Міфи про телефони з Китаю, в які ви досі вірите

10 років тому на ринку смартфонів були популярні західні виробники і пристрої Східної Азії, і телефони з Китаю вважалися чимось несерйозним. Однак, сьогодні ситуація змінилася кардинальним чином.

Користувачі розділилися на дві групи – тих, хто вибирає телефони на основі фактів і технічних характеристик, і тих, хто категорично не купує китайські пристрої, вважаючи, що це підробки, а є й такі, хто поклоняється китайським маркам і вважає, що вони скоро стануть головними конкурентами Apple і Samsung. Хто має рацію? Спробуємо розібратися.

Міф про низьку якість китайських телефонів

Існує давня історія, що китайські телефони мають низьку якість і це стосується деякої продукції з КНР загалом. Але це було давно, коли китайські компанії тільки почали з’являтися на ринку. Тоді у них були проблеми з випуском якісної продукції і вони обмежувалися складанням пристроїв з Кореї та Японії, які були замовлені відомими західними брендами, такими як Apple.

Сьогодні китайські телефонні бренди, такі як HUAWEI, Xiaomi і Vivo, відомі в усьому світі. Вони виробляють телефони, що мають чудову якість і навіть відрізняються від продукції лідерів ринку, таких як Apple і Samsung. Китайські смартфони поширені повсюдно, і компанії зобов’язані дотримуватися стандартів якості, заданих регуляторними органами кожної країни.

Якщо ви вибираєте великі компанії, то купуєте продукцію, яка не поступається своїм конкурентам за якістю і функціоналом. Однак слід зазначити, що маленькі виробники якісної продукції все ще існують, і їхні пристрої можуть підводити користувача. Однак, ви завжди можете вибрати якісний китайський телефон, якщо приділите увагу виробнику і функціоналу продукту.

Українська мова та сервіси Google є не на всіх смартфонах з Китаю

Раніше китайські смартфони були не популярні через відсутність української мови та сервісів Google. Однак зараз усі виробники намагаються зробити свої пристрої максимально зручними для користувачів по всьому світу. Тому на всіх китайських смартфонах уже давно є якісний переклад українською мовою і повний набір сервісів Google, включно з магазином Google Play.

Винятком стали деякі пристрої компанії HUAWEI, які за рішенням виробника не підтримують сервіси Google. Це пов’язано з низкою політичних чинників і обмежень на експорт програмного забезпечення зі США. Однак це не означає, що на всіх китайських смартфонах відсутні сервіси Google або українська мова.

Проблеми з безпекою на пристроях з Китаю

Існує думка, що китайські смартфони становлять загрозу для безпеки даних користувачів. Однак, це теж міф.

Насамперед не варто забувати, що бренди-лідери на ринку смартфонів, як-от Huawei, Xiaomi або OPPO, працюють із сертифікованими магістральними постачальниками комплектуючих і не встановлюють на свої пристрої підозріле програмне забезпечення.

Крім того, китайські смартфони отримують таку саму підтримку безпеки, як і інші пристрої на базі Android: виробник випускає регулярні оновлення патчів безпеки. При цьому, смартфони молодших брендів можуть мати заявлений виробником термін оновлень патчів безпеки всього 2 роки.

І, нарешті, навіть якщо на пристрої встановлено вірус, китайські виробники не соромляться використовувати програми від світових лідерів по боротьбі зі шкідливим програмним забезпеченням, таких як Avast або McAfee.

Китайські телефони – репліки західних моделей

Тривалий час китайські виробники вважалися неоригінальними, оскільки орієнтувалися на західні бренди. Вони копіювали все від дизайну до функціоналу. Однак із плином часу ситуація змінилася.

Тепер китайці не тільки пропонують свої розробки в дизайні, а й знаходять нові технологічні рішення. Уперше на ринок у своїй категорії камер з рідкою лінзою вийшов Xiaomi Mi Mix Fold, а змінну діафрагму запропонував HUAWEI Mate 50 Pro. 240-ватна зарядка була впроваджена в realme GT Neo 5. Китайські виробники вже давно вийшли за рамки копіювання і стали самостійно розробляти нові технології, знаходячи вдалі рішення в різних галузях.

Неякісні компоненти

На сьогоднішній день смартфони виробляють компанії з усього світу, і Китай не є винятком. Сучасні смартфони – це продукти колективної роботи багатьох компаній, розробників і виробників, з різних куточків світу. Звичайно ж, деякі компоненти, як-от чіпсети, що використовуються в смартфонах, розробляються фірмами, зареєстрованими в інших країнах. Наприклад, Американська Qualcomm і Тайванська MediaTek розробляють чіпсети, використання яких стало звичайною практикою для китайських виробників смартфонів.

Камери, які стали одним із ключових компонентів сучасних смартфонів, виробляють компанії, зареєстровані в Японії, Південній Кореї та інших країнах. Водночас електронні компоненти, які використовуються під час монтажу смартфонів, виробляють багато китайських і зарубіжних компаній.

Для того щоб смартфони китайських виробників успішно продавалися на світовому ринку, вони повинні якось виділятися з усього розмаїття аналогічних пристроїв. Китайські виробники завжди прагнуть запропонувати щось оригінальне і цікаве, а іноді навіть унікальне, у своїх смартфонах. Іноді це дизайн, іноді це технології, які допомагають зробити пристрій більш зручним, функціональним і привабливим для покупців.

Міф про небезпеку китайських смартфонів

Ще одним міфом, який варто спростувати, є небезпечність китайських смартфонів. Різні уряди постійно підозрюють китайські компанії в шпигунстві та використанні технік для ухилення від відповідальності за порушення авторських прав. Але ми не повинні забувати, що всі пристрої схильні до вразливостей і загроз з боку хакерів, шкідливих програм та інших кіберзагроз.

Так, китайські виробники працюють у країні з жорсткою цензурою, але це не означає, що їхні пристрої будуть використовувати всі можливості для компрометації інформації. Використання смартфонів з відкритим вихідним кодом, такими як Android, є свого роду ризиком, але є практичні способи захисту, як-от установлення антивірусних програм, постійне оновлення програмного забезпечення та використання тільки офіційних магазинів застосунків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.