Як вибрати хороший недорогий ноутбук у 2023 році: на що дивимося

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

За статистикою, більшість людей віддають перевагу бюджетним ноутбукам, і це зовсім непогано. Якщо ноут буде добре справлятися з поставленими завданнями, то навіщо тоді платити більше?

Нижче будуть перераховані основні характеристики для вибору бюджетного ноутбука, який забезпечить стабільну роботу Windows. Linux, ChromeOS, FreeBSD.

Вибір процесора

Intel Core i3 або AMD Ryzen 3 – нижче навіть не варто розглядати, оскільки ні про яку нормальну роботу бюджетного ноутбука не може йти й мови. Деякі недорогі моделі працюють на процесорі MediaTek або Samsung, однак вони засновані на старих технологіях. Саме тому їх краще не купувати.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Оперативна пам’ять

Вона має бути не менше восьми гігабайт, але найоптимальніший варіант – шістнадцять. І тут варто врахувати, що під час встановлення додатків, робота яких потребує більше оперативної пам’яті, можуть виникати проблеми. Причому, як правило, з’являються вони через слабкий процесор або графіку.

SSD

Точно не менше 128 гігів, оптимально – 256. У багатьох ноутбуках старих моделей встановлено класичний жорсткий диск (HDD), проте професіонали вкрай не рекомендують їх купувати, оскільки швидкість завантаження на досить низькому рівні. Кращими є ноути з SSD, тобто з твердотільними накопичувачами.

Екран

Бюджетні моделі мають рідкокристалічний екран, оснащений бічним підсвічуванням. Так, дизайн їхній не такий привабливий, як у OLED-дисплеїв смартфонів, проте цілком лаконічний.

Небажано купувати ноут з роздільною здатністю 1366 x 768 або “HD”, оскільки вони дуже непрактичні у використанні. На таких екранах поміщається мало контенту, а саме зображення найчастіше пікселізоване і зернисте. 1080p-1920×1080 пікселів – найбільш прийнятна роздільна здатність для бюджетного ноутбука.

Чи вийде запустити комп’ютерну гру на бюджетному ноутбуці

Зрозуміло, що нові версії ігор навряд чи вийде запустити, не кажучи вже про те, щоб грати. А ось 2D і 3D-ігри цілком зайдуть. Варто розуміти, що дешеві ноути мають інтегровану графіку, дискретної карти в них немає. Тому, якщо планується купівля ноута саме для ігор, то краще придбати більш вдосконалену модель.

Додаткові характеристики

Не менш важливими факторами є: автономність батареї, рівень продуктивності Блютуз і Wi-Fi, маса ноутбука тощо. Визначення цих параметрів безпосередньо залежить від індивідуальних потреб і поставлених завдань. При цьому різниця характеристик більшості бюджетних ноутів зовсім невелика.

У будь-якому разі, недорога сучасна модель однозначно поступатиметься ноутбукам так званого преміум класу. Однак приваблива ціна і можливість без проблем використовувати його для своїх завдань робить бюджетну категорію все більш популярною і затребуваною.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.