Експерти виявили неприємний “секрет” дешевих смартфонів з AliExpress

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чим гарний AliExpress, так це непоганими смартфонами за приємним цінником. Однак у торгового майданчика є і своя темна сторона. Компанія Trend Micro перевірила кілька десятків Android-пристроїв від китайських брендів і виявила, що на них встановлено безліч вірусів і троянів. Причому вшитих на апаратному рівні, що сильно ускладнює їх видалення.

Відразу зазначимо, що йдеться не про всі без винятку смартфони з AliExpress. Заражені гаджети були дуже дешевими і випускалися OEM-виробниками на замовлення дрібних брендів. Такі пристрої часто мають ідентичні характеристики і дизайн, але продаються під різними назвами. І віруси в їхній прошивці – це явно особиста ініціатива тих, хто клеїть на корпус свій логотип.

Ринок Китаю величезний, і експерти оцінюють кількість заражених смартфонів у десятки мільйонів. Віруси знайшли на пристроях, як мінімум, десяти виробників. Гаджети у ще сорока продавців були з умовно шкідливим ПЗ на борту. Такі програми не викрадуть акаунти і не знімуть гроші з рахунку, але запросто можуть самовільно клікати на рекламні банери.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Варто обережніше ставитися до смартфонів від неперевірених брендів, особливо якщо пристрої продаються за аж надто низькою ціною. Інакше є ризик зіткнутися з вірусами, що перехоплюють SMS-повідомлення і USSD-запити, підслуховують через мікрофон і підглядають через камеру, крадуть паролі і створюють інші проблеми, мати справу з якими вам точно не захочеться.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.