Топ-5 причин, через які швидко забивається пам’ять телефону

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чому пам’ять телефону швидко забивається? Як перевірити, чим зайнята пам’ять смартфона?

Раптове повідомлення про брак пам’яті на телефоні може поставити в глухий кут багатьох користувачів. Не завжди зрозуміло, чим саме забита пам’ять, і що потрібно видалити.

WhatsApp, Viber, Telegram та інші месенджери

Більшість месенджерів об’єднує одна функція, увімкнена за замовчуванням. Вони автоматично завантажують на телефон усі файли (фотографії, листівки, відеоролики, GIF-зображення), які користувач отримує і переглядає в чатах. А оскільки багато користувачів не замислюються, скільки важать, наприклад, надіслані відеоролики від родичів або друзів, то і пам’ять такі файли забивають несподівано.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На відміну від інших додатків, Telegram зберігає не тільки надіслані файли, а й ті зображення та відео, які користувач переглядає в Telegram-каналах. Усі вони зберігаються у внутрішній пам’яті телефону в однойменній папці.

Відеоролики

Любителі зняти відео за допомогою камери мобільного телефону найшвидше стикаються з нестачею вільного місця на смартфоні. Оскільки відеофайли високої якості можуть важити сотні мегабайт, то кілька таких роликів сильно забивають пам’ять телефону. Перевірити це легко. Досить знайти будь-який тривалий відеоролик у галереї, відкрити інформацію про нього і звернути увагу на його розмір.

Те саме стосується завантажених відеороликів, наприклад, з YouTube. Що вища якість відеофайлу, то більший розмір він має.

Фотографії

Якісна камера на телефоні може не тільки спонукати робити знімки, а й побічно стати причиною забитої пам’яті. Фотографії у високій роздільній здатності хоч окремо і важать кілька мегабайт, але їхня велика кількість може забити гігабайти вільного місця на телефоні. Для зберігання фотографій краще використовувати Google Фото або Яндекс.Диск.

Кеш у додатках

Будь-які переглянуті зображення, відеоролики, прослухана музика та інші файли залишаються в кеші програми. Це не означає, що самі файли завантажуються на телефон. Вони залишаються у вигляді тимчасових файлів, які потрібні для швидкого доступу до вже переглянутої інформації.

Наприклад, фотографія, переглянута в соціальній мережі, наступного разу завантажиться швидше, оскільки інформація про неї залишилася в кеші. Саме тому додатки, де користувач переглядає багато контенту (наприклад, ВКонтакте, Instagram) мають великий кеш.

Великі додатки

До числа великих додатків (що мають великий розмір) можна віднести кілька типів програм:

  • Мобільні ігри з вимогливою графікою або онлайн-ігри.
  • Соціальні мережі з накопиченим кешем.
  • Музичні сервіси зі скачаною музикою.
  • Додатки з частими оновленнями.
  • Великі програми для ПК у вигляді мобільної версії (редактори документів, зображень тощо).

Як перевірити, чим забита пам’ять телефону?

Щоб дізнатися, чим саме забита пам’ять мобільного телефону, можна скористатися кількома способами:

  • Перевірити за допомогою файлового менеджера. Це вбудований додаток, який показує всі папки на телефоні. Папки можна відсортувати за розміром. Потім необхідно вибрати пункт “Інформація” і в списку звернути увагу на пункт “Розмір”.
  • Перевірити через налаштування телефону. У них потрібно вибрати пункт “Пам’ять”. Далі система покаже, скільки важить кожна група файлів (зображення, відео, додатки, аудіо тощо).
  • Завантажити спеціальний додаток. Наприклад, додаток “Аналізатор дисків” виводить інформацію про всі файли, папки та додатки на телефоні у вигляді діаграми. Так користувач одразу розуміє, що саме забиває пам’ять.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.