Чому слід вимкнути автояскравість на телефоні

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Apple рекламує свій новітній iPhone як володаря найяскравішого екрана, але коли ви користуєтеся ним, то, ймовірно, думаєте: “А чи не повинен він бути яскравішим?”. Можливо, ви навіть порівнюєте його з іншими екранами, які мають набагато яскравіший вигляд, ніж ваш. Справа не у вас: це автояскравість, і вам слід вимкнути її на більшості ваших пристроїв.

Чому автояскравість взагалі існує

Автояскравість – це вирішення кількох проблем у технологічній індустрії. По-перше, вони хочуть, щоб користувачі відчували, що їхні пристрої добре працюють від батареї, а живлення дисплея вимагає багато енергії – що яскравіший дисплей, то більше батареї він витрачає. Система, яка автоматично встановлює дисплей на “оптимальну” яскравість, дає змогу знизити швидкість розрядки акумулятора.

Якщо автояскравість увімкнено за замовчуванням, це гарантує, що більшість користувачів користуватимуться цією функцією постійно, а отже, постійно економитимуть заряд батареї. Ймовірно, таким чином компанії позбавляють себе безлічі скарг на поганий час автономної роботи.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Звісно, автояскравість має й інші переваги, крім додаткового часу роботи від батареї. Теоретично ця функція може допомогти підтримувати потрібну яскравість дисплея при зміні умов освітлення. Наприклад, коли ви використовуєте екран на вулиці, то хочете збільшити яскравість дисплея, але коли ви повертаєтеся в будинок, то, ймовірно, захочете зменшити її, а в темряві навіть повністю приглушити. Автояскравість допоможе автоматично усунути ці недоліки: якщо ви можете використовувати телефон на повній яскравості на вулиці, а потім повернутися в темну кімнату і побачити повністю затемнений екран, значить, автояскравість виконала свою роботу.

Щоб скористатися цією перевагою, необов’язково мати портативний пристрій. Деякі ПК можуть використовувати автояскравість для налаштування дисплея протягом дня, можливо, максимально збільшуючи яскравість, коли сонце найбільше падає на кімнату, і зменшуючи яскравість у міру його заходу.

Але автояскравість насправді досить жахлива

Проблема в тому, що автояскравість часто не справляється зі своїм завданням. Вона встановлює рівень яскравості, який підходить для її розрахунків, але не для ваших очей. Якщо це налаштування ввімкнено, ви, найімовірніше, все одно регулюватимете яскравість вручну.

Однак немає нічого неприємнішого, ніж найбільша слабкість автояскравості: постійно мінливі умови освітлення. Якщо ви переміщаєтеся кімнатою, можливо, ненадовго встаєте обличчям до вікна, а потім повертаєтеся в інший бік – автоматична яскравість може збожеволіти. Іноді невелике додаткове світло змушує яскравість різко зростати, а невелике зменшення освітлення призводить до того, що екран стає абсолютно тьмяним і нечитабельним.

Якщо ви незадоволені яскравістю дисплея свого нового пристрою, можливо, винна автоматична яскравість. Існує безліч факторів, які можуть призвести до того, що два телефони відображатимуть одне й те саме відео по-різному, нестача яскравості на потенційно дуже яскравому 14 Pro Max, найімовірніше, спричинена автояскравістю за замовчуванням.

Як вимкнути автояскравість на телефоні

На більшості пристроїв параметри автояскравості можна знайти в налаштуваннях дисплея, але це не постійна функція. Наприклад, компанія Apple дратує тим, що розміщує опцію автояскравості в Налаштування > Універсальний доступ > Дисплей і розмір тексту, а не в Налаштування > Дисплей і яскравість (де їй саме місце).

Якщо ваш пристрій дає змогу це зробити, скористайтеся функцією пошуку, щоб швидко знайти налаштування автояскравості, якщо воно розташоване не там, де ви думаєте. Як би ви це не зробили, вимкніть її, встановіть яскравість на потрібний вам рівень і не дозволяйте роботам вказувати вам, як жити.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.