Що буде з вашим смартфоном через 10 років

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Смартфон є, мабуть, єдиним гаджетом, який дуже швидко морально старіє. Можна піти в магазин, купити новий смартфон, а дорогою додому дізнатися, що щойно куплений пристрій фактично застарів – вийшла нова актуальна модель. Середній термін життя сучасного смартфона становить приблизно 1-2 роки для недорогих моделей і 3 роки для топових флагманів. Навіть якщо ваш пристрій залишиться “як новим” і апаратно працюватиме справно, це не означає, що ним можна буде нормально користуватися. Такі реалії розвитку подібних гаджетів.

Акумулятор

Найшвидше вийде з ладу акумулятор. Найкраще, що з ним може трапитися – накопичувач енергії втрачає свою ємність із кожним циклом “заряд-розряд”. Пристрій буде дуже швидко розряджатися.

Найгірше – батарея може роздутися, що призведе до пошкодження корпусу і, можливо, до загоряння самого гаджета. Як правило, проблеми з батареєю починаються через рік інтенсивного використання смартфона. Але акумулятор замінити просто – якщо він витягується, то можна зробити це самостійно. Якщо ні, то звернутися в сервісний центр. Але чи зможете ви знайти акумулятор на смартфон, якому 10 років? Ймовірно, що ні.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Проблеми з корпусом і екраном

З часом можуть виникнути проблеми з кнопками. Найчастіше страждають кнопки гучності та живлення – просто перестають реагувати на торкання. На другому місці – роз’єм для підключення зарядного пристрою. З роками він теж втомлюється, це в підсумку призводить до того, що гаджет перестає заряджатися. Обидві проблеми лікуються в сервісному центрі за невеликі гроші.

Також можуть постраждати отвори під динамік і мікрофон – ви будете чути і вас будуть чути гірше.

Екран з роками також може втратити свої властивості як у плані відображення (екрани часто вицвітають), так і на сенсорний відгук.

Проблеми з пам’яттю

Постійна пам’ять смартфона з часом може деградувати. Будь-яка flash-пам’ять заснована на збереженні електричного заряду в мікрокомірках чіпа. Що більше циклів перезапису, то швидше пам’ять втрачає свої властивості накопичувати заряди. Смартфон починає гальмувати, а кількість постійної пам’яті зменшується. Оперативна ж пам’ять виходить з ладу рідше, але таке теж має місце.

Ну і, звісно ж, сучасних об’ємів у 128 і навіть 256 гігабайт буде замало через 10 років.

Зв’язок

Можливо, через 10 років виникнуть складнощі з підключенням по Wi-Fi – частоти мереж можуть змінитися. Зараз безліч Wi-Fi точок працюють у двох діапазонах – 2.4 і 5 ГГц, а за кордоном вже продаються роутери з підтримкою 6 ГГц. Пройдуть роки і від нижнього діапазону можуть зовсім відмовитися. Те ж саме і можливо з підключенням по Bluetooth – не всі гаджети будуть підходити до морально застарілого апарату.

З мобільним зв’язком, найімовірніше, проблем особливих бути не повинно, 5G поки що пригальмував розвиток (принаймні у нас), найімовірніше, 4G ще працюватиме. А ось про мережі 2 і 3 покоління, можливо, доведеться забути. Але це не точно, наприклад, кнопкові дзвонилки ще досі підтримують мережі 2-го покоління. Як буде через 10 років – можна тільки прогнозувати. Так, буде 5G і, можливо, не потрібні будуть сотні гігабайт постійної пам’яті.

Програмні проблеми

Через якийсь час після покупки операційна система смартфона перестане отримувати оновлення. Пройде ще час і деякі додатки неможливо буде встановити на смартфон через занадто стару версію ОС.

А ті додатки, які вже встановлені на смартфон, можливо, теж не працюватимуть або ж виконуватимуть свої функції обмежено і з проблемами. Особливо ті програми, робота яких неможлива без доступу в інтернет.

Браузер, найімовірніше, працюватиме дуже повільно – технології WEB бурхливо розвиваються. Можливо, і деякі сайти не відкриватимуться зовсім.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.