Перше налаштування ноутбука – що варто зробити

Перш ніж встановлювати улюблені ігри та програми на новий ноутбук, дізнайтеся, як його підготувати.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Купівля нового комп’ютера – це чималі витрати, тому ще до того, як ви розпакуєте його і запустите, варто подбати про кілька речей, які вплинуть на його безпеку і комфорт.

Перше включення ноутбука – з чого почати?

Купівля нового комп’ютера асоціюється з хвилюванням. Правильно експлуатовані ноутбуки можуть служити роками, тому варто не забути перевірити стан нової техніки одразу після її отримання та підготувати пристрій до багатьох годин безпечної та продуктивної роботи. Існує кілька стандартних речей, які слід зробити одразу після придбання нового мобільного інструменту.

Розпакувавши комп’ютер, уважно огляньте його та перевірте на наявність будь-яких ознак пошкоджень – особливо якщо ви придбали його в Інтернеті. Якщо щось відсутнє або пошкоджене, слід негайно повідомити про це дилера або сервісний центр. Не відкривайте корпус самостійно – нове обладнання опломбоване, і порушення пломб може призвести до анулювання гарантії.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Переконавшись, що ваш ноутбук не був пошкоджений під час транспортування, знайдіть підходяще місце для початку. Це, звичайно, набагато простіше, ніж підготувати місце для стаціонарного комп’ютера. Поставте нове обладнання на стіл або робочу поверхню, намагаючись не закривати вентиляційні отвори. Уникайте роботи поблизу джерел тепла, на сонці або в умовах підвищеної вологості. Якщо ви маєте намір використовувати периферійні пристрої (колонки, миша) – підключіть їх зараз.

Перше ввімкнення ноутбука з Windows 10 означає, що вам потрібно завершити інсталяцію системи. Вам потрібно буде ввести деякі важливі дані, наприклад, мову системи або назву комп’ютера. Майстер також може запитати вас, чи дозволити персоналізацію реклами або відстеження місцезнаходження пристрою. Вам не обов’язково погоджуватися – якщо програма потребує таких дозволів, ви отримаєте відповідне сповіщення. Налаштування Windows – це також гарний час для підключення ноутбука до Інтернету, щоб одразу отримати доступ до оновлень.

Оновлення Windows

Перше ввімкнення ноутбука Lenovo або іншої марки має супроводжуватися завантаженням та встановленням нових системних оновлень. Саме вони дозволяють використовувати нові процесори або відеокарти, але, що особливо важливо, роблять ваш комп’ютер більш безпечним. Навіть найсучасніший ноутбук Asus із застарілим програмним забезпеченням стає вразливим до атак з Інтернету.

Оновлення Windows – це форма виправлення потенційних дірок у безпеці. Такі “дірки” потенційно є воротами для творців різного роду шкідливих програм, в тому числі тих, що займаються крадіжкою конфіденційних даних. Крім того, остання версія системи забезпечує сумісність з додатками, тому якщо ви придбали ігровий ПК – не пропустіть цей крок.

Якщо ви підключили нове обладнання до мережі, майстер Windows сам запропонує вам знайти останні оновлення, завантажити та встановити їх. Це може зайняти досить багато часу, тому переконайтеся, що акумулятор вашого ноутбука достатньо заряджений, або увімкніть комп’ютер у мережу. Ніколи не ризикуйте розрядити акумулятор під час встановлення системних файлів – вимкнення під час цього процесу може призвести до проблем із системою.

Після завершення налаштування не піддавайтеся спокусі одразу ж встановити улюблені ігри та програми. Спершу влаштуйтеся зручніше, щоб ваш новий ноутбук Dell або інша модель обладнання не завдавала вам зайвих клопотів. Клацніть правою кнопкою миші на робочому столі та введіть параметри персоналізації. Виберіть найзручніші для вас налаштування значків робочого столу. На початковому етапі добре мати ярлики для папок “Кошик” і “Комп’ютер” – все інше додасться з часом.

Пам’ятайте, що встановлення останніх оновлень – це не просто завдання, яке виникає вперше на ноутбуці Asus або будь-якій іншій моделі. Нові версії системного програмного забезпечення будуть з’являтися час від часу, і якщо ви дбаєте про безпеку свого обладнання – завантажуйте їх регулярно. На жаль, встановлення оновлень означає перезавантаження комп’ютера, що може дратувати.

Якщо ви не хочете, щоб ваш пристрій перезавантажувався під час роботи, знайдіть налаштування оновлень у вашій системі та встановіть так звані “активні години”. Це час, коли ви плануєте користуватися комп’ютером. Протягом вказаного вами інтервалу Windows не буде примусово перезавантажуватись через встановлення нової версії програмного забезпечення.

Встановлення програм і драйверів

Якщо ви вже завантажили останні версії програмного забезпечення і вибрали зручні для вас варіанти встановлення подальших оновлень, настав час зайнятися драйверами та програмами. Для роботи в Інтернеті вам знадобиться браузер. Кожен новий ноутбук HP або комп’ютер іншої марки на базі Windows постачається з попередньо встановленим браузером Microsoft Edge, наступником Internet Explorer. Інструмент має не дуже хорошу репутацію через недоліки свого попередника.

Ніщо не заважає вам використовувати постійно вдосконалений Microsoft Edge, але більшість користувачів мають свої улюблені веб-браузери, якими вони щасливо користуються роками. Opera, Google Chrome і Mozilla Firefox є найпопулярнішими альтернативами. Якщо ви вже пройшли через встановлення цього інструменту, також знайдіть хвилинку, щоб вибрати відповідні плагіни для покращення пошуку в Інтернеті.

Найпоширенішим доповненням до браузера є AdBlock. Цей сервіс блокує рекламу та програми відстеження, які ховаються в Інтернеті і збирають дані, наприклад, для маркетингових компаній. Крім AdBlock, існує безліч інших безкоштовних і корисних плагінів, які також сприятимуть вашій безпеці в Інтернеті.

Перше включення ноутбука Dell або комп’ютера будь-якої іншої марки повинно включати в себе встановлення необхідних драйверів. Це питання важливе як для любителів ігор, так і для користувачів, які використовують пристрій для навчання та роботи. Виробники комплектуючих постійно намагаються вдосконалити програмне забезпечення, призначене для їхнього обладнання, і забезпечити найкращу продуктивність.

На ринку є кілька невеликих і безкоштовних програм, які перевірять, чи є встановлені вами драйвери актуальними. Якщо ви знаєте технічні характеристики свого комп’ютера, ви також можете витратити трохи більше часу і завантажити програмне забезпечення самостійно з веб-сайтів виробників відеокарт або процесорів. Не забувайте регулярно перевіряти наявність нових версій драйверів для різних компонентів вашого ноутбука.

Встановлення окремих програм

Після того, як ви налаштували браузер і встановили драйвери, настав час зайнятися найважливішою річчю – антивірусним програмним забезпеченням. Неважливо, придбали ви ігровий, робочий чи навчальний ноутбук. Захист від шкідливого програмного забезпечення є абсолютною необхідністю. Віруси, що ховаються в Інтернеті, здатні викрасти конфіденційну інформацію про вас, а також пошкодити всю вашу систему. На ринку ви знайдете безліч безкоштовних антивірусних програм. Комерційні альтернативи, безумовно, мають більше можливостей, ніж безкоштовні версії, але будь-яка форма захисту краще, ніж відсутність захисту взагалі.

Windows 10 постачається з хорошими і постійно вдосконалюваними інструментами для посилення захисту користувачів. Windows Defender не поступається іншим безкоштовним антивірусам, не показує рекламу і справляється з більшістю загроз. Тим не менш, підвищити рівень безпеки, вибравши іншу додаткову програму, завжди є гарною ідеєю. Щоб переконатися, що ваше обладнання не піддається атакам, не забувайте регулярно оновлювати систему і перевіряти стан брандмауера, який завжди повинен бути активним.

Якщо ви знаєте, що ваш новий ноутбук захищений, ви можете приступити до завантаження та встановлення утиліт, які ви будете використовувати в майбутньому. Це гарний час для вибору інструментів для відтворення музики та відео – вбудовані в Windows не всім підходять. Кожному рано чи пізно стане в нагоді Office з інструментами для роботи з текстовими файлами, презентаціями та електронними таблицями. У цього комерційного рішення є хороша безкоштовна альтернатива – Libre Office.

Перенесення даних на ПК

Нові ноутбуки з Windows 10 вже постачаються з деякими корисними програмами, але якщо ви раніше користувалися іншим ПК, у вас напевно є файли, фотографії, відео або програми, які ви хотіли б перенести на нове обладнання. Для цього можна використати зовнішній жорсткий диск або швидший SSD-накопичувач. Збережіть на ньому всі необхідні дані з попереднього пристрою, а потім скопіюйте їх на новий ноутбук.

Якщо у вас немає зовнішнього жорсткого диска, ви можете скористатися місткою картою пам’яті. Десятка гігабайт місця має бути достатньо, щоб перенести всю важливу інформацію з одного пристрою на інший за один раз. Ще один варіант – скористатися хмарою даних, наприклад, Google Диском. Перенесіть файли на віддалений диск через свій обліковий запис Google, а потім завантажте їх на новий ноутбук MSI або сторонній комп’ютер.

Якщо у вас вже встановлена сучасна операційна система, активний антивірус і драйвери, ніщо не заважає вам продовжити інсталяцію додатків, які не є необхідними для нормальної роботи комп’ютера. Якщо ви придбали ігровий ноутбук, зараз саме час завантажити улюблені ігри. Творчі ентузіасти можуть скористатися програмами для редагування графіки – Adobe Photoshop або безкоштовним Gimp.

Резервне копіювання

Створення резервної копії системи часто не береться до уваги багатьма користувачами, хоча це перша лінія захисту на випадок можливого збою обладнання або атаки шкідливого програмного забезпечення. Якщо ви хочете захистити себе від втрати всіх налаштувань і файлів, важливо переконатися, що у вас є доступ до регулярних резервних копій системи. У Windows 10 вже є вбудований інструмент One Drive, завдяки якому ви можете зберігати свої файли в хмарі і завжди мати до них доступ.

Перше завантаження ноутбука з Windows 10 – ідеальний час для створення резервної копії. В ідеалі, виконайте цей крок, коли ваш комп’ютер буде готовий до роботи, тобто після встановлення оновлень, антивірусу та драйверів. Щоб розпочати процес, знайдіть опцію “Резервне копіювання” у вікні “Оновлення та безпека” в “Налаштуваннях”.

Вам не обов’язково зберігати файли в хмарі – ви можете використовувати зовнішній диск або карту пам’яті. Ці типи портативних пристроїв також дозволяють створювати так звані завантажувальні носії. Це тип резервної копії, яка дозволяє легко встановити Windows на комп’ютер з нуля. Щоб створити такий “рятувальний круг”, вам знадобиться щонайменше 8 ГБ вільного місця на зовнішньому обладнанні.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.