Топ-5 порад, як продовжити життя акумулятору смартфона

Якщо ви станете дотримуватися цих простих правил, акумулятор смартфона довго служитиме вам вірою і правдою.

Головна проблема акумуляторів сучасних смартфонів – їхня деградація. Її не позбутися, але цей процес можна сильно уповільнити, якщо дотримуватися простих правил використання гаджетів. Про них ми і поговоримо.

Заряджайте смартфон “без фанатизму”

Термін служби будь-якого акумулятора визначається числом циклів перезарядки, тобто його повного розряджання і заряджання. Сучасні батареї в середньому розраховані на 400-500 циклів перезарядки, після чого їхня деградація стає дуже відчутною – акумулятор втрачає ємність, а час автономної роботи смартфона швидко зменшується.

Щоб продовжити термін служби батареї телефону, намагайтеся не розряджати її до нуля і не заряджати її повністю. Оптимальним вважається підтримання рівня заряду між 30% і 80%. У цьому разі його акумулятор прослужить вам максимально довго.

Заряджати смартфон ночами потрібно з розумом

Намагайтеся не заряджати смартфони ночами. І справа тут не в горезвісному перезаряді або міфічному перегріві акумулятора за тривалого підключення до адаптера живлення. Все набагато простіше. Сучасні смартфони навчилися відключати процес заряджання за повністю зарядженого акумулятора. Однак щойно він витратить навіть малу частину накопиченої енергії, зарядка знову активується, витрачаючи ресурс батареї, і так відбуватиметься всю ніч.

Якщо ж не заряджати смартфон вночі – не варіант, скористайтеся можливостями сучасних технологій. Більшість свіжих смартфонів підтримують технологію адаптивного або оптимізованого заряджання, яка, по суті, аналізує сценарії використання ґаджета й обмежує потужність (швидкість) заряджання, розтягуючи цей процес на всю ніч. Мінус технології в тому, що іноді вона помиляється, і навіть удень зарядка може йти надзвичайно повільно.

Не використовуйте смартфон під час заряджання
Процес заряджання будь-якого смартфона і без того супроводжується його відчутним нагріванням. Якщо ж ви вирішите використовувати гаджет у цей час, ситуація ще більше погіршиться. Особливо якщо йдеться про гру або інші ресурсомісткі завдання – у цьому разі ви ризикуєте банально перегріти смартфон. За це вам не скажуть спасибі ні сам гаджет, ні його акумулятор, який дуже не любить високі температури.

Використовуйте швидку зарядку тільки за потреби

Сучасні технології швидкої зарядки дають змогу зарядити акумулятор смартфона за лічені хвилини. Але майже будь-яка подібна технологія прискорює деградацію акумулятора, він швидко втрачає ємність, а час автономної роботи смартфона зменшується. Тому, якщо ви нікуди не поспішаєте, особливого сенсу в швидкій зарядці просто немає.

Варіантів тут кілька. Ви можете використовувати адаптер без швидкої зарядки від старого смартфона, а якщо його немає – купити такий у магазині. Якщо ж зайвих грошей витрачати ой як не хочеться, покопайтеся в налаштуваннях телефону. У багатьох із них передбачена можливість вимкнення швидкої зарядки. Наприклад, у смартфонів Samsung ця опція захована в меню “Інші налаштування акумулятора”.

Не забувайте про старі смартфони

У кожного з нас вдома є ціле лежбище старих смартфонів. Багато хто забуває про них на довгі роки, але якщо ви хочете, щоб такий гаджет допоміг вам у скрутну хвилину, не забувайте піклуватися про нього. Річ у тім, що будь-який вимкнений смартфон втрачає заряд. Згодом він опуститься до нуля. І, якщо телефон пролежить у такому стані досить довго, велика ймовірність, що він просто не ввімкнеться.

Уникнути цього дуже просто – хоча б раз на три місяці заряджайте свої старі телефони, і в майбутньому вони зможуть віддячити вам за таку турботу.

Висновки

Акумулятор смартфона довго служитиме вам вірою і правдою, якщо ви не зловживатимете технологіями заряджання, не використовуватимете телефон під час заряджання і підтримуватимете його заряд у діапазоні від 30 до 80%. Не зайвою стане і відмова від його заряджання вночі. Ну і, звісно, не забувайте про свої старі смартфони, якими ви вже давно не користуєтеся.

Ми не стали включати в цю статтю досить корисні, але малопридатні для російського клімату рекомендації не використовувати телефон за низьких температур. Не знайдете ви тут і поради користуватися тільки оригінальними зарядними пристроями – в сучасних реаліях це вже не так актуально. Тож ми лише радимо не купувати низькоякісні адаптери, а під час їхнього вибору потрібно обов’язково переконатися в тому, що такий адаптер сумісний з вашим смартфоном.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.