IP68, IP67 – що означають стандарти IP

Що означають IP68 та IP67 і що про них відомо? Дізнайтеся більше про ці стандарти в тексті нижче!

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Розвиток технологій дозволив смартфонам набути абсолютно нових можливостей. Однак не всі вони пов’язані з їхньою продуктивністю чи функціональністю – деякі з них дозволяють значно підвищити безпеку під час користування телефоном. Все частіше водонепроникні смартфони стають нормою, особливо для флагманських пристроїв. Цей тип захисту може стати в нагоді не тільки, якщо ви впадете у воду з телефоном у кишені, або якщо ви залили його, коли пили щось за столом чи робочим столом.

Однак, щоб правильно зрозуміти, наскільки добре захищений той чи інший телефон, нам потрібна якась класифікація. Саме для цього були введені класи IP, також відомі як ступені захисту IP. Але що саме це за категорії і як насправді дізнатися, наскільки водонепроникний телефон? Саме в цьому ми спробуємо розібратися і відповісти на питання, що таке IP і на які питання вона здатна відповісти.

IP67 та IP68 – що означають ці стандарти IP?

Для того, щоб добре розуміти, що насправді означають такі класи IP, як IP67 або IP68, ми повинні спочатку детально зупинитися на тому, як формуються класи IP. Такі стандарти складаються з двох цифр, і вони жодним чином не збігаються між собою. Член ІВ завжди залишається незмінним, але найцікавіше починається, коли ми переходимо до цифр. Втім, ми ще повернемося до них у цьому тексті.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Стандарт IP – це запропонований виробником ступінь стійкості до води і бруду, наприклад, пилу. Ключове слово тут, однак, “запропонований”, оскільки навіть найвищий клас захисту не гарантує повного захисту. Тому ми повинні ставитися до таких запевнень з певною дистанцією, хоча, звичайно, ми майже відразу помітимо відмінності між крайніми рівнями цієї класифікації.

Які пристрої мають сертифікати IP67 та IP68?

Сертифікати IP67 та IP68 найчастіше мають смартфони топових моделей. У їхньому випадку ми платимо не тільки за продуктивність або новітні функції, але й отримуємо велику довговічність. Першими пристроями, сертифікованими за стандартом IP68, стали Samsung Galaxy S10+, iPhone 11 або Huawei P30 Pro. Зараз практично в кожному флагмані ми зможемо зустріти щонайменше стандарт IP67, а також в тих моделях, що трохи дешевші. З іншого боку, найкращі телефони від найновіших брендів легко зможуть похвалитися найвищим рівнем IP68 – водо- та пилонепроникність тут відмінна.

Чи означає IP68, що пристрій повністю водонепроникний?

Ми вже кілька разів згадували в цьому тексті, що IP68 – це найвищий рівень захисту. Однак варто пам’ятати один ключовий момент – навіть він не може запропонувати нам повну гарантію безпеки. Навіть якщо у нас є смартфон зі ступенем захисту IP68, ми не можемо без страху кинути його у воду на кілька годин і бути впевненими, що з ним нічого не станеться. Якщо ми, наприклад, поплаваємо з таким телефоном, то напрошуємося на неприємності. Крім того, виробники не несуть відповідальності за пошкодження смартфона, навіть якщо він повинен витримати занурення у воду. Тому краще бути обережним.

Межі стійкості

Перше говорить нам про захист смартфона від твердих предметів, таких як пісок, гравій, пил або інший подібний бруд. Чим вищий клас має конкретний телефон, тим кращий захист він може запропонувати нам від потрапляння бруду всередину. Рівні захисту варіюються від 0 до 6:

  • 0 – захист відсутній,
  • 1 – захист від твердих предметів діаметром більше 50 мм і доступ до небезпечних частин долонею,
  • 2 – захист від твердих предметів діаметром більше 12,5 мм і доступ до небезпечних частин тильною стороною руки,
  • 3 – захист від твердих предметів діаметром більше 2,5 мм і доступ до небезпечних частин долонею,
  • 4 – захист від твердих предметів діаметром більше 1 мм і доступ до небезпечних частин тильною стороною дроту,
  • 5 – захист від твердих предметів і пилу та доступ до небезпечних частин за допомогою дроту,
  • 6 – повністю пилонепроникний.

Друга цифра поруч з назвою класу IP, з іншого боку, говорить нам про захист від води. Тут ми можемо зустріти рівні від 0 до 8:

  • 0 – захист відсутній,
  • 1 – захист від крапель води,
  • 2 – захист від крапель води при нахилі до 15 градусів,
  • 3 – захист від бризок води під нахилом до 60 градусів,
  • 4 – захист від бризок води,
  • 5 – захист від бризок води з максимальною інтенсивністю 12,5 літрів на хвилину,
  • 6 – захист від струменів води до 100 літрів на хвилину,
  • 7 – захист від занурення під воду на 30 хвилин на глибину до 1 метра,
  • 8 – найвищий рівень захисту від занурення у воду.

Безумовно, найвищий рівень захисту – як з точки зору класу захисту від води, так і від пилу – має телефон з IP68. Однак це не означає, що варто одразу відмовлятися від менш захищених пристроїв – вони також можуть забезпечити належний рівень захисту, якщо не піддавати їх екстремальним для них умовам.

За яких умов не можна піддавати пристрій впливу води?

Виробники дуже точно вказують на ситуації, в яких навіть найкращий захист від води або пилу може бути недостатнім. У рекомендаціях згадується, серед іншого, плавання з телефоном і, зокрема, занурення на велику глибину, використання смартфона в сауні або поміщення телефону під проточну воду.

Як доглядати за пристроями, сертифікованими за стандартами IP67 та IP68?

Якщо ми хочемо, щоб наш телефон, сертифікований за стандартом IP67 або IP68, міг захищати себе якомога довше, ми повинні дбайливо про нього піклуватися. Це включає в себе не пошкоджувати пристрій самостійно, наприклад, відкриваючи корпус, не використовувати пристрій при температурах, що виходять за межі діапазону, зазначеного в інструкції з експлуатації, або захищати його від падінь. Таким чином, ми можемо гарантувати, що в кризовій ситуації елементи, які відповідають за захист телефону, не підведуть нас.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.