3 головні характеристики зарядного блока для смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Кожен стикався з ситуацією, коли оригінальний зарядний пристрій телефону ламався або губився. При цьому купити такий самий виходить не завжди: “рідні” зарядки коштують недешево, а в багатьох випадках їх ще й доводиться замовляти, що займає час.

Як вчинити, якщо терміново потрібно купити зарядку на заміну старої? На які параметри звертати увагу під час вибору?

Головні характеристики зарядного блоку телефону

Під час вибору зарядки необхідно уважно вивчити її параметри, оскільки вони безпосередньо впливають на швидкість заряджання, можливість виходу з ладу акумулятора, телефона, а також на ймовірність загоряння ЗП. Порівнювати їх потрібно з характеристиками оригінального зарядного блока.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Усі дані про зарядку зазвичай надруковані на самому зарядному блоці або на упаковці пристрою. В іншому разі їх слід шукати в інтернеті на сайті виробника або інтернет-магазинів техніки.

Інтервал напруги і частота

Найчастіше ці параметри однакові для більшості зарядних пристроїв, використання яких передбачається на території України. Вони адаптовані під наші розетки і мають такий вигляд:

  • Інтервал напруги: 100-240V.
  • Частота: 50-60 Гц.

Наші електричні мережі використовують струм з напругою 220В і частотою 50-60 Гц, тому і характеристики зарядного блоку повинні мати відповідні інтервали. Якщо використовувати зарядку (наприклад, призначену для використання в іншій країні) з напругою 110В, то вона просто може згоріти в розетці.

Сила струму заряду

Цей параметр міститься в рядку “Output” (вихід) у характеристиках зарядного блока і вимірюється в амперах (А). Найчастіше для смартфонів сила струму становить від 1 до 2А (іноді 2.1А). Цей параметр безпосередньо впливає не тільки на швидкість зарядки, а й на ймовірність виходу з ладу акумулятора телефону. Розберемося, чи можна використовувати зарядку з меншою або більшою силою струму, ніж в оригінального ЗП:

  • Зарядний блок з більшою силою струму не зашкодить телефону, оскільки це показник максимального значення струму, який може видати ЗП. Смартфон сам регулює цей показник і використовує таке значення, яке йому необхідне для повноцінної та безпечної зарядки. У цьому йому допомагає контролер живлення, що запобігає перезарядці телефону.
  • Зарядний блок з меншою силою струму, ніж в оригінального ЗП, не рекомендується використовувати. Така зарядка буде значно повільнішою

Важливо! Значенню сили струму на зарядному блоці можна вірити, якщо сам ЗП якісний. Однак деякі виробники дешевих пристроїв вказують у параметрах одне значення (наприклад, 2.0А), а на ділі зарядка видає набагато менше. Тому звертати увагу варто не тільки на характеристики, а й на репутацію виробника, а також на вартість ЗП – відверто дешеві пристрої можуть тільки нашкодити смартфону.

Вихідна напруга заряду

Ще одна характеристика, розташована в рядку “Output”, вимірюється у вольтах (В або V). Напруга і сила струму записуються в параметрах через риску і мають такий вигляд: 5.0V – 2.0А, 12V – 1.5A тощо.

5V – стандартне значення для звичайної зарядки (не швидкої). Якщо оригінальний ЗП також має напругу 5В, то цієї цифри необхідно дотримуватися при виборі нового пристрою на заміну. В іншому разі, якщо придбати зарядний блок з показником вищим, ніж потрібно, він може “спалити” електроніку всередині телефона і призвести до пошкодження акумулятора.

Телефони з підтримкою швидкої зарядки мають одразу кілька режимів, які через кому вказані в рядку “Output”. Наприклад, 5.0V – 2.0A (звичайна зарядка), 5.0V – 6.0A (швидка зарядка 30 Вт). При виборі неоригінального зарядного блоку звертати увагу потрібно на показники обох режимів.

Підтримка швидкої зарядки

Якщо необхідно купити заміну ЗП з підтримкою швидкої зарядки, важливі такі параметри:

  • Проміжні характеристики – ті, що були перераховані вище (інтервал напруги, частота, сила струму і вихідна напруга).
  • Стандарт швидкої зарядки – їх кілька, але необхідно вибрати той, який підтримується самим телефоном і оригінальним ЗП. Якщо була підтримка стандарту Quick Charge, то і новий пристрій має його підтримувати. В іншому випадку швидка зарядка не буде повноцінно працювати.
  • Максимальна потужність заряду. Якщо телефон підтримує швидку зарядку 40 Вт, нова зарядка повинна видавати ті ж значення. Отримати максимальну потужність можна, якщо помножити показники В і А (наприклад, 20V-2A при множенні дає 40 Вт).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.