Як пуш-повідомлення надсилають вам віруси на телефон

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Який предмет може бути більш буденним, ніж повідомлення? Щодня мобільні телефони та планшети штурмують десятки, а то й сотні push-сповіщень, і всі вимагають різного роду реакції. Найчастіше можна обмежитися тільки читанням, а деякі слід видалити, щоб сторонні очі на них не потрапили.

Крім того, трапляються випадки, коли необхідно відкрити і прочитати детально кожну деталь, оскільки повідомлення важливе для нас. Так роблять лише з подібними повідомленнями від дуже важливих програм. Але якщо пуш-повідомлення приходить від незнайомої програми, то чи не можна просто проігнорувати його? Все-таки це стає причиною проблем із вашою безпекою, такими як віруси на телефоні.

Зловмисники нещодавно розробили новий метод зараження смартфонів Android через повідомлення. Таких додатків маса. SMSFactory – це шкідливе програмне забезпечення, яке атакує смартфони Android. Воно ховається за фальшивими додатками для дорослих, а також за сервісами, зламаними версіями популярних ігор. Щойно вірус проникає на пристрій, він починає надсилати пуш-повідомлення користувачам, пропонуючи відвідати сайти з різним контентом.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо користувач перейде за посиланням, яке пропонує вірус, він потрапить на сторінку, де йому буде запропоновано завантажити певний файл. Таким чином, шкідливе ПЗ отримує додатковий компонент для свого поширення. Файл містить програму, яка автоматично оформляє платну підписку на послуги віддалених операторів. Таким чином, жертва втрачає гроші, а також ризикує підтвердженням особистої інформації, що знаходиться на пристрої.

В Android-систему проник новий вірус, який користувачів смартфонів вводить в оману, маскуючись під корисний додаток. Вірус називається Anubis і, один раз потрапивши на пристрій, отримує права адміністратора. Після цього він починає збирати дані про користувача і відправляти їх зловмисникам.

Наразі Anubis здатний вкрасти дані з кількох десятків банківських додатків, великих месенджерів і соціальних мереж. Крім того, вірус блокує доступ до деяких функцій телефону і виводить на екран фейкові вікна, які говорять про проблеми з пристроєм. Якщо користувач потрапляє на ці сторінки і вводить дані, то вони потрапляють до зловмисників.

Спеціально для конфіденційних даних розробники Android створили унікальні системи захисту, такі як Google Play Protect, але це не завжди захищає від вірусів. Тому важливо стежити за тим, які додатки ви встановлюєте і звідки їх завантажуєте. Якщо помітили щось підозріле, одразу видаляйте смартфон.

Як перевірити Андроїд на віруси

Смартфони на операційній системі Android переважно використовуються по всьому світу. Через цю популярність зловмисники стали випускати віруси, націлені на пристрої з такою ОС. Один із таких вірусів – SMSFactory. Він діє шляхом маскування під популярні додатки та ігри зламаних версій. Після завантаження на смартфон вірус починає виводити користувача на сайти з контентом для дорослих, де він пропонує завантажити файл, який містить вірус.

SMSFactory не краде гроші у власників телефону безпосередньо. Натомість вірус оформляє платні підписки, які і вбивають наші кишені. Він працює таким чином, що непомітно списує з рахунку невеликі суми, близько 300-400 рублів щотижня, але за масштабних випадків зараження, творці вірусу заробляють великі гроші.

Google Play Protect – антивірус на смартфонах з Android, успішно розпізнає SMSFactory і пропонує його блокування прямо під час завантаження. Як же захиститися від подібних вірусів? Один із найкращих варіантів – встановити антивірусні програми, наприклад, Avast.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.