Фахівці перерахували п’ять правил, які продовжать життя ноутбука

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чистка стисненим повітрям, зарядка акумулятора 20-80%, регулярні оновлення ПЗ і ще кілька лайфхаків для тих, хто не хоче купувати новий ноутбук занадто часто.

Який би ноутбук ми не купували, це завжди недешеве придбання, і користуватися ним хочеться якомога довше. Сучасний лептоп, як правило, служить своєму власникові від трьох до п’яти років, після чого необхідно купувати новий. Але цей момент можна відтермінувати, якщо знати, як правильно поводитися з ноутбуком. Ось на які моменти радить звернути увагу експерт, старший провідний менеджер з ремонту фірми Back Market з Бордо Кевін Шаррон, рекомендації якого наводить Daily Mail.

Життєво важливо використовувати акумулятор ноутбука, інакше ви його втратите, каже експерт. Якщо постійно залишати лаптоп підключеним до мережі, з часом це призводить до розрядки акумулятора. Щоб продовжити термін служби батареї, варто хоча б раз на місяць проробляти наступне: відключати ноутбук від мережі і давати йому розрядитися приблизно до 20%. Взагалі ж краще постійно підтримувати зарядку акумулятора ноутбука на рівні 20-80%.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

За цим необов’язково стежити самому – є налаштування, які допомагають автоматизувати це. Наприклад, у версії macOS Catalina 10.15.5 є функція, за допомогою якої можна відстежувати стан акумулятора, вона запобігає підвищенню рівня заряду вище 80%, навіть якщо комп’ютер під’єднаний до мережі.

Ноутбуки з Windows не мають подібної опції, але інші налаштування можуть допомогти продовжити термін служби батареї, автоматично змінюючи параметри живлення. Натисніть Пуск > Налаштування > Система > Усунення неполадок > Додаткові засоби усунення неполадок, потім виберіть клавішу Живлення і Запустити засіб усунення неполадок. Система відкоригує яскравість монітора та інші параметри, які погано позначаються на акумуляторі ноутбука.

Негативно позначається на часі автономної роботи використання ноутбуків на м’яких поверхнях. Хоча ноутбуки традиційно належать до лаптопів (від англ. lap – коліна), насправді коліна не найкраще місце для них. М’які поверхні, як-от подушки та пледи, також можуть перешкоджати нормальній роботі вентилятора ноутбука, закриваючи вентиляційні отвори та призводячи до перегріву. Коли ноутбук перегрівається, це позначається на роботі його компонентів, чутливих до температурного режиму: вони можуть отримати незворотні пошкодження, а це вплине на загальний термін служби пристрою. Ідеальна поверхня – рівна і чиста, наприклад стіл або спеціальна підставка для ноутбука.

Ще одне джерело проблем – звичка жувати під час роботи на ноутбуці: крихти і пил проникають крізь щілини і скупчуються усередині клавіатури, що також призводить до блокування вентиляторів ноутбука, його перегріву і зносу. Існують спеціальні балончики зі стисненим повітрям, якими варто регулярно продувати клавіатуру і вентиляційні отвори, очищаючи їх від пилу і сміття. Такі балончики можна купити в більшості магазинів побутової техніки. Вони видувають пил, не пошкоджуючи компонентів комп’ютера.

Відкладання оновлень ПЗ також може призвести до пошкодження вашого пристрою, каже Шаррон: “Люди часто з обережністю ставляться до оновлення своїх пристроїв новітнім програмним забезпеченням, боячись, що це зашкодить функціям, до яких вони звикли. Насправді це продовжить термін служби пристрою. Нове ПЗ підвищить продуктивність додатків”.

Щоб оновити ноутбук Apple, знайдіть значок Apple у лівому верхньому кутку екрана і перейдіть до системних налаштувань. Знайдіть і натисніть на значок “Оновлення програмного забезпечення”, а потім встановіть нове ПЗ, якщо воно доступне. Щоб оновити систему Windows, виберіть значок “Пуск”, перейдіть через “Налаштування” до “Центру оновлення Windows” і натисніть “Перевірити наявність оновлень”. Ноутбук запропонує оновити ПЗ, якщо воно доступне.

І останнє: будьте дбайливішими з ноутбуком під час перевезення. Здавалося б, ноутбуки для того й придумані, щоб усюди носити їх із собою, проте різкі поштовхи можуть пошкодити їхні тендітні внутрішні компоненти. Вплив екстремальних температур і вологи також загрожує незворотними пошкодженнями. “Щоб захистити свій ноутбук, завжди зберігайте його в м’якому чохлі та уникайте впливу екстремальних температур або вологи”, – каже Кевін Шаррон.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.