою від іншої моделі – проста фраза “не можу знайти коробку” дасть змогу знизити пильність покупця.

2. Аксесуари. Якщо ми говоримо про кілька останніх поколінь iPhone (починаючи з 12 серії), то всі вони мають дуже скромну комплектацію. У коробці є місце тільки для самого телефону, для зарядного кабелю, скріпки для лотка сім-карт і для паперової документації. Якщо ви бачите, що в пакуванні від iPhone 12 або новіше є виділене місце, в якому лежить мережевий адаптер, навушники або ще щось, то це має вас насторожити. Що стосується моделей iPhone 11, iPhone XR і iPhone SE, то вони можуть бути як з мінімальним, так і з більш “багатим” комплектом.

Оригінальний айфон поставляється з якісними і сертифікованими аксесуарами, такими як зарядний пристрій, навушники, кабель і перехідник. Підробка ж може поставлятися з неякісними або невідповідними аксесуарами або без них. Ви можете перевірити аксесуари на оригінальність за логотипом Apple, написами та відповідністю стандартам.

3. Зовнішній вигляд. Оригінальний айфон має міцний корпус, на якому від самого початку немає ніяких подряпин, відколів або інших дефектів. Підроблений гаджет низької якості може бути більш кволим, на корпусі можна знайти зазори або пошкодження, хоча якщо це б/в пристрій, то пошкодження, звичайно, мають місце бути. Звертайте увагу на колір корпусу, форму і розташування кнопок і камер. Питання про наявність логотипу на задній панелі теж залишається доречним.

4. Серійний номер. Кожен оригінальний айфон має власний унікальний серійний номер, який можна знайти на упаковці або в налаштуваннях (Основні – Про цей пристрій – Серійний номер). У репліки може бути невірний або дубльований серійний номер, або ж його може не бути взагалі. Ви можете перевірити серійний номер на офіційному сайті Apple за посиланням і дізнатися, чи справжній айфон перед вами і чи перебуває він на офіційній гарантії від виробника. До речі, інформація про гарантію теж відображається в розділі “Про цей пристрій” у налаштуваннях (звісно, якщо телефон ще на гарантійному обслуговуванні).

5. IMEI-код. Оригінальний айфон має унікальний IMEI-код, який можна знайти на упаковці або в налаштуваннях (Основні – Про цей пристрій – IMEI). Як і у випадку з серійним номером, підробка може мати невірний або дубльований IMEI-код, або не мати його взагалі. Ви можете перевірити IMEI-код на спеціальних сайтах і дізнатися, чи справжнісінький пристрій перед вами та чи не заблокований він оператором або власником.

6. Програмне забезпечення. Справжній iPhone працює на операційній системі iOS і має всі стандартні додатки та функції Apple. Майже завжди контрафактний айфон працює на операційній системі Android, яка може бути замаскована під iOS за допомогою відповідної теми інтерфейсу, а також у ній не буде низки сервісів та інструментів. Наприклад, у підробки ви не знайде App Store, iCloud, Face ID або Touch ID. Також репліка може працювати повільно, пригальмовувати, зависати або видавати різні помилки.

7. Власні тести. Додатковий спосіб зрозуміти, чи справжній айфон у вас у руках – це провести кілька власних тестів пристрою. Наприклад, ви можете увімкнути камеру і зробити кілька знімків або записати відео, а потім переглянути отриманий результат. Якість камери оригінального iPhone не викликатиме у вас жодних сумнівів. Але це не найкращий спосіб перевірки для користувача-початківця, який раніше не користувався технікою Apple, оскільки він може не помітити важливих нюансів.

І ще дещо. Всі перераховані вище способи допоможуть вам відрізнити репліку від підробки при детальному розгляді пристрою. Але якщо ви ще не зустрілися з продавцем, але натрапили на оголошення десь на просторах інтернету, то насамперед звертайте увагу на ціну. Оригінальний айфон останніх поколінь не продаватиметься дешево, якщо з ним усе гаразд. Якщо ви бачите, що зазначений в оголошенні цінник відчутно нижчий за ринковий і сильно приваблює вас, то будьте особливо пильні. Найімовірніше, девайс, що продається, або в поганому технічному стані, або якісь із його функцій несправні, або девайс може бути заблокований, або його піддавали значному ремонту. Але особливо висока ймовірність того, що ви дивитеся на підробку. Здебільшого краще просто проігнорувати це оголошення, не витрачати власний час і не псувати собі настрій, коли під час особистого огляду ви переконаєтеся, що цей гаджет справді не був вартий вашої уваги.

Отже, тепер вам відомі всі основні способи того, як перевірити айфон на оригінальність. Дотримуючись наших порад, ви легко зможете визначити справжність айфона й уникнути обману.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.