Що робити, якщо гріється телефон, і як його охолодити

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як би виробники не намагалися робити енергоефективні мобільні процесори, смартфони все одно час від часу починають нагріватися. Якщо у потужних флагманів це відбувається під час тривалої роботи в важких іграх, то слабким пристроям достатньо запустити з десяток вкладок у браузері, щоб процесор почав грітися. Вважається, що найефективнішим способом охолодити смартфон є компактний кулер: в ігрових пристроях він іноді входить у комплект, а власникам інших телефонів доводиться докуповувати його самостійно. Давайте розберемося, чи допомагає він знизити нагрівання під час ігор насправді і які кулери існують.

Навіщо потрібен кулер для смартфона

Звичайним користувачам, які не є фанатами ігор, навряд чи стане в нагоді кулер для охолодження телефону. А ось тим, кому до душі тривале проведення часу в Genshin Impact, Call Of Duty, PUBG або Clash Of Clans така примочка напевно стане в пригоді. Річ у тім, що при тривалому високому навантаженні процесор починає грітися і виникає троттлінг – зниження продуктивності, внаслідок чого і телефон стає гарячим, і гра починає працювати гірше. Отже, повернути швидкодію та знизити температуру чипсета можна за допомогою кулера.

Він кріпиться на задню частину смартфона і направляє туди потік холодного повітря, щоб тепло розсіювалося швидше. Зазвичай такі пристосування є в комплекті з ігровими смартфонами, наприклад, у ROG Phone 7 Pro. Ви здивуєтеся, але кулер можна додати до будь-якого телефону, але перед цим потрібно вибрати його тип.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чим смартфони Samsung відрізняються від інших Android-смартфонів

Який кулер для телефона кращий

Може здатися, що кулер для телефона – точно такий самий вентилятор для охолодження, як у системного блока ПК – і матимете рацію. Є два основних різновиди аксесуара.

  • Кулер-вентилятор кріпиться до задньої кришки і просто дме на неї повітрям ззовні. Ефективність такого аксесуара низька, оскільки він у більшості випадків просто ганяє гаряче повітря. При цьому, згідно з тестами, він здатний знизити температуру смартфона на 1-2 градуси, що іноді буває вкрай необхідно.
  • Напівпровідниковий кулер для телефону – це вентилятор з пластиною з алюмінієвого сплаву, яка являє собою радіатор. Вона прикріплюється до смартфона впритул і розсіює тепло набагато краще, а вентилятор буде лише посилювати ефект.

Два види кулера для телефонів серйозно відрізняються один від одного за конструкцією і функціональністю. Другий варіант має кращий вигляд, але й коштуватиме дорожче. Є ось така модель з алюмінієвою пластиною, завдяки якій йде охолодження телефону.

Зовні розташований зовнішній дисплей, який відображає, наскільки знизилося нагрівання смартфона. Є висувне кріплення, щоб можна було встановити кулер на смартфон будь-яких розмірів. Сам він працює від USB і вмикається після натискання кнопки. Щоправда, гаряче повітря він виводить з боків – буде обдувати пальці.

Ігровий напівпровідниковий кулер

Звичайний кулер не такий ефективний, але все одно дає невелике охолодження смартфонуЗвичайний вентилятор для телефона трохи компактніший і схожий на той, що встановлюють у комп’ютери. Працює тихо, але через простоту конструкції у користувачів є питання до збірки: дроти припаяні неякісно, тож зламати його буде нескладно. З іншого боку, що ще чекати від такого дешевого гаджета?

Вентилятор для телефону

А ще є кулер для ігрового смартфона, в якому не тільки продумано охолодження, але ще є допоміжні кнопки, що імітують джойстик. Але от халепа – працює він від бокового Type-C у ROG Phone, тому для звичайного телефону не підійде. Тепер давайте подивимося, чи охолоджує він пристрій насправді?

Чи допомагає кулер охолодити телефон

Виробники ігрових смартфонів заявляють, що кулери допомагають серйозно охолодити пристрій. Деякі навіть відзначають, що вдається домогтися зниження температури аж 10 градусів! Чи можна цьому вірити? Так, але діліть показник надвоє. Так кулер ROG Phone 7 Ultimate може забезпечити охолодження лише в районі 4-5 градусів порівняно зі смартфоном без додаткової вентиляції, але ця різниця може збільшуватися з часом.

Подивіться це відео від блогера Філіпа Бєлікова: приблизно на 13 хвилині він порівнює, як нагрівається смартфон з кулером і без нього. Різниця не така велика, але при активному використанні від неї дійсно є користь. Отже, кулер непогано охолоджує телефон.

При цьому виробники часто вказують ідеальні умови для досягнення хорошого охолодження, тому чекати чудес у реальному житті від них не варто. Втім, у важких іграх навіть 5 градусів благотворно впливають на продуктивність, оскільки смартфон буде не так сильно занижувати частоту роботи процесора.

Уважні можуть помітити, що кулер ставиться на середину задньої панелі, тоді як процесор розташований вгорі. Виходить, таким чином, вентилятор сприяє кращому виведенню тепла й охолодженню корпусу в одному конкретному місці. Тобто, одинарний кулер не охолоджує процесор безпосередньо, через що різниця температур менша. Утім є моделі одразу з двома вентиляторами, що дає більш ефективне охолодження. Однак грати з таким аксесуаром менш зручно, натомість він може стати в пригоді, поки користуєтеся навігацією чи записуєте відео!

Подвійний кулер для телефона

Кулер буде корисний не лише під час запуску важких ігор на старих смартфонах, а й для нині актуальних моделей, які не вирізняються високою продуктивністю. До того ж, додаткове охолодження потрібне деяким чіпам, наприклад, Snapdragon 8 Gen 1, у якого є проблеми з перегрівом. Тож запасіться хорошим варіантом, щоб можна було заздалегідь охолодити смартфон, не чекаючи, поки він почне гальмувати через троттлінг.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.