Чи впливає швидка зарядка на термін служби батареї смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сучасні смартфони оснащуються батареями дуже великої ємності: 5000 мАг – звична річ, хоча якихось десять років тому 2000 мАг були нормою. Щоб не сидіти з такими смартфонами біля розетки протягом багатьох годин, вигадали швидке заряджання: тобто, заряджання з використанням підвищеного струму і напруги. Підвищеного – це значить більшого порівняно зі стандартними 2 амперами при 5 вольтах, хоча нещодавно й такі параметри вважалися “швидкими” порівняно з 1А – а за специфікацією USB узагалі достатньо мати 500 мА, і на старих ноутбуках та настільних ПК так і було.

Потужність при 5В і 2А дорівнює 10 Вт (5х2=10), насправді вона трохи менша через втрати. Але сучасні смартфони комплектуються і 50-ватними, і 66-ватними, і 80-ватними адаптерами, а деякі моделі і зовсім ставлять рекорди: 150 або навіть 240 Вт. І тут виникає питання: а чи не шкідлива така швидка зарядка для акумулятора? Як швидко він вийде з ладу? Що, якщо виробники спеціально роблять все більш потужні системи зарядки спеціально для того, щоб ми швидше купили новий смартфон?

Давайте розбиратися.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

По-перше, одразу пояснимо: заявлена потужність зарядного пристрою є піковою. Це приблизно як максимальна швидкість автомобіля: вона досяжна на практиці, але машина з такою швидкістю їде далеко не завжди, а тільки на якомусь вільному відрізку безлімітного автобану. А від цього автобану до будинку треба ще доїхати містом із безліччю світлофорів.

Графік швидкості зарядки айфона з використанням повільної (5 Вт) і швидкої (18 Вт) зарядки

Так і тут. Максимальна потужність у процесі заряджання підводиться лише протягом короткого проміжку часу. Тому загальний час зарядки з використанням, скажімо, 33-ватного і 66-ватного адаптерів відрізнятиметься зовсім не вдвічі і навіть не в півтора, а приблизно на третину.

Найбільшу потужність зарядка “розвиває”, коли акумулятор розряджений практично в “нуль”, тоді він здатний прийняти багато енергії відразу. Ближче до кінця швидкість сповільнюється. Тому і в рекламі зазвичай вказують параметри на кшталт “до 50% за півгодини”. А до 100% — ще годину.

Різниця між 25-ватною і 45-ватною зарядками: пікова потужність видається лише короткочасно на самому початку, а ближче до кінця потужніша зарядка видає ще й меншу потужність! А загальний час заряду батареї відрізняється менше, ніж на 10 хвилин.

Тепер трохи про фізику процесу. У літій-іонному акумуляторі два шари: графітовий і літієво-кобальтовий. Під час роботи акумулятора іони переміщаються з графітового шару в літієво-кобальтовий через розчин електроліту. Під час заряджання акумулятора іони переміщаються у зворотному напрямку в графітовий шар. Знос батареї відбувається за рахунок того, що солі, які містяться в електроліті, кристалізуються і стають твердими, і іони через ці ділянки вже не проходять. Чим менше іонів можуть переміщатися туди-сюди, тим менша ефективна ємність батареї.

Принцип роботи літій-іонного акумулятора

Процес кристалізації незворотній, і він помітно прискорюється при підвищенні температури. А підвищуватися температура батареї може з різних причин. Наприклад, ви залишили телефон на сонці. Або… під’єднали його до швидкої зарядки, в процесі якої акумулятор нагрівається.

Тобто, виходить, що швидка зарядка все-таки шкідлива? І так, і ні. Перші смартфони зі швидкими зарядками дійсно істотно грілися в процесі. А ось у сучасних моделях є ефективний тепловідвід – системи охолодження “обслуговують” не тільки процесор, а й батарею – аж до випарних камер. При цьому контролери зарядки відстежують температуру акумулятора і не дають йому заряджатися занадто швидко і занадто “гаряче”.

Відповідно, шкода або нешкідливість швидкої зарядки залежить не від потужності, що підводиться, а від реалізації системи охолодження в конкретному смартфоні. Очевидно, що у флагманах А-брендів у цьому плані все добре, а ось у бюджетних моделях китайських виробників третього ешелону на хорошому тепловідведенні, найімовірніше, заощадять. Смартфон хоч і буде заряджатися швидко і навіть при цьому не вибухне, але через постійний перегрів його вік буде недовгим і доведеться міняти батарею на нову досить скоро – ефект “старіння” ви відчуєте вже через рік.

Перегрів батареї призводить до її здуття через вивільнення кисню. Такий акумулятор можна ще використовувати за прямим призначенням, але дуже недовго. Найшвидше здуваються батареї низької якості.

І, звісно, ніяка система охолодження не впорається, якщо навколо буде спекотно. Тож намагайтеся користуватися швидкою зарядкою в прохолодних місцях. І так, взимку покласти апарат біля відчиненого вікна – гарна ідея. А влітку – під кондиціонером. Так батарея дійсно прослужить довше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.