Як купити вживаний смартфон – відповідають експерти

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На що потрібно звернути увагу насамперед, якщо купуєш телефон з рук.

Нещодавно з’явилася новина, що російський оператор “Мегафон” готується до продажу підтриманих телефонів у своїх салонах зв’язку. За словами представників компанії, їхня вартість буде на 60% нижчою за вартість нових аналогів, до того ж на них поширюватиметься гарантія.

Але застерігаємо: навіть якщо ти купуєш вживаний телефон не з рук, а в перевіреної фірми, все одно перевір його! А перед цим прочитай, як купити вживаний смартфон і не прогадати.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що потрібно знати під час купівлі підтриманого телефону
Купівля вживаного телефону – завжди ризик. Особливо якщо купуєш його у незнайомої людини і особливо якщо вона постійно озирається і поправляє вус, що відклеюється.
Якщо тобі сунуть кота в мішку, то повернути дефективний гаджет буде неможливо в 99% випадків.

Деякі приховані дефекти дуже складно відразу виявити. Наприклад: підвисання, часті перезавантаження, короткий час роботи акумулятора, зламаний навігаційний модуль тощо.

Завжди є ризик, що тобі продадуть відновлений телефон із заміненими деталями, чий термін роботи передбачити майже неможливо. Загалом, читай про це тут: “Як відрізнити новий смартфон від рефа”.

Перед покупкою
Дізнайся рік випуску моделі. Навіть якщо два-три роки тому смартфон був “топовим”, врахуй, що за цей час багато що змінилося. І чекати якихось подвигів від нього зараз не варто. Подивися відгуки про цю модель в Інтернеті. Принаймні, ти зрозумієш як довго він “живе”, які в нього слабкі місця і чи варто його брати.

Вивчи оголошення
Якщо на сайті вказана підозріло низька ціна – забудь одразу ж! Ніхто не буде продавати останній айфон у робочому стані та без дефектів за половину вартості, які б серйозні проблеми у людини не були. Тому що такий легко піде і за 85% його ціни.

Подивися, як давно зареєстрований продавець на майданчику. Якщо місяць або два, краще не купуй.

Перевір, чи багато оголошень у продавця на сайті. Якщо так і всі вони однотипні, то перед тобою “перекуп”. Купувати в нього – значить переплатити.

Немає реальних фотографій. Тут навіть дитині ясно, що перед тобою хитрий шахрай. Навіть якщо стоять реальні фотографії, не лінуйся їх погуглити, щоб перевірити, чи не вкрадені вони з іншого оголошення.

Місце зустрічі
Обов’язково признач його там, де можна буде спокійно сісти й оглянути смартфон. Але навіть не думай сідати до підозрілого продавця в автомобіль або поспіхом купувати на вулиці чи в громадському транспорті. Найкраще для зустрічі підійдуть громадські місця: кафе і фудкорти в торгових центрах.

Огляд смартфона
IMEI
Бери тільки телефони з коробкою, бо так можна перевірити IMEI – унікальний серійний номер телефону. Введи на смартфоні команду *#06#, а IMEI-номер, що з’явився, порівняй із номером на коробці – вони мають збігтися.

Зовнішні пошкодження
Насамперед потрібно пильно розглянути телефон (можна навіть під лупою) на приклад пошкоджень: сколів, подряпин, вм’ятин тощо. Навіть якщо вони незначні і продавець божиться, що телефон падав тільки на м’які перини, не вір. Будь-яке падіння може призвести до внутрішніх поломок.

Найгірше, якщо до смартфона потрапила вода, тому що “потопельники” швидко і раптово вмирають. На деяких смартфонах є спеціальні індикатори – всередині лотків для SIM-карти, на батареї тощо. Дізнайся, чи є вони на обраній тобою моделі і де вони знаходяться.

Перевір роз’єми
Посвіти всередину ліхтариком і перевір, щоб роз’єми не були погнутими, зламаними або покритими нальотом. Також перевір, щоб навушники і зарядник не хиталися в роз’ємі. Якщо є гвинти, подивися, чи немає на них слідів від викрутки.

Само собою, подивися, працюють роз’єми чи ні. Попроси увіткнути в телефон зарядник. Якщо є роз’єм для навушників, його теж потрібно перевірити своїми навушниками.

Екран
Найголовніше, щоб на ньому не було мікротріщин, сколів і підозрілих клейових плям уздовж рамок. Якщо по краях видно білі плями, значить, телефон тонув.

Якщо ти береш смартфон з AMOLED-матрицею, то тут потрібно попросити відкрити білу сторінку і ретельно переглянути екран, щоб у нього не було відбитка іншої картинки, колірних перепадів, битих пікселів та інших незрозумілих артефактів.

Зв’язок, мережа і Wi-Fi
Встав свою SIM-карту і перевір, чи йдуть дзвінки. Також потрібно перевірити 4G-інтернет і Wi-Fi.

Пункти меню
Пройдися по кожному пункту меню. Так ти перевіриш чуйність сенсора, передачу кольору екрана, його мерехтіння та інші характеристики.

Розбив екран? Це не привід відразу бігти за новим смартфоном! Як продовжити користуватися смартфоном з розбитим екраном.

Камери
Спочатку перевір цілісність лінзи фотокамери, відсутність пилу та подряпин на них. Якщо все ок, то відкривай рідний додаток “камера” – за ним зазвичай буває зрозуміло, в якому стані модуль. Далі потрібно перевірити автофокус, зняти відео, зробити серію знімків і поміняти роздільну здатність на максимальну.

І обов’язково перевір датчик розблокування смартфона в кишені. А також сканери розпізнавання обличчя і дактилоскопічні датчики.

Звук
Перевір усі динаміки: увімкни музику, відео, подзвони кому-небудь, щоб зрозуміти рівень гучності, чи є сторонні звуки і хрипи.

Батарея
Якщо у смартфона знімна батарея, то дістань і перевір його на здуття. Якщо ні, то подивися кілька відеороликів на максимальних яскравості та гучності. Якщо батарея почне швидко сідати, значить, акумулятор у поганому стані.

Слоти карти пам’яті та сім-карти
Дістань слот для карти пам’яті, встав туди свою карту і спробуй відкрити з неї щось на телефоні та перекинути на неї кілька файлів.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.