Чи безпечно підключатися до безкоштовних мереж Wi-Fi

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У багатьох торгових центрах, аеропортах, вокзалах, магазинах, кафе та інших закладах є можливість підключення до безкоштовних або громадських мереж Wi-Fi. Та що тут казати, навіть у деяких видах громадського транспорту є така послуга.

Чи безпечно підключатися до таких мереж? Давайте розглянемо це питання докладніше.

Відповідь на це питання не зовсім однозначна. З одного боку, гарантія безпеки – це взагалі не використовувати громадський інтернет, але такий підхід занадто категоричний.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Є цілком безпечні громадські мережі, просто потрібно знати деякі нюанси, які зроблять підключення безпечним.

Що потрібно зробити, щоб убезпечити підключення до безкоштовних мереж Wi-Fi?

1. Вимкніть на смартфоні автоматичне підключення до мереж Wi-Fi.

Практично на кожному смартфоні шлях буде такий: Налаштування – Wi-Fi – автоматичне підключення.

Річ у тім, що автоматичне підключення дає змогу смартфону самому підключатися до мережі, коли ви перебуваєте поруч із місцем, де є мережа, до якої ви вже підключалися.

Шахраї можуть робити підмінні мережі і якщо смартфон випадково підключиться до них, то злочинцям можуть стати відомі ваші паролі, логіни, банківські дані.

Порада: підключайтеся до громадських мереж Wi-Fi самостійно, так ви зможете точно знати, до якої точки під’єдналися, і контролювати це підключення.

2. Під час підключення не використовуйте сервіси та сайти, де потрібне введення ваших особистих даних.

Щоб максимально убезпечити підключення до громадської, безоплатної мережі Wi-Fi, не входьте до своїх соціальних мереж, пошти та на банківські сайти, загалом скрізь, де потрібно вводити свої особисті дані.

Якщо все таки вам необхідно зайти на сайт із введенням ваших даних, обов’язково заходьте на офіційні ресурси. Переконайтеся, що в адресному рядку сайту є замочок із протоколом https, це обов’язкова вимога для захисту ваших даних.

3. Після використання мережі вимкніть WiFi. Це можна зробити через шторку повідомлень, натиснувши на символ wi-fi або в налаштуваннях Wi-Fi.

Після вимкнення ви точно знатимете, що wi-fi з’єднання перервано і не використовується на вашому смартфоні.

4. Підключайтеся із захищеного пристрою. Якщо підключаєтеся з ноутбука обов’язково використовуйте сторонній або вбудований у Windows антивірус.

Якщо підключення відбувається через смартфон або планшет краще використовувати додаток VPN або мобільний антивірус, особливо для смартфонів на ОС Android.

Не забувайте своєчасно оновлювати операційну систему та встановлювати оновлення безпеки, це додатково захищає ваш пристрій від шкідливих програм.

Особистий досвід

Я практично не використовую безкоштовні або громадські мережі, тому-що активно використовую мобільний інтернет від сімкарти.

У будь-якому громадському місці я підключаюся через 4G зі свого смартфона.

Якщо все таки виникає необхідність підключення до громадської мережі, я використовую рекомендації, описані мною вище.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.