Купуємо вживаний смартфон. Що перевірити під час купівлі вживаного телефону

У наш час стає актуальним купівля вживаного смартфона. Хтось ставиться до цього негативно, а хтось приймає таке рішення. Необхідно враховувати, що у всіх різні фінансові можливості. А може і є фінансова можливість, але потрібен другий гаджет (для будь-яких цілей). Наприклад, я так собі купував другий смартфон для дзвінків і месенджерів по роботі. Перший і свій основний – купував у магазині новим, а другий у мене, куплений з рук. А може дитині б/в смартфон підійде, бо новий і дорогий – вона може розбити за пару днів.

Причин і цілей купівлі б/в може бути багато, не просто так вторинний ринок гаджетів процвітає і зараз. Незважаючи на те, що купівля вживаного смартфона – це купівля “кота в мішку” і є купа ризиків, є певні рекомендації. Якщо дотримуватися хоча б частини з них, то шанс придбати гідний уживаний телефон, який пропрацює довго, сильно зростає.

У цій статті я поділюся рекомендаціями.

Екран

Починати пошук якісного вживаного смартфона краще з екранної частини. Якщо екран має механічні пошкодження і при цьому деякі функції не працюють, то краще відразу відмовлятися від такої покупки. Зрозуміло, можна періодично повертати телефон і якось користуватися, але варто погодитися – це не вважається гідним виходом для будь-якого користувача. Адже в якийсь момент вас це дістане. Плюс екран може відмовити в роботі повністю, може “поплисти” зображення або тачскрін почне кришитися, розлітаючись на дрібні скельця.

З великою обережністю варто поставитися до покупки смартфона з маленькою тріщиною на екрані. Я думаю, багатьом траплялися такі оголошення: “на екрані маленька тріщина, але на роботу це ніяк не впливає” або подібні. Ніхто не дасть гарантію, що ця тріщинка наступного дня не піде далі без будь-яких причин або після невеликого падіння.

У такій ситуації має бути ремонт, хоча можна було на етапі купівлі відмовитися від смартфона з таким дефектом. Може виявитися, що вартість ремонту буде вищою за ціну самого смартфона. Звісно, можна придбати і гаджет з розбитим екраном, запросивши хорошу знижку у продавця, але готуйтеся до ремонту і відповідних вкладень.

Деякі майстри так підробляють, скуповуючи за копійки смартфони з розбитими екранами. Ремонтують і продають уже за ринковою ціною б/в. Але тут потрібні навички і розуміння ринку.

Для ретельної перевірки можна використовувати профільні програми “Display Tester”, “Dead Pixels Test” і подібні. Ці програми допоможуть виявити частину прихованих дефектів екрана.

Зверніть увагу на захисне скло і плівки – дефекти можуть бути приховані під ними. Перевірте регулювання підсвічування і роботу датчика наближення (екран повинен гаснути під час розмови, коли ви підносите телефон до вуха і загорятися, коли відводите).

Вода

Якщо телефон навіть короткий час побував у воді, то в ньому може почати інтенсивним чином “корозувати” порт зарядки та інші комплектуючі. Наприклад, порт зарядки, то він буде працювати, то ні. Це не тільки б’є по нервах, але апарат може в потрібний момент просто перестати заряджатися. Часто цією ознакою виявляється погана робота динаміка або мікрофона.

Тому, перед придбанням телефону настійно рекомендую взяти шнур і з’єднати його зі смартфоном. Знадобиться блок живлення і зарядка або зовнішній акумулятор. Спробуйте поворушити трохи кабель, підключений до пристрою. Також необхідно перевірити динамік і мікрофон. Послухайте мелодію, запишіть щось на диктофон і послухайте. Здійсніть дзвінок. Ви маєте чітко чути співрозмовника і вас мають чітко чути на іншому “кінці дроту”.

Зв’язок

Під час перевірки динаміка і мікрофона – зв’язок ви перевірите, але необхідно перевірити і бездротовий інтерфейс (мобільний інтернет, Wi-Fi, Bluetooth). Це зробити легко, якщо поруч буде інший апарат. Можна роздати Wi-Fi і передати якийсь файл через Bluetooth. Для перевірки мобільного інтернету – знадобиться робоча сім-карта з оплаченим тарифом.

Акумулятор

Повноцінно і швидко акумулятор перевірити важко. Але АКБ має набирати заряд і не розряджатися “на очах”. У сучасних смартфонах батарея не знімна, перевірити візуально роздута вона чи ні – важко. Можна помітити, якщо батарея починає деформувати корпус. Можна скористатися вбудованими додатками розробника або стороннім ПЗ, який показує знос батареї. Але повністю довіряти цим показанням, я б не радив, але звернути увагу потрібно. І намагайтеся вибирати смартфони з підвищеною ємністю. Такі АКБ служать довше.

Акумулятор – це витратний матеріал, його завжди можна замінити. Звичайно, це певні вкладення, але не такі серйозні. Наприклад, якщо порівнювати із заміною екрана. Щоправда, у деяких смартфонів через конструктивну особливість зробити легку заміну АКБ не вийде. Буде потрібна кваліфікована робота майстра, яку необхідно оплатити. Наприклад, ситуації коли дістатися до АКБ пристрою – потрібно відклеювання дисплейного модуля.

Корпус

Візуально огляньте корпус смартфона. Екран може бути не розбитий, а ось корпус вигнутий. Від купівлі таких пристроїв настійно раджу відмовитися. Якщо ви потім розкриєте такий смартфон, з метою тієї ж заміни батареї, то великий шанс, що гаджет просто перестане працювати. Якщо корпус отримав такі пошкодження, то він може справно працювати, але до моменту, поки його не почнуть розбирати.

Камери

Тут усе просто – вмикаємо камери, фотографуємо і записуємо відео. Потім перевіряємо.

Кнопки

Перевіряємо кнопку ввімкнення і регулювання гучності. Усе має працювати справно, без дефектів.

Продавець

Звертайте увагу, у кого ви купуєте телефон. У “мутних особистостей” я б не радив щось купувати, навіть за дуже привабливу ціну. Потім ви ризикуєте опинитися без смартфона, адже гаджет може бути краденим. Буде не дуже приємно розповідати в поліції про походження цього пристрою.

Не соромтеся запитувати документи на смартфони, перед покупкою. Звичайно, не у всіх вони можуть зберегтися і це не означає, що пристрій крадений. Збережіть контакти продавця, зробіть скріншот оголошення про продаж тощо. Ставте навідні запитання про причини продажу, час користування тощо. Якщо людина вам здається “каламутною” (не буду детально розповідати, що це за категорія людей) або ви маєте сумніви, то краще відмовтеся від такої покупки.

Акаунти

Якщо все вас влаштовує – не забудьте попросити продавця зробити при вас відв’язку від усіх акаунтів. Після цього зробіть скидання до заводських налаштувань смартфона. Після цього – дочекайтеся повного завантаження смартфона і перевірте, що всі акаунти відв’язані. Відв’язкою одного Google-акаунта може не обійтися (при купівлі смартфона з ОС Android). Особливу увагу звертаю на смартфони з Mi-аккаунтом, зламати його потім можна, але затратно. Щодо iPhone думаю теж усі знають.

Як упевнитеся, що все відв’язано – розплачуйтеся з продавцем.

Це далеко не вичерпний список рекомендацій при перевірці, але і все перевірити відразу – у вас точно не вийде. Існують і приховані дефекти, які проявляються за якихось умов. Та й продавця можуть не влаштувати такі доскональні перевірки. Але ці рекомендації мають допомогти, намагайтеся їх дотримуватися.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.