Швидка зарядка на смартфоні – пояснюємо мішанину стандартів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

65, 120 або 240Вт? Останнім часом потужність зарядки збільшилася в геометричній прогресії. У чому різниця між окремими зарядними пристроями і як швидка зарядка впливає на смартфони?

При виборі смартфона кілька років тому в плані зарядки нас хвилювало тільки одне – чи буде в ньому вже роз’єм USB-C або microUSB. Якби в нього був новий – усе було б чудово, бо кожен зарядний пристрій і так підходив до будь-якого телефону, а якби в нас не було під рукою, то навіть найдешевша модель з ринку теж працювала. Однак це не було ідеальним рішенням – навіть невеликі батареї заряджалися довго, і практично всім доводилося залишати телефон заряджатися на ніч.

Однак усе змінилося, коли швидкість завантаження почала збільшуватися. Спочатку смартфони заряджалися потужністю 10, потім – 15 Вт, щоб з роками стрімко розганятися і сьогодні досягти запаморочливої потужності до 240 Вт. Звісно, що більше, то краще (теоретично), але швидка зарядка – це теж багато плутанини, неточностей і навіть проблем, з якими стикаються сьогоднішні клієнти. Що це за штука зі швидкою зарядкою?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зарядний пристрій не дорівнює зарядному пристрою – у кожного свій стандарт

У кожному огляді смартфона завжди вказана потужність зарядки і ви напевно помічали, що потужність цих зарядок часто повторюється або схожа. Отже, у нас є зарядка на 33 Вт, 65-68 Вт, 100 Вт або 150 Вт. На жаль, це не так, щоб ми могли використовувати ці зарядні пристрої взаємозамінно. Все тому, що на більш високих швидкостях зарядний пристрій і акумулятор повинні “спілкуватися”, щоб переконатися, що струм, що подається зарядним пристроєм, не зашкодить осередок. У кожного з виробників трохи різне уявлення про те, як має працювати таке “рукостискання”, тому сьогодні на ринку дуже багато несумісних стандартів.

Звісно, деякі стандарти більш популярні, ніж інші. Одним із найпоширеніших є QuickCharge від Qualcomm, на якому базуються рішення кількох дрібніших виробників. Mediatek (Turbo Pump) і сам USB (USB PD) теж мають свій стандарт, що слугує для заряджання ноутбуків, а також використовується такими компаніями, як Google і Apple. Крім того, деякі корпорації мають свої власні стандарти. Тут обов’язково потрібно виділити конгломерат Oppo/OnePlus/realme/Vivo, який використовує технології з різними назвами залежно від бренду – SuperVOOC або DashCharge і ці зарядні пристрої не будуть сумісні з жодними іншими пристроями. У Xiaomi також є свій окремий стандарт.

Це велика проблема, бо, як відомо, виробники вже давно не додають зарядні пристрої до топових моделей, а це означає, що якщо ми змінимо смартфон на 90%, то нам доведеться купувати цей зарядний пристрій самим. Виробники заробляють на нас подвійно. Більш того, при більш високій швидкості зарядки 150 Вт вам знадобиться правильний кабель на додаток до правильного зарядного пристрою. Звісно – це не означає, що інший тип зарядного пристрою не буде заряджати наш смартфон. Він буде заряджатися, але з набагато меншою швидкістю.

Точно. Чи буде 240 Вт заряджати телефон у 2 рази швидше, ніж 120?

Коротше – ні. Звичайно, 150 або 240 Вт мають чудовий вигляд на маркетингових гаслах і так – дають змогу повністю зарядити телефон лише за кілька хвилин, але в цьому випадку, на жаль, захоплення має закінчитися. Що більше ват у зарядній потужності, то більше користі для користувача, на жаль, мізерно мало. Звісно – зарядні пристрої досягають максимальної потужності зарядки, але роблять це лише на час. Така зарядка має найбільше переваг, якщо говорити про заряджання смартфона з повністю розрядженого положення. Однак під час заряджання з 20 чи 50 відс. батареї, різниця між, наприклад, заряджанням 150 Вт і 240 Вт є незначною, хоча на папері вони здаються величезними.

Це не означає, що більш швидка зарядка не є більш швидкою – вона є, але вище певних швидкостей різниця в часі зарядки просто настільки мала, що перестає бути помітною. Мені складно уявити користувача і ситуацію, коли відсутність 240-ватної зарядки замість 150-ватної справді мала якесь значення.

Як щодо часу автономної роботи. Чи справді швидка зарядка вбиває акумулятор?
Коли мова заходить про термін служби осередку смартфона, варто пам’ятати, що кожна зарядка через якийсь час робитиме акумулятор менш ємним. Фундаментальне питання полягає в тому, чи призведе швидке заряджання до швидшого зносу акумулятора. Загалом так, вірніше – так і має бути, але виробники сьогодні використовують безліч методів протидії цьому. Що смертельно для батареї, так це тепло, тому компанії використовують такі напрацювання, як у realme 8, де батарея розділена на два сегменти, щоб вона не так сильно нагрівалася під час зарядки.

Крім того, технологія захисту акумуляторів сьогодні набагато краща, ніж раніше. Наприклад – у мого LG G8S зарядка всього 18 Вт, а через 4 роки знадобилася заміна батареї, оскільки попередня не протрималася і кількох миттєвостей на одному заряді. Загальноприйнятим стандартом у галузі є 20-відсоткова деградація батареї після 800 циклів заряджання, що становить “близько 2 років”, якщо ми заряджаємо смартфон частіше, ніж щодня (що невірно для батареї ємністю 5000 мАг).

Я хочу сказати, що вплив швидкого заряджання на батарею буде відомий (на жаль) лише через роки, і з поточної точки зору важко перевірити, чи справді виробники дотримуються своїх запевнень.

Яку зарядку вибрати?

Немає однозначної відповіді на питання, яка зарядка оптимальна для смартфона. Я ж тестував багато різних телефонів і для мене оптимальним залишається 60-65 Вт. Чому? По-перше, така потужність зарядить телефон приблизно за 20 хвилин. Чи потрібна нам потужність у 240 Вт, щоб додатково скоротити цей час удвічі? На мій погляд – не обов’язково. Просто на даний момент потенційні недоліки переважують переваги. Недоліками тут є, звісно ж, скорочення терміну служби елемента і втрата енергії, яка буде перетворена на тепло замість того, щоб іти в акумулятор.

Водночас, якщо ми є відданими шанувальниками одного бренду, варто озирнутися, щоб побачити, чи не пропонують інші смартфони швидшу зарядку. Наприклад, флагманський Galaxy S23 або iPhone 14, як і раніше, пропонують слабку зарядку потужністю 25 і 15 Вт. Чому? Ну, ніхто не знає – можливо, ці компанії просто почуваються досить впевнено, щоб не змінюватися.

А ви – якій потужності зарядки віддаєте перевагу?

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.