Як потрібно правильно вимикати ноутбук

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Багато користувачів взагалі ніколи не вимикають свій комп’ютер – такий спосіб роботи дає змогу зберегти залізо на довгі роки. Практика показує, що комп’ютер найчастіше виходить з ладу саме в момент фізичного ввімкнення. Але це працює для звичайних стаціонарних комп’ютерів, які живляться безпосередньо від мережі. У ноутбука ж трохи інша структура живлення.

Ноутбук живиться від вбудованого акумулятора, який має певний ресурс, що розраховується за кількістю циклів “заряд-розряд”. Але якщо лептоп майже завжди працює від мережі, то все одно акумулятор згодом деградує – батарея однаково бере участь у ланцюзі живлення, постійно розряджаючись і тут же заряджаючись.

Звідси випливає висновок – щоб максимально зберегти батарею, ноутбук усе-таки краще вимикати, якщо пристрій вам не буде потрібен протягом наступних кількох годин. Залишати в сплячому режимі можна в тому разі, якщо ноутбук під’єднано до джерела живлення. Хоч сплячий режим є енергозберігаючим, але він все одно повільно, але вірно розряджає акумулятор. Скажімо так – якщо ноутбук не під’єднано до джерела живлення, і він не буде потрібен вам у найближчі 3-4 години, то краще його просто вимкнути, ніж тримати в сплячому режимі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Також у Windows можна ввімкнути гібернацію – у цьому разі дані про поточний сеанс зберігаються на жорсткий диск і комп’ютер фізично вимикається. Під час гібернації створюється образ того, що завантажено в оперативну пам’ять, а під час увімкнення зчитується. Але цей режим не завжди коректно працює з різними програмами. Простими словами – гібернація частіше підводить користувача, ніж працює коректно.

Є поєднаний спосіб – після тривалого перебування в сплячому режимі, комп’ютер може сам перейти в гібернацію, коли акумулятор буде сідати. Це також потрібно враховувати.

Коли наша тема стосується вимкнення ноутбука, то не забуваємо зберегти потрібні дані. Бажано закрити програми, тому що буває, що програма потім може невірно стартувати після запуску під час наступного ввімкнення.

Порада

Багато ноутбуків, які мають знімну батарею, можуть працювати зовсім без неї. Виймаємо акумулятор і вмикаємо лептоп. Акумулятор можна зберігати в сухому місці за кімнатної температури (обов’язково зарядженим) – так він може прослужити набагато довше. Цей спосіб хороший, якщо більшу частину часу ноутбук працює від мережі. Але не варто забувати, що випадкове вимкнення шнура живлення призведе до негайного вимкнення комп’ютера і, можливо, – до втрати незбережених даних.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.