Названо 4 “фішки” Wi-Fi роутера, про які я раніше не знав

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вай-фай роутери є практично в кожному будинку і в різних організаціях: від офісів компаній до кафе.

Але мало хто замислюється про додаткові функції, які можуть поліпшити користувацький досвід і спростити взаємодію з роутером, а в деяких випадках – відмовитися від покупки нового.

Саме про них я хочу поговорити в сьогоднішній статті.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Заміна Wan порту на Lan порт. У більшості роутерів є 1 Wan порт, який служить для під’єднання інтернет-кабелю для роздачі інтернету (синій порт) і 4 порти (жовті) для створення локальної мережі всередині приміщення або за його межами. Бувають випадки, коли Wan порт виходить з ладу і багато хто думає, що доведеться купувати новий роутер. Це не так. Можна зробити з будь-якого Lan порту Wan. Для цього потрібно зайти в налаштування роутера у веб інтерфейсі (або застосунку) і знайти функцію “віддзеркалення”, “перенаправлення” або “віртуального порту”. Її назва може відрізнятися залежно від моделі та виробника. Там необхідно увімкнути функцію і вибрати порт, який буде використовуватися як новий Wan.
  • WPS – функція, наявна на більшості роутерів. Вона дає змогу під’єднатися до мережі без пароля й особливо актуальна, якщо пароль не записано на самому роутері або його було змінено і забуто. Для того щоб нею скористатися, необхідно натиснути на кнопку на роутері і виконати сполучення з пристроєм, який необхідно підключити. Якщо спосіб не працює і все одно вимагає введення PIN-коду, то доведеться все ж таки лізти в налаштування роутера і або міняти пароль (або підглянути), або скинути ПІН.
  • Збільшення швидкості Wi-Fi. Велика кількість роутерів працюють у досить обмеженому діапазоні (5 або 2,4 ГГц). У багатоквартирному будинку, велика кількість роутерів працюють на одній частоті, через що падає швидкість інтернету. Багато моделей мають автоматичний пошук найбільш незавантаженого каналу (з меншою кількістю підключених пристроїв). Цим можна користуватися у своїх інтересах. Для цього можна створити відразу кілька мереж на одному каналі, тим самим штучно його “перевантаживши” і не пускати інші пристрої на нього.
  • Відновлення пароля від мережі за допомогою телефону. Якщо пароль від Вай-Фая був безповоротно загублений, то можна його “згадати” за допомогою пристрою на Android, який здатний до нього підключатися. Після підключення до мережі, необхідно зайти в налаштування і натиснути на підключення. З’явиться вікно з QR-кодом і даними про підключення. Необхідно зробити скріншот цього QR і розпізнати його за допомогою сканування. Після сканування коду з’явиться інформація про ім’я мережі та пароль від неї.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.