Топ-5 причин, чому ваш Wi-Fi відключається і як цього уникнути

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У вас проблеми з мережею Wi-Fi і ваші пристрої часто відключаються від неї? У цій статті ми розповімо вам про деякі найпоширеніші причини та про те, що потрібно зробити, щоб їх усунути. Цілком можливо, що у вашому випадку відбувається щось із того, про що ми збираємося згадати, тому ви зможете розв’язати цю проблему, просто виконавши низку кроків і рекомендацій, які ми вам дамо. Завдяки цьому ви зможете змусити пристрій працювати швидше або домогтися того, щоб сигнал поширювався далі і без обривів.

Майте на увазі, що це може статися навіть за наявності хороших пристроїв. Іноді причина виходить за рамки типу використовуваного пристрою або маршрутизатора. Тому необхідно визначити, у чому причина, і знайти найкраще можливе рішення. Іноді просте внесення кількох змін може допомогти.

Погане розташування роутера

Перша причина, одна з найпоширеніших, полягає в невдалому розташуванні маршрутизатора. Можливо, він розташований у місці, яке ізольоване від того, де вам справді потрібне підключення. Можливо, там є стіни або великі перегородки, які можуть впливати на бездротовий сигнал. Це, неминуче, може призвести до дратівливих перебоїв у роботі. Вам слід розмістити маршрутизатор у центральній частині будинку, де він зможе краще розподілити сигнал. Уникайте мертвих зон, таких як вищезгадані зони біля стін або перегородок, які не дають змоги сигналу проходити належним чином. Також непогано розмістити маршрутизатор на височині.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Дуже важливим моментом є те, що ви ніколи не повинні розміщувати його поруч зі склом або дзеркалами, оскільки це призведе до швидкого погіршення сигналу, і, що логічно, він не досягне мети. Якщо у вас є скляні двері, краще завжди тримати їх відкритими, щоб сигнал не відбивався і, отже, досягав місця призначення.

Ви використовуєте приймач низької якості

Також може статися, що ви використовуєте неякісний приймач. Це може статися, якщо ви купили дешевий пристрій, не вивчивши уважно його характеристики. Може виявитися, що у нього немає хорошої швидкості, що зона покриття дуже обмежена або що він не має достатньої якості для безперешкодного підключення. Наша порада – вибирайте Wi-Fi пристрій, який має хороші рейтинги. Ви завжди можете прочитати відгуки інших користувачів в інтернеті, щоб дізнатися, яким насправді є пристрій, який ви збираєтеся використовувати.

Важливий не тільки хороший маршрутизатор або ретранслятор Wi-Fi, а й хороший приймач сигналу у вигляді карти PCIe або USB Wi-Fi, щоб ви могли отримати максимально можливий бездротовий сигнал. Зазвичай ноутбуки мають вбудовані PCIe Wi-Fi карти всередині, які мають внутрішні антени з досить обмеженим прийомом. Якщо ви збираєтеся підключатися до такого ПК здалеку, наша рекомендація – купити Wi-Fi ретранслятор для кращого покриття або замінити Wi-Fi адаптер на адаптер із зовнішніми антенами з високим коефіцієнтом посилення, щоб отримати максимально можливий сигнал.

Неправильна конфігурація

Інша причина – неправильна конфігурація або неправильне використання з’єднання Wi-Fi. Зазвичай підключення відбувається на помилковій частоті 2,4 ГГц або 5 ГГц. Перша найкраще підходить для підключення на великій відстані від точки доступу, хоча вона повільніша. Друга ідеальна для максимальної швидкості, але більш чутлива до відстані.

Ви можете підключатися до частоти 5 ГГц із точки, що знаходиться далеко від маршрутизатора. Через це можуть виникати перебої в роботі Wi-Fi. Спробуйте підключитися до частоти 2,4 ГГц, це забезпечить кращу стабільність, якщо, звичайно, у вас немає перешкод від інших мереж Wi-Fi.

Проблема з перешкодами

Чи є поблизу пристрої, які можуть створювати перешкоди? Наприклад, пристрої Bluetooth можуть стати проблемою. Оскільки вони використовують частоту 2,4 ГГц, це може вплинути на Wi-Fi. Так само як і інші пристрої, наприклад, мікрохвильові печі, які також використовують ту саму частоту під час роботи. В ідеалі, ви маєте перемістити маршрутизатор і пристрої, що підключаються, подалі від можливих перешкод. Чим далі ви віддалите його від цих потенційно проблемних пристроїв, тим краще. Також не ставте маршрутизатор поруч із телевізором.

Якщо ваш маршрутизатор має діапазон 5 ГГц або Wi-Fi 6E, а у вас є новий діапазон 6 ГГц, найкраще під’єднатися до будь-якого з цих діапазонів, щоб уникнути проблем із перешкодами. Єдине, про що вам слід знати, це те, що ці два діапазони частот мають менший радіус дії, ніж діапазон 2,4 ГГц, тому вам слід це враховувати.

Зловмисники

Хоча це не найпоширеніша причина, не варто виключати цю проблему. Особливо якщо ви не вжили заходів безпеки, щоб запобігти проникненню у вашу бездротову мережу, ви маєте знати, що це може призвести до повільного з’єднання, обривів зв’язку і навіть неможливості під’єднання певних пристроїв. Що ви можете зробити, щоб цього не сталося? Найкраще завжди мати надійний і складний пароль. Використовуйте літери (як великі, так і малі), цифри та інші спеціальні символи. Завжди уникайте використання свого імені або будь-якої дати, яка може бути пов’язана з вами.

Також завжди слід відключати протокол WPS (Wi-Fi Protected Setup), щоб у вас не було проблем, якщо хтось спробує зламати ваш пристрій через нього. Після вимкнення ми рекомендуємо вам змінити пароль, який ви раніше налаштували, тому що за вразливого WPS пароль може бути отримано дуже легко.

Що стосується протоколів безпеки, використовуйте WPA3-Personal, який є останнім із доступних, однак не всі пристрої Wi-Fi підтримують його, тому найкращим варіантом буде використання WPA2/WPA3-Personal або WPA2-Personal. На жаль, старі пристрої не підтримують новий протокол безпеки, і, ймовірно, ніколи не будуть його підтримувати, тому нам доведеться продовжувати жити з протоколом WPA2, який ми всі знаємо.

Як бачите, це основні причини, через які може обриватися з’єднання Wi-Fi. У вас є варіанти, щоб спробувати вирішити цю проблему і мати можливість нормально працювати в мережі. Мета полягає в тому, щоб мати хорошу швидкість, якість і уникнути цих жахливих втрат сигналу.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.