Чотири мінуси сучасного ноутбука, порівняно з моделями з “нульових”

Ноутбуки з “нульових” і частково з “десятих” років нашого століття були цікавішими, ніж зараз. Сучасна техніка потужніша, має передові технології, але в чомусь поступається тим лептопам, які виробляли раніше. Давайте розглянемо 5 мінусів сучасного ноутбука порівняно з пристроями минулих років. Не будемо прив’язуватися саме до моделей, а поговоримо про це в загальних рисах.

Ніжний корпус

Сучасний пластиковий ноутбук – з 99% ймовірністю матиме дуже кволий корпус. На практиці був випадок, коли я переносив відкритий лептоп однією рукою, взявшись за кут пристрою. Як наслідок – корпус тріснув. Ноутбуками ж минулих років можна було сміливо забивати цвяхи – пластик був дуже міцний і товстий.

Вихід є – найкраще вибирати ноутбук з металевим (алюмінієвим) корпусом. Такий лептоп буде набагато міцнішим за корпусом. Єдиний мінус полягає у вартості – ноутбук у металевому корпусі коштуватиме дорожче, ніж аналогічний у пластиковому. Сюди ж можна додати і досить кволу клавіатуру в бюджетних моделей – користуватися нею потрібно дуже акуратно.

Сама якість збірки теж може викликати питання, особливо, якщо пристрій невідомого бренду.

Відсутність модернізації

У ноутбуці минулих років можна було модернізувати все – процесор, пам’ять, накопичувач і навіть відеокарту (не у всіх моделях, але все ж). У сучасному ноутбуці практично завжди процесор буде припаяний до плати. Добре, якщо можна замінити накопичувач і оперативну пам’ять, але таку можливість має дуже невелика кількість моделей. А додати другий жорсткий диск і зовсім неможливо – немає місця. У старих лептопах часто залишали місце під другий накопичувач, та й можна було поставити диск замість DVD-приводу.

Причини тут дві – потоншення корпусу і, звісно ж, комерційний інтерес виробника. Адже ноутбук, який підлягає модернізації, служить набагато довше, ніж той, у якого цей процес неможливий.

Порадити тут можна тільки одне – не варто купувати слабкий лептоп, пристрій має добре пропрацювати протягом наступних 5 років. Не забуваємо, що програмне забезпечення розвивається, і навіть пристойний лептоп може працювати набагато повільніше через кілька років.

Мало портів

Ноутбуки минулих років мали просто величезну кількість інтерфейсів. У мого “ровербука” було 5 USB-портів. Зараз лептоп може і зовсім мати всього кілька роз’ємів USB і один HDMI. Ніякого VGA в сучасному ноутбуці не буде – до старого монітора такий лептоп уже не підключиш. Про COM-порт також можна забути.

У принципі, зараз, крім USB, сучасному ноутбуку нічого не потрібно, а проблему з успіхом вирішує USB-розгалужувач, за допомогою якого можна отримати необхідну кількість портів.

Незнімна батарея

У більшості сучасних лептопів батарею неможливо витягти, і це погано. Якщо ноутбук постійно працює від мережі, то можна акумулятор вийняти – у цьому разі вдасться зберегти його ємність на тривалий термін, а в міру потреби користуватися.

Зараз же він вбудований, і щоб його замінити, потрібно розібрати пристрій. Це незручно також з тієї причини, що раніше можна було носити з собою запасну батарею. Зараз же можна придбати Power Bank для ноутбука, але тільки підходить він для тих пристроїв, які заряджаються по USB Type-C.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.