Чим можна замінити Wi-Fi

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зараз уже неможливо уявити наше життя без Wi-Fi, але ж якихось 15 років тому роутери були лише в одиниць. Воно й зрозуміло – смартфонів ще не було, а якщо були комунікатори, то без можливості підключення по Wi-Fi.

До речі, мій перший ноутбук, який був куплений у 2004 році, також не мав модуля Wi-Fi – потрібно було купувати окрему карту розширення, яка була бездротовим модулем. Комп’ютери підключалися за допомогою кабелю від маршрутизатора. Роутери тих років теж не підтримували бездротові підключення.

Перші версії протоколу Wi-Fi можна назвати жахливими. Швидкість була маленька, якість підключення залишала бажати кращого. Особливо на перших смартфонах з цим модулем – я пам’ятаю постійні обриви зв’язку і перехід на мобільний інтернет. Але прогрес не стоїть на місці – шоста версія протоколу підтримує швидкість на піку до 11 Гбіт/сек. Для порівняння – сучасні комп’ютери комплектуються мережевими картами до 2,5 Гігабіт.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Але ми вже звикли до того, що одна технологія змінює іншу – це вже питання часу. Раніше у нас були кінескопні телевізори, потім з’явилися компактні РК-дисплеї. Потихеньку прогрес розвинувся до прозорих дисплеїв. Можливо, у майбутньому на нас чекають дисплеї з фантастичних фільмів – просто в повітрі.

А що з Wi-Fi?

Wi-Fi, безсумнівно, розвиватиметься і збільшуватиме частоти. Зараз багато людей користуються бездротовим зв’язком на частоті 2,4 ГГц, але на ній уже дуже багато пристроїв, які створюють перешкоди один одному. Отже, якість знижується, тому зараз дуже актуальний перехід на Wi-Fi 5 або 6, які працюють на частоті 5 ГГц. Поліпшуються також протоколи – зв’язок стає стабільнішим.

Паралельно з Wi-Fi розвивається технологія Li-Fi – замість радіохвиль використовуються світлові хвилі. Інтернет може “роздавати” звичайна лампочка на стелі на частоті, яку не сприймає людське око.

Але навряд чи Li-Fi може набути повсюдного поширення – хіба що в тому разі, якщо раптом усі частоти виявляться “зашумленими” іншими пристроями. Технологія Li-Fi може використовуватися там, де радіохвилі неприпустимі і можуть створити перешкоди іншим приладам. Також сигнал Li-Fi буде складніше перехопити – потрібна пряма видимість між пристроями.

Але давайте пофантазуємо трохи глибше і плавно перейдемо до технології мобільного зв’язку 5G. Поки що впровадження 5G йде млявими темпами, але вже є певний прогрес у цій справі.

Крім високої швидкості і якості від вишки 5G, в теорії, можливо заряджати гаджети. Та чого вже про теорію, перейдемо відразу до практики. Ще в грудні минулого року компанія SoftBank* заявила про пілотний проект заряджання гаджетів через вишки стільникового зв’язку. Справа проходила в Японії і щоб зарядити гаджет потрібно було перебувати від 5G антени на відстані до 10 метрів.

І в цьому нічого такого надприродного немає. Детекторний приймач, який працює без джерела живлення був винайдений понад 100 років. Усю енергію для відтворення звуку він отримує за допомогою радіохвиль. Відтак і девайси можна буде заряджати таким чином. До чого я це? З розвитком 5G, можливо, нам не потрібно буде ставити гаджети на зарядку.

Мобільний інтернет буде скрізь – буквально, у прямому сенсі “як повітря”. Можливо, в той час буде занепад технології Wi-Fi – навіщо потрібен буде роутер, якщо гаджети отримуватимуть швидкісне підключення і одразу заряджатимуться від радіохвиль? Звичайно, зовсім Wi-Fi нікуди не дінеться і буде використовуватися, але вже у вужчих колах.

Вважаю, що мої думки мають право на існування, адже ми зараз живемо в найбурхливіший час розвитку технологій. А як вважаєте ви?

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.