Чому не варто вибирати телевізор прямо в магазині

Принесли з магазину додому, підключили, а телевізор погано показує? Як так, адже в магазині картинка була красивою і чіткою? Пояснюємо, чому.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Відділ з телевізорами в магазинах побутової техніки займає більшу частину площі. Воно й не дивно – це другий з найбільш купованих пристроїв в Україні, після смартфонів. Заходячи в секцію ТВ-техніки, спостерігаєш одну й ту саму картину: рівні ряди екранів, що крутять одне й те саме. І виглядає це завжди пристойно – спокусившись на картинку, телевізор можна і купити.

Однак, принісши покупку додому, людина виявляє, що ефірне телебачення на новому “ящику” показує зовсім не так якісно, як у магазині, фільми зі стримінгових сервісів гальмують, а картинка вже не здається такою соковитою і яскравою. Сьогодні пояснимо, чому не можна обирати телевізор просто в магазині за однією лише картинкою.

Як магазин демонструє телевізори

Коли телевізори надходять у магазин, мерчендайзери розпаковують їх і розставляють на полицях. Покупці, які зіткнулися з невдалою покупкою, часто звинувачують саме їх: нібито вони “підкручують” налаштування телевізорів, щоб картинка була кращою, ніж є.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Насправді, продавці ні до чого. Коли телевізор виставляють на вітрину, єдине, що роблять співробітники магазину, – проводять його автоналаштування, тому що багато пристроїв вимагають зробити це під час першого запуску. Усі інші налаштування – заводські. Інше питання в тому, як розставляються такі товари.

Освітлення в торговому залі далеко нерівномірне. Тому досвідчений мерчендайзер віддасть перевагу поставити телевізор у менш освітлене місце, через що картинка, яку він демонструватиме, здаватиметься яскравішою і контрастнішою. Ну а прийшовши додому зі своєю покупкою, ви можете виявити, що в яскраво освітленій кімнаті зображення вже не здається таким чарівним.

Який контент демонструється в магазині

Можливо, ви вже помітили, що в останні роки під час демонстрації телевізора “крутять” зовсім не ефірні канали, а спеціальні демо-ролики. Здебільшого вони записані в пам’ять ТВ із заводу, а головна мета таких роликів – показати телевізор у вигідному світлі.

Наприклад, на телевізорі зі слабким “залізом”, нехай і формально здатним працювати з 4К-відео, ви навряд чи знайдете повноцінні 4К-ролики. Замість цього він буде “крутити” відео в Full HD або навіть HD-роздільній здатності, ну а у потенційних покупців складеться враження, що пристрій відмінно справляється з 4К.

Якщо телевізор використовує QLED або OLED-матриці, він показуватиме відео, яке максимально добре обігрується саме таким типом панелей. Це ж стосується і флагманських моделей Ultra HD телевізорів, для демонстрації можливостей яких використовується відео в максимально високій якості. Коли ж ви увімкнете на ньому фільм у Full HD, результат може вас неприємно здивувати. Тож якщо ви твердо вирішили, що вам потрібен телевізор з підтримкою Ultra HD, переконайтеся, що ви і ваші домашні дивитиметеся на ньому саме відео в 4K.

Може бути й ситуація, коли телевізор демонструє чудову якість зображення під час відтворення спокійних роликів, але динамічна картинка на ньому здаватиметься розмитою, а багато деталей просто загубляться. Причина цього в слабкому процесорі і не найкращому часі відгуку матриці телевізора. Здогадайтеся, яке демо крутитиметься на такому ТВ?

Можливості Смарт-ТВ складно перевірити

Більшість сучасних телевізорів належать до смарт-ТБ, але перевірити цю функцію в магазині вкрай проблематично. Пристрій з легкістю може впоратися з демо-роликом, демонструючи завидну плавність картинки, але коли ви підключите його до мережі, зображення може стати смиканим, а його якість різко впаде.

У цьому може бути винен як слабкий процесор телевізора, так і недостатня ширина каналу із зовнішнім світом, просто нездатного забезпечити доступ до мережі з потрібною для високоякісного зображення швидкістю. Це ж, до речі, стосується і швидкості роботи ТВ. Погодьтеся, враження від його використання буде сильно зіпсовано, якщо простенький додаток онлайн-кінотеатру запускатиметься цілу вічність.

Що ми рекомендуємо

Вище ми описали більшість проблем, з якими ви зіткнетеся під час вибору телевізора в магазині. Звідси і наші рекомендації, як їх уникнути і купити той телевізор, який влаштує вас у всьому.

  • Вибирайте телевізор в інтернеті. Більшість агрегаторів на кшталт Розетка мають широку систему фільтрів і дають змогу підібрати телевізори саме з тими характеристиками, які вам потрібні. Вам залишиться почитати відгуки реальних користувачів обраних моделей і подивитися, які з них є в асортименті потрібного вам магазину.
  • Вибирайте телевізор для себе. Ідеального телевізора за розумні гроші просто не існує. Ви віддаєте перевагу 4К або Full HD відео? Полюбляєте дивитися спокійні фільми або екшн і динамічні види спорту? Чи достатньо розміру кімнати для телевізора з великою діагоналлю, чи вам комфортніші більш компактні моделі ТВ? Дайте відповідь на ці запитання і підберіть ті моделі, які відповідають саме вашим вимогам.
  • Перевірте вподобаний телевізор у магазині. Ми багато говорили про демо-ролики, які покликані показати телевізор з вигідного боку. Якщо ж ви хочете оцінити вподобану модель неупереджено, прийдіть до магазину з флешкою, на яку записані підібрані саме на ваш смак ролики, і попросіть продавця увімкнути їх.
  • Оцініть швидкість роботи інтерфейсу телевізора. Це не дасть вам гарантії його безпроблемної роботи, але допоможе відсіяти відверто слабкі моделі.
  • Перевірте ТВ на биті пікселі. Як це робити, ми вже писали. Якщо ж ви не хочете розбиратися у всіх тонкощах процедури, більшість ритейлерів надають платну послугу з перевірки телевізорів і моніторів на биті пікселі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.