Як правильно заряджати смартфон у 2023 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Різноманіття сучасних смартфонів та їхній функціонал вражає, але що, коли ні бренд, ні рівень зношеності акумулятора, ні вік апарата не мають значення, адже правила заряджання для всіх однакові? Звучить трохи дивно, адже в кожного смартфона свій тип батареї та об’єм акумулятора, свої витрати на забезпечення роботи застосунків тощо. Але при цьому на термін служби акумулятора впливають одні й ті самі чинники!

Ця стаття актуальна для більшості сучасних гаджетів.

1. Чи потрібно заряджати/розряджати новий телефон відразу після купівлі? Є кілька міфів щодо цього, які ми розвіємо науковими фактами. Якщо на телефоні є якась кількість зарядки, то ви сміливо можете витратити 2-5% – це допоможе йому трохи оговтатися після тривалого зберігання. Після цього зарядіть телефон до 100% і почніть ним користуватися, не розряджаючи при цьому до 0%. Такі акумулятори, як Li-Ion і Li-Polymer, добре працюють прямо з заводу, шокова розрядка і зарядка їм не потрібні. Для нових акумуляторів може знадобиться калібрування. Детальніше про типи акумуляторів можна почитати тут. Дослідники рекомендують заряджати телефон перший раз (і завжди) від оригінального зарядного пристрою і виступають проти зарядки від комп’ютера, через USB, повербанка або зарядного пристрою іншого типу. Виробник очевидно все передбачив, не намагайтеся обійти систему. Перед першою зарядкою ви можете ввімкнути режим енергозбереження, увімкнути режим літака або вимкнути всі складні функції. Так телефон досягне своїх 100% швидше.

2. Чим загрожує недотримання умов експлуатації для акумулятора? Порушення правил експлуатації призводить, щонайменше, до сильного зносу і передчасного виходу з ладу і, щонайбільше, – до вибуху. У багатьох виникає питання, чи можна заряджати телефон на відкритому повітрі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо технічні можливості вам дозволяють, а температура повітря не нижча за +10°C, то це скоріше безпечно, ніж небезпечно. Якщо в комплекті до пристрою з якоїсь причини не було передбачено зарядного пристрою, то вам стануть у нагоді два головні правила – як відрізнити гарний зарядний пристрій від поганого: він відповідає вимогам до напруги та сили струму, що зазначені в інструкції телефона, заряджає телефон швидко і не перегрівається.

Важливо! За можливості використовуйте тільки оригінальні пристрої, які призначені для конкретного гаджета. Так, якщо і старий, і новий смартфони мають роз’єми USB Type-C, не поспішайте використовувати для їхньої зарядки один і той самий зарядний пристрій.

Ознайомтеся з інструкцією, подивіться на особливості кожної моделі телефону. Так, наприклад, один пристрій може заряджатися до максимальної позначки за годину, а інший – за 4 години. У таких ситуаціях велика спокуса скористатися новим зарядним пристроєм, але в цьому випадку все індивідуально: або смартфон приймає лише той заряд, який він здатний прийняти, або він перегрівається і зношує свій акумулятор.

3 Чи потрібно щоразу заряджати телефон до 100%? Ні, навіть навпаки – не рекомендується цього робити. Науково доведено, що підтримання заряду 20-80% набагато ефективніше, ніж заряджання до 100%, і це навіть дає змогу подовжити термін служби апарата. В акумуляторах більшості сучасних пристроїв відсутній “ефект пам’яті”, тому якщо акумулятор частково розрядився, то його ємність оборотна. Іншими словами, якийсь “тренувальний цикл” для таких пристроїв не потрібен.

4. Чи можна відключати зарядку, якщо телефон ще не зарядився до кінця?Абсолютно точно – так. Якщо заряджати пристрій маленькими порціями, буде навіть набагато краще, ніж поставити телефон на зарядку один раз і отримати пристрій, який перегрівся. Так ви зберігаєте смартфон у робочому стані, при цьому не завдаючи шкоди акумулятору.

5. Чи потрібно розряджати телефон до 0%? Рекомендуємо вам прочитати статтю про глибокий розряд, який завдає серйозної шкоди акумулятору. Ні. Але, справедливості заради, слід зазначити, що іноді необхідність повної розрядки виникає. Наприклад, якщо телефон некоректно показує рівень заряду. Що відбувається з розрядженим телефоном: він розряджається, але зберігає якусь кількість заряду для наступного заряджання. А що робить більшість користувачів у таких випадках? Намагаються повторно ввімкнути пристрій, витратити той запас, який нічого їм не дасть за фактом. Це призводить до передчасного зносу батареї. Про те, як перевірити зношення вашої батареї, читайте в статті.

6. Чи потрібно робити калібрування акумулятора? Ставлячи це питання, потрібно розуміти, з якою метою ви плануєте це робити і який результат очікуєте отримати. Сучасні смартфони потребують калібрування у вкрай рідкісних випадках. Наприклад, під час заміни старого акумулятора або при виникненні проблем із визначенням рівня заряду. На старих пристроях калібрування проводилося як профілактика, зараз же ОС і контролери здатні самостійно вибудовувати синхронізацію.

7. Чи критично, якщо телефон стоїть на зарядці після досягнення 100%? Мабуть, так. Намагайтеся такого не допускати. Існують дослідницькі дані, які переконують нас у тому, що процес заряджання повністю контролюється пристроєм і подача енергії вимикається з досягненням порога 100% заряджання, але краще дотримуватися елементарних правил обережності. Тим більше що заряджати пристрій по максимуму не рекомендується.

8. Практичніше купувати знімний або вбудований акумулятор? Якщо подивитися на знімні акумулятори Li-Ion і незнімні Li-Polymer, то кількість циклів у них практично однакова – від 600 до 1200. Тому вам вирішувати, який із пристроїв підійде під ваш запит. У будь-якому разі, можна зарядити акумулятор на 20-50% і покласти на зберігання. Переконайтеся, що акумулятор перебуває в прохолодному місці і не перегрівається.

9. Чому телефон сильно гріється під час заряджання? Це популярна хибна думка, мовляв, пристрій під’єднано до мережі, а отже, він зазнає на собі певного впливу струму і нагрівається. Але сильне нагрівання акумулятора – це сигнал того, що щось не так. Наприклад, на телефоні запущено якісь енерговитратні додатки або зарядний пристрій не є оригінальним. Щоб з’ясувати причину, спробуйте перевести телефон у режим польоту, якщо ситуація не зміниться – значить причина в чомусь іншому. У будь-якому разі, акумулятор має залишатися прохолодним або трохи теплим, інакше це стає небезпечним.

Топ-3 правила для довговічності вашого акумулятора

1. Дотримання температурного режиму. Телефон супроводжує свого власника за найрізноманітніших обставин, тому не завжди вдається враховувати температуру навколишнього середовища. Але цих правил дуже важливо дотримуватися. Апарат має перебувати в прохолодній або кімнатній температурі, не зазнаючи на собі впливу сонячних променів або обігрівальних приладів. Згідно з дослідженням, допустиме використання телефону при температурі від -20°С до +60°C, але зарядка телефону протипоказана при температурі нижче +10°C і вище +45°C. Дотримуючись цих умов, ви проводите профілактику проти виникнення корозії. Якщо вас зацікавив цей момент, рекомендуємо вам також вивчити інформацію про різні типи акумуляторів і нормальну температуру смартфона. Це допоможе більш точно визначати “самопочуття” акумулятора. Навіть якщо витягти акумулятор зі смартфона, він може зношуватися. Наприклад, якщо йому доводиться зберігати високий рівень заряду або він перебуває в неправильних температурних умовах.

US Chemical Storage дають такі рекомендації:

– Зарядити акумулятор до 30-50%;
– Помістити пристрій у прохолодне місце.

У компанії SANYO виміряли оптимальну температуру для зберігання акумуляторів типу Li-Ion і ось що вийшло: при температурі +50 акумулятори зберігають свою ємність менше ніж місяць, а діапазон від -20 до +20 градусів дає змогу збільшити термін до року. Тому іноді новий акумулятор може виявитися навіть гіршим за той, яким ви вже користувалися тривалий час.

2. Ні крайнощам (або розрядка до нуля, або зарядка до 100%) Сам по собі факт розрядки акумулятора не є чимось надприродним, це нормально і навіть безпечно. Добре, якщо у вас є можливість одразу його зарядити, а якщо ні – не критично, оскільки в апараті є пристрої, які контролюють батарею, і їхньої допомоги може вистачити на кілька років. Але крайнощі – дуже навіть небезпечні. Наприклад, якщо пристрій розрядився до 0%, відключився і пролежав певний час без зарядки, то необхідно кілька годин для того, щоб пристрій “повернувся в стрій”. А якщо телефон стоїть на зарядці занадто довго, і позначка 100% зафіксована вже якийсь час тому, то він перегрівається.

Тому візьміть собі за правило підтримувати заряд смартфона в діапазоні від 20 до 80%, залежно від ваших потреб. Сучасні технології (такі як Qualcomm Quick Charge, Pump Express, VOOC, Super mCharge тощо) дають змогу дуже швидко зарядити акумулятор.

Тому, перейшовши на новий пристрій, багато власників смартфонів за звичкою залишають його на зарядці на кілька годин, а робити цього зовсім не слід. Заряд не плюсується і не йде в бонуси, більше 100% технічно неможливо зарядити пристрій. Тому стежте, щоб зарядка не перевищувала 80%. На жаль, навіть у нових технологій, які економлять нам час, є мінуси.

3. Важливо розраховувати сили. Купуючи смартфон, ви напевно орієнтувалися на виконання ним конкретних завдань. Тому цей пункт може здатися зовсім очевидним, але для ресурсномістких завдань вибирайте смартфон з відповідними характеристиками. А якщо процесор не готовий тягнути виконання ваших завдань, то постраждає, зокрема, й акумулятор.

До речі, про науковість, дана стаття написана, зокрема, і на основі дослідження, яке проводилося в акумуляторній сфері за допомогою штучного інтелекту. Результати показали, що людський обсяг розуміння роботи акумуляторів, їхніх потреб і функціоналу вкрай малий. Було розроблено протокол швидкого заряджання, який дав би змогу збільшити кількість циклів використання акумулятора практично вдвічі! Цікаво, що спочатку багато хто обурювався: “Якщо ви впроваджуєте штучний інтелект у роботу, то вже зробіть що-небудь корисне”, і ось ідеальну формулу знайдено, а виробники кажуть: “Вибачте, але нам це не вигідно”. І з ними не посперечаєшся.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.