Як зрозуміти, чи стежить за вами додаток на смартфоні

У вересні 2020 року Apple випустила оновлення програмного забезпечення для iOS 14, де з’явилася зелена або помаранчева крапка в кутку, що світиться. У декого досі виникають запитання: це стеження? Розбираємося, що це таке і як зрозуміти, коли за вами дійсно стежать.

Крапка в кутку

На iPhone у правому верхньому кутку поруч із символами Wi-Fi і мобільного зв’язку може спалахувати крапка зеленого або оранжевого кольору. Вона сигналізує про те, що наразі якийсь застосунок використовує мікрофон або камеру. Зелена – камера, помаранчева – мікрофон.

Тож це спосіб краще контролювати діяльність вашого смартфона і вчасно реагувати в разі стеження. Якщо ви говорите телефоном або знімайте відео в Instagram, то це нормально, що точка горить. Але якщо, наприклад, якщо ви просто гортаєте стрічку TikTok, і вогник горить, то це привід задуматися і заборонити доступ застосунку до камери та мікрофона.

Як дізнатися, чи стежить за вами додаток

Якщо у вас все-таки є підозри, що за вами стежать, то ось кілька способів це перевірити.

  • Подивіться в налаштуваннях, у яких додатків є доступ до камери або мікрофона. Поставте собі три запитання: чи справді я записую і публікую відео за допомогою цього застосунку? Якщо я вимкну доступ, це вплине на роботу програми? Чи знаю я, як розробник використовує мої дані? Після цього закрийте доступ додаткам до камери та мікрофона.
  • Якщо у вас iPhone, стежте за крапкою, що загоряється в кутку. Якщо Android – скачайте застосунок, який відстежує, коли використовуються ваші камера і мікрофон. Так ви зрозумієте, хто і коли їх використовує.
  • Заклейте камеру і мікрофон чим завгодно, що не зіпсує телефон: наклейкою, пластиром, скотчем тощо. Відклеюйте, коли потрібно скористатися.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.