Як зрозуміти, що сусіди підключаються до вашого Wi-Fi

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ознакою того, що хтось сторонній користується вашим Wi-Fi-роутером, буде зміна швидкості роботи під’єднаних до інтернету пристроїв, розповів в інтерв’ю для радіо Sputnik В’ячеслав Бурхайло, керівник напрямку Wi-Fi.

Якщо раніше по телевізору, який під’єднано до роутера, ви дивилися фільми в HD-якості й не виникало проблем, а потім раптом почала гальмувати картинка або фільми почали погано завантажуватися, повільніше завантажуватися й відкриватися, можливо, до вашого роутера хтось під’єднав інші пристрої, про які ви не знаєте. Адже що більше девайсів онлайн, то нижча швидкість інтернету на кожному з них. А якщо пристрій розташований далеко, за перешкодами – бетонними стінами, залізними дверима – то роутер намагається “дотягнутися” до нього і забезпечити надійним з’єднанням, при цьому покриття всередині вашої квартири може зменшуватися.

Перевірити, чи користується хтось із сусідів вашим інтернет-трафіком, можна через налаштування Wi-Fi-роутера.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Найдієвіший спосіб – зазирнути у веб-інтерфейс роутера. Для цього необхідно зайти в браузері на IP-адресу пристрою, знайти яку можна на заводській наклейці на нижній частині приладу, там же вказані логін і пароль для входу. Далі в розділі “підключені пристрої” або “Wi-Fi-клієнти” потрібно перевірити кількість девайсів, які користуються вашим інтернет-з’єднанням. Ще у сучасного роутера, як правило, є застосунок для смартфона, де вказано тип підключених пристроїв – телевізор, смартфон, планшет і так далі. Цей список можна звірити з кількістю ваших гаджетів”, – пояснив В’ячеслав Бурхайло.

Дії, які здійснюють сторонні користувачі з пристрою, під’єднаного до вашої мережі, матимуть цифровий слід, що належить до вашої IP-адреси і вашого роутера, попередив він. Щоб заблокувати несанкціонований доступ до вашого Wi-Fi-сигналу, потрібно встановити на роутер складніший пароль, рекомендує експерт.

Потрібно поміняти пароль через додаток або веб-інтерфейс роутера. Це відключить несанкціонований доступ. 80% паролів для доступу до Wi-Fi занадто прості, люди не хочуть морочитися. Це зручно, але небезпечно: програма підбору паролів швидко вгадає просту комбінацію. Тому пароль має бути складним, складатися з літер у нижньому і верхньому регістрах, цифр і, бажано, символів. Це важливо. Можна записати його на папірець, щоб не забути. Після зміни пароля заново підключіть усі ваші пристрої до Wi-Fi і перевірте кількість гаджетів у налаштуваннях роутера.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.