Як вибрати ігровий смартфон: декілька важливих параметрів

Чимало людей використовує свій смартфон для ігор, і це цілком зрозуміло. Якість графіки в сучасних проектах мобільного геймінгу не сильно поступається консольним зразкам. Ну як у такому разі не витратити годину-другу на битву з противниками в онлайні? Для комфортного геймінгу вам потрібен не простий апарат, а ігровий телефон. Розберемося, у чому його відмінності від звичайного Андроїда, і як правильно вибрати відповідну модель.

Що таке ігровий телефон

Відверто кажучи, ігровим може називатися будь-який смартфон, оскільки на кожен апарат ви без зусиль встановите гру. Інша справа, наскільки комфортним виявиться геймінг: чи доведеться зіткнутися з постійними лагами, чи пристрій демонструватиме стабільну частоту кадрів. Тому для ігор потрібно купувати потужний смартфон.

Крім того, існує окрема категорія ігрових телефонів. Вони виглядають більш помітно, а їх начинка повністю заточена під геймінг, у зв’язку з чим виробник економить на інших характеристиках (наприклад, на камері). Разом з тим крім потужного заліза ви можете отримати додаткові фішки, будь то:

  • висувні курки-тригери, що виконують роль фізичних кнопок в іграх;
  • RGB-підсвічування;
  • збільшена площа розсіювання тепла, що дає змогу вичавити максимум із процесора;
  • активне охолодження завдяки вбудованому кулеру;
  • позамежний обсяг оперативної пам’яті;
  • роз’єм для дротових навушників, якого позбавлені звичайні флагмани.

Чи потрібні вони вам – вирішуйте самі. Особливого сенсу купувати заточений виключно під ігри смартфон немає, адже і звичайні моделі можуть володіти всіма необхідними характеристиками для комфортного геймінгу. Якими – дізнаєтеся далі.

Порівняння процесорів смартфонів

Головне, на що вам потрібно звернути увагу – процесор телефону. Саме від нього залежатиме рівень продуктивності, що забезпечує плавність гри. В окремому матеріалі ви можете ознайомитися з найкращими процесорами 2023 року. А в умовах обмеженого бюджету варто придивлятися до смартфонів на чипах, які набирають 500 тисяч балів в AnTuTu і більше. Таке залізо дасть змогу комфортно грати в будь-яку гру, включно з неймовірно вимогливою Genshin Impact. А ось на обсяг оперативної пам’яті сильної уваги звертати не варто, 8 Гб вам буде цілком достатньо.

Не забувайте, що продуктивність процесорів у бенчмарках буває оманливою. Деякі смартфони скидають оберти під навантаженнями, щоб уникнути перегріву. Таке явище називається троттлінгом процесора. Якщо падіння продуктивності становить понад 20% після 30-хвилинного стрес-тесту, то гріш ціна потужному чипу. Перевірити троттлінг, а також оцінити можливості смартфона в різних сценаріях, допоможуть додатки-бенчмарки з нашої добірки.

Екран для ігор на телефоні

Для комфортного геймінгу потрібен великий екран телефона (мінімум 6,3 дюйма при співвідношенні сторін 20:9). В іншому разі вам буде дуже складно влучити по потрібній сенсорній кнопці. Також ігрові смартфони оснащують матрицею з високою частотою оновлення аж до 165 Гц, що дає змогу досягти неймовірної плавності картинки. Але я не рекомендую гнатися за цим показником, оскільки в ресурсномістких іграх ви не отримаєте більше 60-90 FPS навіть з найпотужнішим процесором. Тому цілком вистачить 90-120 Гц.

А ось на що варто окремо звернути увагу, так це на частоту дискретизації сенсорного шару. Вона впливає на чуйність при натисканні на екран, і про дану характеристику ми говорили в тексті про тачскріни смартфонів. Намагайтеся вибирати моделі з частотою дискретизації від 240 Гц і вище. А ще не забувайте активувати підвищену чуйність у налаштуваннях ігрової утиліти, яка є майже на всіх моделях.

Яка має бути батарея в телефоні

Ігри на смартфоні вимагають великих ресурсів не тільки процесора, а й акумулятора. Під навантаженнями батарея набагато швидше втрачає свій заряд. Тому в разі, якщо ви хочете купити ігровий телефон, звертайте увагу на моделі з акумулятором на 5000 мАг і більше.

Якщо батарейка у девайса так собі, але всі інші характеристики – топ, ви маєте знайти компроміс у вигляді підтримки смартфоном швидкої зарядки потужністю на 60 Вт і вище, щоб у стислі строки відновити енергію і продовжити битву в онлайні.

Скільки коштує ігровий телефон

Якщо ви купуєте телефон не на один рік і плануєте грати не в “три в ряд”, а в 3D-шутери на кшталт Call of Duty Mobile або аніме-тайтли на кшталт Genshin Impact, будьте готові витратити від 10-15 тисяч гривень, оскільки жоден виробник не встановить потужне залізо в дешевий пристрій.

При цьому діапазон 10-15 тисяч охоплює не суто ігрові моделі, а універсальні девайси, які просто мають досить спритний процесор. Якщо ви шукаєте саме геймерський телефон з курками-тригерами та іншими фішками, готуйтеся викласти не менше 15-20 тисяч.

Найкращі смартфони для ігор у 2023 році

Отже, вимоги висунуто, і тепер час розібратися, який телефон кращий для ігор. З цією метою розглянемо 5 моделей за ціною від 10 до 30 тисяч гривень, які можна купити у 2023 році:

  • POCO X5 Pro. Це недорогий телефон для ігор, оснащений процесором Snapdragon 778G. Його результат в AnTuTu – понад 500 тисяч балів, а крім високої продуктивності апарат порадує акумулятором на 5000 мАг і 108-мегапіксельною камерою.
  • Xiaomi 12T. Фішкою наступного смартфона є екран, що має роздільну здатність вище FullHD+. Девайс пропонує процесор Dimensity 8100 в модифікації “Ultra” з результатом 800 тисяч балів в AnTuTu. Також у вашому розпорядженні непогана камера і 120-ватна зарядка.
  • OnePlus 10T. Смартфон, що працює на ще більш потужному процесорі Snapdragon 8+ Gen 1, чий результат в AnTuTu перевалює за позначку в мільйон балів. Навздогін ви отримуєте 50-мегапіксельну камеру з оптичною стабілізацією і підтримку 150-ватної зарядки.
  • ROG Phone 6. По-справжньому ігровий смартфон від компанії ASUS на процесорі Snapdragon 8+ Gen 1. Серед його фішок RGB-підсвічування, висувні курки, продумане до дрібниць охолодження, екран 165 Гц і 12 Гб оперативної пам’яті в базовій версії.
  • REDMAGIC 8 Pro. Можна з упевненістю сказати, що це – найкращий телефон для ігор. Він працює на найпотужнішому мобільному процесорі Snapdragon 8 Gen 2 (1,3 мільйона балів в AnTuTu), має акумулятор на 6000 мАг, купу геймерських фішок і заховану під екран фронталку.

Кожен із цих ігрових смартфонів пропонує максимальну продуктивність за свої гроші, а також оснащується всіма необхідними характеристиками для комфортного геймінгу. В кінцевому підсумку все залежить від того, скільки ви готові витратити на покупку девайса. Що більший бюджет, то кращий смартфон.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.