10 порад щодо вибору комп’ютерного майстра

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що робити, якщо зламався комп’ютер і немає розуміння як його полагодити?

Найкращий варіант – запросити обізнаного родича або “сина маминої подруги”, але що робити, якщо такої можливості немає? Вихід є – комп’ютерний майстер. Тільки от за всієї до них поваги в цій професії дуже багато шахраїв і шахраїв. Часто за лікування вірусів можна віддати суму в кілька десятків тисяч рублів.

І все буде відносно законно, тому що в цьому виді діяльності є великі прогалини в оцінці такої праці. Також пристойна оплата за такі послуги пов’язана з малою комп’ютерною грамотністю замовника. Дам кілька універсальних порад, які можуть допомогти не переплатити такому майстру.

Якщо є можливість не викликати комп’ютерного майстра (наприклад, у вас ноутбук), то краще віднести свій ПК у хороший сервісний центр. Обирати сервісний центр бажано через який-небудь 2GIS чи інший картографічний сервіс, де є відгуки з прив’язкою до геометрії. Важливі два параметри:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Сервіс-центр не повинен бути “одноденкою”. Вибирати потрібно ту компанію, яка працює багато років за цією адресою;
  • Більшість відгуків позитивні, самі відгуки розкидані за датами, а не написані в один проміжок часу.

Також важливо, щоб компанія не змінювала свою назву. Найкраще вибирати авторизований СЦ будь-якого великого бренду. Навряд чи вони стануть брати астрономічні суми за “програмний” ремонт вашого комп’ютера.

Але що робити, якщо ви хочете викликати майстра додому? Дам кілька порад щодо вибору фахівця і спілкування з ним.

1. У хорошого комп’ютерного майстра обов’язково буде сторінка в соціальній мережі з відгуками або свій власний сайт. Із зазначенням усіх реквізитів і докладного прайс-листа. Наявність будь-якої державної реєстрації в ролі юрособи, ІП або самозайнятого буде плюсом;

2. Відгуки – важливе. Якщо у майстра немає ніде сторінки з відгуками, то це погано. Але тут перевірити буде дуже складно, оскільки майстер може вам повідомити адресу сторінки свого конкурента. Бажано якось з’ясувати зв’язок вашого фахівця з відгуками про нього в мережі. Вони мають бути позитивними і також розкидані за часом;

3. Розповідайте про проблему майстру до його візиту максимально докладно й уточнюйте приблизну вартість робіт. Якщо вас влаштовує ціна, то скажіть одразу, що більше N-ної суми (додайте +20% до його озвученої) у вас на руках немає і не буде. І в розстрочку ви не працюєте. Є така-то сума, і більше ви не готові витратити;

4. Бажано, щоб у вашому будинку був присутній ще хтось. Свідок ніколи не завадить, та й комп’ютерний майстер навряд чи захоче вас “розвести” на гроші;

5. З великою обережністю ставтеся до пропозиції майстра забрати ваш комп’ютер у сервісний центр. Було багато випадків, коли таким чином з клієнта брали величезні гроші за ремонт: просто, щоб віддали комп’ютер назад. Якщо майстер не справляється, подякуйте людині, оплатіть їй роботу, візьміть документ суворої звітності та самостійно виберіть сервісний центр.

Скільки ж коштують подібні послуги?

Зазвичай у майстра є прайс-лист, у якому буде написано “послуга – вартість”. Наприклад, встановлення 1 програми коштуватиме 100-200 гривень. У разі, якщо комп’ютерний майстер після однієї години роботи просить у вас більше 2000 гривень, то, швидше за все, вас розводять на гроші. Година роботи такого фахівця на виїзді навряд чи коштуватиме взагалі так дорого.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.