Кілька порад про те, як безпечно використовувати смартфон

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Так, питання безпеки і збереження даних хвилюють багатьох. Тут я не буду прив’язуватися до операційних систем і моделей смартфонів, а лише наведу загальні, але дуже корисні поради про те, як захиститися від компрометації своїх даних зі смартфона. Йтиметься переважно про пристрої на операційній системі Android, оскільки в iPhone є свої нюанси.

  • Не встановлюйте додатки, які отримані не в офіційних магазинах додатків. Якщо потрібний вам застосунок відсутній у магазині, але є у вигляді .apk-файлу на будь-якому сайті, то з імовірністю в 99% ця програма може бути шкідливою.

Але й на 100% не можна довіряти магазинам застосунків – встановлюйте тільки ті програми, які мають високий рейтинг і велику кількість позитивних відгуків.

Це врятує ваш смартфон у глобальному плані від компрометації даних. У принципі, на цьому вже можна й закінчити статтю, адже всі віруси проникають у пристрій якраз через застосунки – неможливо зловити вірус, просто перейшовши на сайт або прийнявши дзвінок від незнайомої людини.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • За можливості встановлюйте двофакторну авторизацію: після введення пароля буде приходити смс або дзвінок із секретним кодом. Двоетапна авторизація ускладнить життя зловмиснику, якщо він дізнається пароль, але не матиме доступу безпосередньо до вашого смартфона.
  • Графічний ключ, відбиток пальця, зображення обличчя – в принципі, всі ці способи досить надійно блокують ваш смартфон. Тут варто розуміти, що якщо фізично немає доступу до смартфона у зловмисника, то не знаючи графічного ключа і маючи зліпок відбитка пальця, зробити він нічого не зможе.
  • Остерігайтеся підроблених сайтів. Часто зловмисники використовують технологію фішингу, заманюючи жертву на сайт, який лише тільки зовні схожий на справжній. Користувач вводить свої дані облікового запису, і вони тут же стають відомі зловмисникам.
  • З обережністю підключайтеся до публічних Wi-Fi-мереж. Точно не варто підключатися до відкритого Wi-Fi, адже, згідно із законами, заклади зобов’язані вимагати авторизацію у користувача. Якщо всі зірки зійдуться, то через Wi-Fi можна отримати доступ до смартфона (такі випадки були: все залежить від моделі смартфона, версії операційної системи та налаштувань).
  • Не користуйтеся публічними USB-розетками та незнайомими зарядними пристроями. Бували випадки, що такі розетки могли використовуватися як спосіб отримання доступу до пристрою. Знову ж таки, якщо зірки зійдуться, але це не означає, що такого не може бути. Бажано мати з собою Power Bank і заряджати смартфон від нього. Також і з підключенням до чужого ПК потрібно бути обережним.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.