Чим ви не користуєтеся у Wi-Fi роутері, 10 корисних налаштувань

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вітаю, сьогодні розповім про деякі налаштування вашого WiFi роутера, якими ви, найімовірніше, не користуєтеся. Але вони суттєво можуть спростити деякі завдання, а також підняти рівень безпеки домашньої мережі.

Звертаю вашу увагу на те, що доступ до цих налаштувань може відрізнятися залежно від моделі та виробника WIFi роутера. Рекомендую ознайомитися з посібником користувача або звернутися до виробника для отримання докладної інформації про приховані налаштування вашого роутера. Або просто інтуїтивно знайти описувані мною налаштування в адмінці пристрою.

10 налаштувань WiFi роутера

SSID Broadcast Disable (Вимкнення трансляції SSID): роутери за замовчуванням передають ідентифікатор мережі (SSID) у відкритому вигляді, що дає змогу пристроям легко знаходити і підключатися до мережі. Однак ви можете вимкнути трансляцію SSID, щоб зробити мережу невидимою для випадкових користувачів. Це може підвищити безпеку і запобігти несанкціонованому доступу до вашої мережі. Важливо: ваша мережа пропаде в списку доступних пристроїв, ви зможете під’єднатися до неї, вказавши ім’я та пароль у ручному режимі!

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Гостьова мережа (Guest Network): деякі моделі роутерів підтримують функцію створення гостьової мережі. Це окрема мережа, яка дає змогу гостям підключатися до інтернету, не маючи доступу до вашої основної мережі. Ви можете встановити обмеження для гостьової мережі, як-от тимчасові обмеження або обмеження пропускної здатності, щоб забезпечити безпеку та керованість.

Канали WiFi (WiFi Channels): майже у всіх роутерах є можливість вибору конкретного каналу WiFi, на якому він буде працювати. Ви можете перевірити, які канали використовуються у вашій околиці і вибрати менш завантажений канал для оптимальної продуктивності та стабільності мережі.

Розмір каналу (Channel Width): у налаштуваннях роутера можна змінити ширину каналу WiFi. Зазвичай вибираються значення 20 МГц або 40 МГц. Розширення каналу може збільшити швидкість передавання даних, але також може збільшити взаємний вплив сусідніх мереж WiFi. Вибір оптимального розміру каналу залежить від конкретних умов і оточення.

Контроль потужності передавання (Transmit Power Control): деякі бездротові пристрої дають змогу регулювати потужність передавання WiFi-сигналу. Зниження потужності передавання може допомогти знизити інтерференцію (складання в деякій ділянці простору хвиль) з іншими мережами та пристроями в навколишньому середовищі. Це може бути корисно, особливо якщо у вас є проблеми з мертвими зонами або перекриттям сигналу.

Якість обслуговування (Quality of Service, QoS): функція QoS дає змогу налаштувати пріоритет і керувати пропускною спроможністю для різних пристроїв або застосунків у вашій мережі. Ви можете встановити пріоритети для певних пристроїв або типів трафіку, щоб забезпечити стабільнішу роботу для критично важливих застосунків, як-от потокове відео або голосовий зв’язок.

Блокування доступу за MAC-адресою: MAC-адреса – це унікальний ідентифікатор для кожного мережевого пристрою. Роутери можуть надавати можливість блокування доступу до мережі певних пристроїв за їхніми MAC-адресами. Це може бути корисно, якщо ви хочете обмежити доступ до вашої мережі для певних пристроїв. Або навпаки, ви можете дозволити пристрої із зазначеними МАС-адресами, і тоді ніхто не зможе використовувати ваш роутер, навіть якщо в нього будуть доступні (логін і пароль від WiFi).

Правила фільтрації (Firewall Rules): більшість роутерів мають вбудований брандмауер, який може надавати функції фільтрації трафіку. Ви можете створювати правила, щоб блокувати певні порти, IP-адреси або певні типи трафіку. Це допомагає захистити вашу мережу від потенційних загроз з інтернету.

Динамічне перенаправлення портів (Port Forwarding): якщо вам потрібно дозволити віддалений доступ до певних пристроїв або служб у вашій мережі, ви можете налаштувати динамічне перенаправлення портів. Це дає змогу спрямовувати вхідний трафік на певні порти вашого роутера на конкретні пристрої або служби в мережі.

VPN-прохід (VPN Pass-Through): якщо ви використовуєте віртуальну приватну мережу (VPN) для віддаленого доступу або підвищення безпеки, роутер може мати функцію VPN-проходу. Вона дає змогу пропускати VPN-трафік через роутер без необхідності налаштування додаткових параметрів.

А ще?

Насправді, налаштувань у роутері може бути безліч. Усе залежить від моделі. Особисто у мене від провайдера вміє працювати з 4g модемами, працювати як фтп сховище, сервер друку і виконувати функції сервера Samba. Хоча багато чого ще вміє, дивіться скрін.

Але в ньому немає того, що дуже хотілося б. Як ретрансляція стоїть новий, маленький роутер (“влом” іти в іншу кімнату дивитися модель, писав про нього колись у дзені), і ось у ньому є функція обмеження швидкості для обраних пристроїв – СУПЕР!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.